Σαράντα κορυφαίοι Βρετανοί Εβραίοι καταδικάζουν το σχέδιο του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα ως αντίποινα για…

Μερικά από τα πιο εξέχοντα και σεβαστά ονόματα Βρετανών Εβραίων ανησυχούν για το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.

Μεταξύ των περισσότερων από 40 υπογραφόντων μιας άνευ προηγουμένου επιστολής προς τον Ισραηλινό πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο Sir Ben Helfgott, ένας από τους πιο γνωστούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος στη Βρετανία, οι ιστορικοί Sir Simon Schama και Simon Sebag Montefiore, ο πρώην συντηρητικός γραμματέας εξωτερικών Sir Malcolm Rifkind, ο δικηγόρος Anthony Julius, η φιλάνθρωπος Dame Vivien Duffield, ο επιστήμονας Λόρδος Ρόμπερτ Γουίνστον, η πρώην βουλευτής Luciana Berger, ο αρθρογράφος των Times Daniel Finkelstein, και ο συγγραφέας Howard Jacobson.

Η πρώην βουλευτής Luciana Berger

Η επιστολή τους προς τον Mark Regev, που εκφράζει «ανησυχία και προειδοποίηση κινδύνου» σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ να επεκτείνει την επικράτειά της σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, είναι η τελευταία ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των Βρετανών Εβραίων για το αμφιλεγόμενο ισραηλινό σχέδιο.

Οι υπογράφοντες λένε ότι τις ανησυχίες τους «μοιράζονται πολλά μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την τρέχουσα ηγεσία της, ακόμη και αν επιλέγουν να μην τις εκφράζουν».

Η επιστολή λέει: «Δεν έχουμε ακόμη δει ένα επιχείρημα που να μας πείθει, δεσμευμένους Σιωνιστές και παθιασμένους ειλικρινείς φίλους του Ισραήλ, ότι η προτεινόμενη προσάρτηση είναι ένα εποικοδομητικό βήμα. Αντ ‘αυτού, θα ήταν κατά την άποψή μας μια πύρρειος νίκη που θα εντείνει τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές προκλήσεις του Ισραήλ χωρίς να αποφέρει απτά οφέλη».

 

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα ως αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών στο Ν. Ισραήλ

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ανταλλαγές πυρών καταγράφονται με φόντο την αυξανόμενη ένταση καθώς πλησιάζει μια ημερομηνία-κλειδί όσον αφορά το σχέδιο προσάρτησης μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Το βράδυ χθες Παρασκευή εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή της Σντερότ, ισραηλινής πόλης η οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν «εργοστάσια» κατασκευής πυρομαχικών και ρουκετών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενημέρωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας στη Γάζα επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα πλήγματα στον τομέα της Χαν Γιούνις, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαΐου.

Την Πέμπτη η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θα ισοδυναμούσε, κατ’ αυτή, με την «κήρυξη πολέμου».

«Η αντίσταση θεωρεί την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη κήρυξη πολέμου εναντίον του λαού μας και θα φροντίσουμε ο εχθρός να το μετανιώσει», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα.

Η δήλωση αυτή καταγράφηκε καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία ενώ πλησιάζει η αναμενόμενη απόφαση της ισραηλινής απόφασης για την εφαρμογή των σχεδίου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό.

Αυτό προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό, καθώς και την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πολύ μειωμένη έκταση.

 Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών

Η παλαιστινιακή ηγεσία, η Φάταχ στη Δυτική Όχθη και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζουν το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο καταγγέλλουν επίσης ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την ανακωχή των τελευταίων μηνών, οι δύο πλευρές αναμετρώνται περιστασιακά, με εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.