Σβήνουν οι ρυπογόνες μονάδες ρεύματος των νησιών – Πειραγμένα λογισμικά, συστήματα carousel, τιμολόγια “μαϊμού” στα “δίκτυα” της ΑΑΔΕ

Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτηΜετά τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταργεί εντελώς τη λειτουργία των παλιών πετρελαϊκών μονάδων και προκρίνει την ενοικίαση μικρών κινητών μονάδων για την περίπτωση που χρειαστεί.

Οι παλιές πετρελαϊκές μονάδες που ηλεκτροδοτούσαν τα νησιά των Κυκλάδων μέχρι να διασυνδεθούν μέσω καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα, δεν θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι το καθεστώς αυτό στοιχίζει πολλά χωρίς να είναι απαραίτητο.

Το εφετινό καλοκαίρι δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά από τον επόμενο χρόνο, εάν λυθούν κάποια νομικά και διαδικαστικά ζητήματα, θα υιοθετηθεί άλλη λύση.

Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, για τα νησιά όπου «κλείνουν» τα καλώδια, έχουν δηλαδή σύνδεση τροφοδοσίας από δύο πλευρές, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εφεδρεία, καθώς το ένα καλώδιο λειτουργεί και ως εφεδρεία του άλλου.

Για τα υπόλοιπα διασυνδεδεμένα νησιά, που τροφοδοτούνται, προς ώρας, από ένα καλώδιο, χρειάζεται πράγματι λύση back up, η οποία όμως, σύμφωνα με τη ΡΑΕ δεν χρειάζεται να είναι η κοστοβόρα διατήρηση των παλαιών πετρελαϊκών μονάδων σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.

Τη σχετική πρόταση της ΔΕΗ δεν την ενέκρινε η ΡΑΕ, αφενός μεν επειδή δεν την θεωρεί απαραίτητη και είναι κοστοβόρα, αφετέρου επειδή η αποζημίωση των μονάδων αυτών ως στρατηγικής εφεδρείας θα πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε. αφού πρώτα κοινοποιηθεί σχετικό αίτημα.

Αντίθετα, στη Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται να προκρίνεται η λύση του να ενοικιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ κεντρικά, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, τον απαραίτητο αριθμό από Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρονται από νησί σε νησί, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Τα κόστη αυτά θα εντάσσονται στο opex του Διαχειριστή.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η ΡΑΕ αναμένεται κατά την 1η συνεδρίαση της ολομέλειάς της, να εγκρίνει τη μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 58 Μεγαβάτ, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Κρήτη και θα βρίσκονται σε «επιφυλακή», για τις ανάγκες του νησιού, για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

 

Πειραγμένα λογισμικά, συστήματα carousel και τιμολόγια – “μαϊμού” στα “δίκτυα” της ΑΑΔΕΑΑΔΕ

“Πειραγμένα” λογισμικά για την αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, συστήματα carousel για την υφαρπαγή ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια, εταιρίες με εικονικά στοιχεία και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ βγάζει η “ψαριά” της ΑΑΔΕ το 2020.

Μια ενδιαφέρουσα ακτινογραφία της φοροδιαφυγής αποτυπώνει η Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2020 που παραδόθηκε από τον διοικητή της Αρχής Γ. Πιτισλή στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Μέσα από την πολυσέλιδη έκθεση που ξεδιπλώνει το έργο της ΑΑΔΕ τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, (όπου βέβαια καταγράφηκε και λόγω συγκυρίας μια υστέρηση εσόδων έναντι στόχου στα 9,1 δισ. ευρώ) μπορεί να εντοπίσει ο αναγνώστης κάποια από τα «κόλπα» και τις τεχνικές που υιοθετούν σήμερα, όσοι θέλουν να υφαρπάξουν δημόσια έσοδα, αλλά και να δει υποθέσεις «καραμπινάτης» φοροδιαφυγής με ολόκληρα κυκλώματα με πολλούς εμπλεκόμενους.

«Πειραγμένα» λογισμικά για την αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, συστήματα carousel για την υφαρπαγή ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια, εταιρίες με εικονικά στοιχεία και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ βγάζει η «ψαριά» της ΑΑΔΕ και των ειδικών της υπηρεσιών, τις κατά τόπους Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής.

Έτσι, με βάση την Έκθεση με ελέγχους που ξεκίνησαν το 2019 και συνεχίστηκαν το 2020 εντοπίσθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που, με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ΦΗΜ. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό το 2020 ολοκληρώθηκαν 21 υποθέσεις με την εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη να ανέρχεται σε 5,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης (Ε’ Υποδιεύθυνση Λάρισας) εντοπίστηκε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, το οποίο έχει προεκτάσεις σε Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη. Από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέκυψε έκδοση 1.192 εικονικών φορολογικών στοιχείων με αποκρυβείσα ύλη περίπου 7,8 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα 3 εκατ. ευρώ. Η έρευνα για το ανωτέρω κύκλωμα συνεχίζεται εντός του 2021 και από τις έως σήμερα ενδείξεις το ύψος των συνολικών εικονικών συναλλαγών φαίνεται να ξεπερνά τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2014- 2017 εξέδωσε 4.273 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 41,9 εκατ. ευρώ και έλαβε 255 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 26,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ΕΠΕ παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών στη Δυτική Αθήνα, κατά τη χρήση 2014, εξέδωσε 18 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ.

Ατομική επιχείρηση στην Αθήνα, με αντικείμενο εμπόριο απορρυπαντικών, κατά τις χρήσεις 2014-2016, εξέδωσε 7.508 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 7,83 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πάντως το  2020 οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 207 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 150 ερευνών. Το ενδιαφέρον είναι ότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό παραβατικότητας. Δηλάδή η εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 73,4%, έναντι ετήσιου στόχου 49%) Από τη διενέργεια των ανωτέρω ερευνών προέκυψαν 144 περιπτώσεις εντοπισμού «εξαφανισμένων» εμπορικών επιχειρήσεων (το γνωστό σύστημα Carousel), που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ (έναντι τεθέντος ετήσιου στόχου τουλάχιστον 90) και ακολουθήθηκε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ (ΠΟΛ.1200/2015). Κατά το 2020, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν συνολικά σε 20,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης το 2020 ολοκληρώθηκαν 1.022 λοιπές έρευνες υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 520 ερευνών και εμφανίζοντας αύξηση κατά 62,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν θέματα όπως επεξεργασίες κατασχεμένων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαύξηση περιουσίας και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 859 έρευνες (με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 84,0% έναντι στόχου 49%). Επιπλέον, προέκυψαν συνολικά διαφυγόντα έσοδα και πρόστιμα ύψους 585,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 128,5% σε σχέση με το 2019 (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 572,5 χιλ. ευρώ) καθώς και 880,6 εκατ. ευρώ αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 861,6 χιλ. ευρώ).

Γιώργος Αλεξάκης