Σαρωτική νίκη-μήνυμα της Δεξιάς στη Μαδρίτη – Για αδιαφορία σχετικά με το κλίμα κατηγορεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ τις ηγεσίες

Υπερδιπλασίασε τις έδρες του Λαϊκό Κόμμα •Κατέρρευσαν οι Σοσιαλδημοκράτες •Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας •Εκτός Βουλής μένουν οι Πολίτες (Ciudadanos). Σε ρόλο ρυθμιστή το ακροδεξιό VOX.

Εμφατική νίκη πέτυχε το Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. Κατάφερε να αποσπάσει περισσότερες έδρες από ότι όλο το κεντροαριστερό μπλοκ μαζί και ανοίγει ο δρόμος για να κυβερνήσει με την ανοχή των ακροδεξιών του VOX το οποίο ανακοίνωσε ήδη ότι στηρίζει χωρίς να απαιτεί να μπει στην κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν και κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα τους στην περιφέρεια και οι Πολίτες εξαφανίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Τις πληγές του μετρά και το Podemos με τον επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να ανακοινώνει την αποχώρησή του από το προσκήνιο της πολιτικής.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η συντηρητική υποψήφια Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, εξαργύρωσε τη διαχείριση που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας καθώς ακολούθησε μια χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού για να προσελκύσει ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της νόσου, αγνοώντας τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σάντσεθ που κατάφερε να εκπαραθυρώσει τη Δεξιά ωστόσο η σαρωτική νίκη της Αγιούσο πανηγυρίστηκε ως προμήνυμα επιστροφής.

Εκλογικά τμήματα στην αρένα ταυρομαχιών στο προάστιο Μοραθαρθάλ

Η επικεφαλής του συνδυασμού που νίκησε στις εκλογές δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εδρών για να κυβερνήσει την περιοχή χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου κόμματος καθώς λαμβάνει 64 έδρες, από 30 που κέρδισε το 2019.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο έφτασε από 12 έδρες σε 13, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος για να στηρίξει την Αγιούσο στην περιφερειακή Βουλή των 136 εδρών.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα, σε σύγκριση με τις 26 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Αποχωρεί ο Π. Ιγκλέσιας από την πολιτική

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές από 37 έδρες έπεσαν στις 25, χωρίς να είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε αυτούς μαζί με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο . Βαριά ήττα και για τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας που καταλαμβάνει δέκα έδρες και τον οδηγεί, με απόφασή του, εκτός πολιτικής σκηνής.

Ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ την αποχώρησή του από την πολιτική.

«Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμε από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), που οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Σε αντίθεση με άλλες εκλογές στην Covid εποχή τους τελευταίους μήνες, η συμμετοχή ήταν υψηλή, περίπου στο 74%, αυξημένη από 64% το 2019.

Η ιστορία

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στην Ισπανία, έπειτα από πολλά χρόνια, η σύγκρουση στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανία κινείται γύρω από τον κλασικό ιδεολογικό άξονα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδιζε πάντα από το 1995 και μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυτή την περιφέρεια-κλειδί μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία.

Τα αποτελέσματα των exit poll επιβεβαιώνουν τις απώλειες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που στις εκλογές του 2019 είχε 37 έδρες, ενώ αντίστοιχα τα άλλα κόμματα είχαν: PP 30 έδρες, Unidas Podemos 7 έδρες, Más Madrid 20 έδρες, Vox 12 έδρες, Ciudadanos 26 έδρες.

Υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Παρά την πανδημία και το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εργάσιμη ημέρα, η συμμετοχή των Μαδριλένων ήταν πολύ μεγάλη, φτάνοντας σχεδόν το 70%, ποσοστό 11,5 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο των εκλογών του 2019. Δικαίωμα ψήφου είχαν 4.752.000 πολίτες.

Ουρά ψηφοφόρων έξω από εκλογικό τμήμα στη Μαδρίτη

Οι πολίτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, κυρίως το πρωί, με το που άνοιξαν οι κάλπες, και από αργά το απόγευμα, που είχαν σχολάσει από τις δουλειές τους. Πολλοί πήραν άδεια επίσης για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους έκαναν μέχρι την τελευταία στιγμή εκκλήσεις στους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Λόγω των μέτρων για την πρόληψη διάδοσης της πανδημίας, η χρήση προστατευτικής μάσκας ήταν υποχρεωτική, ενώ κάλπες στήθηκαν τόσο σε σχολεία όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα, αλλά και αρένες όπου διεξάγονται ταυρομαχίες.

 

Για αδιαφορία σχετικά με το κλίμα κατηγορεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ τις ηγεσίες«Προσοχή στο κενό»: Το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ για τη διάσκεψη για το κλίμα

Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Σουηδίας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε άρνηση για την απειλή από τις κλιματικές αλλαγές, δήλωσε η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έπειτα από συνάντηση που είχε χθες Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

“Εμείς οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουμε κάνει ούτε και ξέρω πόσες συναντήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και πρόκειται, βασικά, για την ίδια συζήτηση κάθε φορά – υπάρχει απόλυτη άρνηση”, είπε η Τούνμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση.

“Η αίσθηση της κρίσης είναι απολύτως μηδενική”, υπογράμμισε, αναφερόμενη σε αυτούς.

Η Τούνμπεργκ, η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο το 2018 όταν η μοναχική διαμαρτυρία της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στην Στοκχόλμη για την έλλειψη δράσης για να σταματήσουν οι κλιματικές αλλαγές έγινε παγκόσμιο κίνημα, επέκρινε επίσης τα μέσα ενημέρωσης για υποβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης.

“Αν κανένας δεν ασκεί πιέσεις σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, προφανώς δεν θα κάνουν τίποτα”, είπε.

Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια άνοδο 1,5 βαθμών της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πρόσθεσε.

“Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε αυτό”, σημείωσε.

Η σουηδική κυβέρνηση διεκδικεί έναν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά η Τούνμπεργκ και οι άλλοι ακτιβιστές που αγωνίζονται μαζί της είπαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά.

“Όπως είναι η κατάσταση τώρα (…) αυτοί που δεν παίρνουν στα σοβαρά την κλιματική κρίση και δεν την αντιμετωπίζουν ως μια κρίση, δυστυχώς αποτελούν μέρος του προβλήματος”, σημείωσε.

Ωστόσο υπάρχουν και λόγοι να ελπίζουμε, σύμφωνα με την ίδια.

“Πιστεύω ότι αν αυτοί οι άνθρωποι έκαναν πράγματι κάτι, πιστεύω ότι αν μπορούσαν να επωμιστούν την ευθύνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο μέρος της λύσης και του το είπαμε αυτό”, σημείωσε αναφερόμενη στον Σουηδό πρωθυπουργό.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο Instagram, ο Λεβέν σημείωσε ότι η Σουηδία αποτελεί μια κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς η βιομηχανία της κάνει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα και βοηθά άλλες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Η Σουηδία έχει την ευκαιρία να γίνει το πρώτο παγκοσμίως απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα κράτος-πρόνοιας, αλλά χρειάζεται να αυξήσουμε τον ρυθμό της αλλαγής”, υπογράμμισε ο Λεβέν. “Χρειαζόμαστε να γίνουν νέα βήματα”.