Σε αυστηρό lockdown η Βοιωτία από τα ξημερώματα της Τρίτης – Πόσο θα στοιχίσουν και πότε αποπληρώνονται τα 18 Rafale που αγοράζει η Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε αυστηρό lockdown η Βοιωτία από τα ξημερώματα της Τρίτης

Σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων εισέρχεται από τα ξημερώματα (06:00) της Τρίτης και η Βοιωτία, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή. Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.

H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 12/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 06:00.»

 

Πόσο θα στοιχίσουν και πότε αποπληρώνονται τα 18 Rafale που αγοράζει η Ελλάδα

Γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος Rafale

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ με τις κατασκευάστριες εταιρίες και 8 απόρρητα άρθρα

Εμπροσθοβαρής θα είναι η εξόφληση των 18 γαλλικών αεροσκαφών τύπου RAFALE που πρόκειται να προμηθευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Θυμίζουμε ότι αφορά 3 συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις κατασκευάστριες εταιρίες για την αγορά 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, όπως και τα κόστη για τον εξοπλισμό και την συντήρησή τους.

Η σύμβαση θα είναι 4ετής και θα φθάσει περίπου τα 2.5 δις. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των τριών συμβάσεων. Η εν λόγω δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής: 1.509 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το έτος 2021, 472 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το έτος 2022, 408 εκατομύρια ευρώ περίπου για το έτος 2023, 67 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2024 και 34 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2025»

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν παρατίθενται 8 άρθρα και 11 παράγραφοί που όμως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για λόγους υπηρεσιακού απορρήτου.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*