Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Κύθηρα — Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου στον Πάρνωνα Λακωνίας — Ανάρτησαν λάθος πίνακες σε πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 άνεργους

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Κύθηρα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (27/04) στον θαλάσσιο χώρο 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται “ισχυρός”, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 05:00 (στις 04:51) το πρωί της Τετάρτης (27/04) στα Κύθηρα.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Κυθήρων (249 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αθήνας), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 79.2 χιλιόμετρα.

Ευθύμιος Λέκκας: “Δεν ανησυχούμε”

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, για το κατά πόσο μπορεί αυτή η σεισμική δόνηση να προκαλέσει ανησυχία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε:

«Δεν θα έπρεπε να ανησυχούν οι πολίτες, ήταν σε μεγάλο εστιακό βάθος της τάξεως των 60 χιλιομέτρων, και όταν εκδηλώνονται αυτοί οι σεισμοί, η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται. Εάν είχαμε μία σεισμική ακολουθία της τάξεως των 7 Ρίχτερ τότε, ίσως να υπήρχαν μετασεισμοί. Δεν ανησυχούμε σε αυτό το βάθος».

Βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου στον Πάρνωνα Λακωνίας

Για δεύτερη μέρα καίει η φωτιά, που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βαρβίτσα του Πάρνωνα Λακωνίας, ωστόσο από σήμερα το πρωί παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Το μέτωπο εξελίσσεται κυρίως σε χαράδρα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Χθες πήρε μεγάλες διαστάσεις, σε ορεινό και εξαιρετικά δύσβατο σημείο, καίγοντας μεγάλα πεύκα και χαμηλή βλάστηση.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 99 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή παρέχουν εθελοντών και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χθες ρίψεις νερού από αέρος έκαναν δύο καναντέρ, ενώ σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκε ένα αεροσκάφος.

Ανάρτησαν λάθος πίνακες σε πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 άνεργους

Νέους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης 25.000 ανέργων ανακοίνωσε σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) (www.oaed.gr), αφού οι πίνακες που αναρτήθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022, περιείχαν ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση, ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14-12-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΥΠΑ η γκάφα οφείλεται σε «μηχανογραφικό σφάλμα της αναδόχου εταιρείας» και η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Πρόκειται για τη δράση «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων», με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους επιβλέποντες φορείς ή/και στις υπηρεσίες τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί, βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: www.oaed.gr → Προγράμματα κλειστά προς υποβολή αιτήσεων → Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική αίτησή τους και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους:

– μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (eServices IIS) της ΔΥΠΑ στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους ή

– από τον προσωρινό πίνακα κατάταξης ανέργων με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και, σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για τον λόγο που αποκλείστηκαν από τον προσωρινό πίνακα αποκλειομένων.

Αιτιολογημένες ενστάσεις (με τα τυχόν δικαιολογητικά συνημμένα) μπορούν να υποβληθούν από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στις 11:00, έως και την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στις 14:00, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.oaed.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΔΥΠΑ.

Σε περίπτωση αδυναμίας επισύναψης των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική ένσταση, οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στις 14:00, προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις του αρμόδιου ΚΠΑ2, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στη Δημόσια Πρόσκληση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά θα απασχοληθούν σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

– Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)

– Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3%)

– Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4%)

– Λοιποί φορείς: 1.689 θέσεις (6,7%)

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους της ΔΥΠΑ με 56,6 εκατ. ευρώ.