Σειρήνες στην Ουκρανία, ενώ ξεκινά η σύνοδος με την ηγεσία της Ε.Ε. — Προειδοποίηση Πεσκόφ: Μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων μας ως απάντηση στους δυτικούς

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σ’ ολόκληρη την Ουκρανία λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και 15 επιτρόπων.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν αρχικά στο Κίεβο, αλλά στη συνέχεια ο αντιαεροπορικός συναγερμός επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Αντικείμενο της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε., είναι η επαναβεβαίωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, που ζητά να ενταχθεί στην Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η τελευταία ανάλογη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο τον Οκτώβριο του 2021, μόλις λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η βοήθεια της Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει φτάσει σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου, και περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το 10ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια, καθώς πέρα από τη λήξη του πολέμου, απαιτεί την υιοθέτηση εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, οι οποίες αφορούν την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.λπ. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο Κίεβο να ενταχθεί σε ορισμένα «βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα», τα οποία θα αποφέρουν οφέλη παρόμοια με την ένταξη.

Αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της σημερινής συνόδου, αλλά και το βασικό εμπόδιο στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.: την ενδημική διαφθορά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, που επισκέπτεται τέταρτη φορά το Κίεβο από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ότι «παρηγορήθηκε» από την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, σχολιάζοντας ουσιαστικά την αποπομπή υψηλόβαθμων αξιωματούχων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη το 2019, βάσει μιας πολιτικής πλατφόρμας κατά του κατεστημένου και κατά της διαφθοράς,  ενώ οι τελευταίες καταγγελίες για διαφθορά ήρθαν την ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι διοχετεύουν δισεκατομμύρια στο Κίεβο, ως βοήθεια στον πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον στέλνει βόμβες, το Βερολίνο Leopard 2

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμεί να λάβει περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια, πέρα από τα τανκς που υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις μόλις τελειώσει ο χειμώνας. Το Κίεβο ζητά τώρα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης σήμερα ότι θα στείλουν βόμβες μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου βοήθειας 2,17 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα, η κυβέρνηση της Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 1 από τα αποθέματα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στον ουκρανικό στρατό και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για την επαναγορά 15 αρμάτων εφοδιασμένων με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard για να στείλει στο Κίεβο.

Η παράδοση των παλαιότερων Λέοπαρντ στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αμέσως αφού επισκευαστούν, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα. Τις επισκευές θα αναλάβουν οι Rheinmetall και Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), ώστε να τα θέσουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού αν επιθυμεί να τα αγοράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κέντρο για τη δίωξη του «εγκλήματος της επίθεσης» στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Ε.Ε.

Επίσης, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη του «εγκλήματος της επίθεσης» στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη.

«Θα συντονίσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης)», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο.

Πράξη επίθεσης ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η «εισβολή ή η επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους (στο) έδαφος άλλου κράτους ή οποιαδήποτε στρατιωτική κατοχή».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εδρεύει επίσης στη Χάγη στην Ολλανδία, ερευνά ήδη κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για το «έγκλημα της γενοκτονίας» στην Ουκρανία, αλλά όχι για το «έγκλημα της επίθεσης».

 

Προειδοποίηση Πεσκόφ: Μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων μας ως απάντηση στους δυτικούςΠροειδοποίηση Πεσκόφ: Μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων μας ως απάντηση στους δυτικούς

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ρωσία θα κάνει μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων της να απαντήσει καθώς η Δύση αυξάνει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Καθώς νέα όπλα στέλνονται από την συλλογική Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφέδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η απάντηση της Ρωσίας θα ξεπερνά τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων.

Μήνυμα Πούτιν για την αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνέκρινε την σημερινή μάχη κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με την νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια ομιλία του για την επέτειο των 80 χρόνων από την καθοριστική μάχη του Στάλινγκραντ.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια.

Είπε επίσης ότι για μία ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την Γερμανία, καθώς επέκρινε το Βερολίνο για την υπόσχεση του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 για να υποστηρίξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Προτεραιότητα να σταματήσουν οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί σε ρωσικά εδάφη

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας, προκειμέμνου να θέσει ως προτεραιότητά του την προστασία των ρωσικών εδαφών από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την αποκατάσταση κατεστραμμένων κατοικιών, ο Πούτιν δήλωσε ότι σπίτια στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ καθώς και την Κριμαία που παράνομα προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία, «υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν» από τον ουκρανικό στρατό.

Ο Πούτιν έκανε μάλιστα λόγο για «βομβαρδισμούς από νεοναζιστικά μορφώματα», όπως μεταδίδει το CNNi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*