Σαμπαλένκα-Σάκκαρη 1-2: Μαρία όνειρο, προκρίθηκε στα ημιτελικά του WTA Finals – Απογοητευτική πρεμιέρα για Τσιτσιπά * Μουντιάλ: Τα τρία Final Four και ο τρόπος διεξαγωγής των playoffs * Η Ελβετία την πρόκριση, η Ιταλία στα playoffs, η Αγγλία στο Κατάρ με δέκα γκολ

Μυθική Μαρία Σάκκαρη (Νο6 στον κόσμο) κόντρα στην Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο1 στον κόσμο), έπαιξε σπουδαίο τένις και πήρε την νίκη με 2-1 (7-6 (1), 6-7 (6), 6-3), πανηγυρίζοντας μία πανάξια πρόκριση στα ημιτελικά του WTA Finals, όπου θα αντιμετωπίσει την Ανέτ Κοντεβέιτ (Νο8 στον κόσμο).

Η κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου είναι η νέα μεγάλη Ελληνίδα τενίστρια ( ΕΙΚΟΝΕΣ) - REPORTAZ NET

Ασταμάτητη! Η Μαρία Σάκκαρη (Νο6 στον κόσμο) βίωσε την καλύτερη στιγμή της καριέρας της. Η Ελληνιδα τενίστρια επιβλήθηκε με 2-1 σετ (7-6 (1), 6-7 (6), 6-3) της Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο2 στον κόσμο) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του WTA Finals, όπου την περιμένει η Άνετ Κοντεβέιτ (Νο8 στον κόσμο).

Η Μαρία έδειξε χαρακτήρα. Σε έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν 3 ώρες (2 ώρες και 47 λεπτά για την ακρίβεια) και περιελάμβανε δύο tie-break, η Ελληνίδα τενίστρια ήταν απολαυστική και πήρε μία πανάξια νίκη-πρόκριση, κατακτώντας μάλιστα τα 5 τελευταία game στο 3ο σετ για να τα καταφέρει!

Ο αγώνας

Η Σάκκαρη ξεκίνησε εξαιρετικά το παιχνίδι, κάνοντας break με το “καλημέρα” στο σερβίς της Σαμπαλένκα, η οποία όμως απάντησε με δικό της break στο δεύτερο game για το 1-1. Ακολούθως η Λευκορωσίδα έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση και ξέφυγε με 5-3, δείχνοντας να ελέγχει το ματς. Κάπου εκεί όμως ήταν που έδειξε χαρακτήρα η Σάκκαρη.

Η Ελληνίδα τενίστρια έπαιξε εξαιρετικό τένις και έφερε το παιχνίδι στα ίσα, ισοφαρίζοντας σε 5-5 και 6-6 αμέσως μετά. Το πρώτο σετ οδηγήθηκε έτσι σε tie-break. Εκεί, η Σάκκαρη έχασε τον πρώτο πόντο αλλά έκτοτε κυριάρχησε, πήρε εφτά σερί πόντους και το κατέκτησε με 7-1, κάνοντας το 1-0.

Το δεύτερο σετ ξεκίνησε με τις δύο τενίστριες να κρατούν το σερβίς τους στα πρώτα 6 game. Στο 7ο game όμως η Σαμπαλένκα έκανε break στο σερβίς της Σάκκαρη και κρατώντας στην συνέχεια το δικό της σερβίς ξέφυγε ξανά με 5-3 όπως και στο πρώτο σετ, ενώ στο επόμενο game είχε δύο set point. Η Σάκκαρη όμως άντεξε και πήρε το game για να μειώσει σε 5-4, ενώ απάντησε με break στο επόμενο game και ισοφάρισε σε 5-5, όπως ακριβώς και στο πρώτο σετ! Αυτή τη φορά όμως ήταν η σειρά της Σαμπαλένκα να δείξει χαρακτήρα.

Το Νο2 στον κόσμο έκανε break στο σερβίς της Σάκκαρη και έκανε το 6-5, μοιάζοντας έτοιμη να κατακτήσει το δεύτερο σετ. Η Σάκκαρη όμως έδειξε ξανά χαρακτήρα και έκανε break στο break, ισοφάρισε σε 6-6 και έστειλε και το δεύτερο σετ σε tie break.

Στο tie break, η Σαμπαλένκα αποδείχθηκε πιο συγκεντρωμένη και το κατέκτησε με 8-6, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει σε 1-1 και να στείλει το παιχνίδι σε 3ο σετ.

Στο 3ο σετ η Σάκκαρη ξεκίνησε κάνοντας break στο σερβίς της Σαμπαλένκα. Η Λευκορωσίδα όμως απάντησε άμεσα με break στο break στο 2ο game, ενώ έκανε break και στο 4ο game στο σερβίς της Σάκκαρη, ξεφεύγοντας με 3-1. Τότε όμως ήρθε η σειρά της Ελληνίδας τενίστριας, η οποία πήρε τα πέντε επόμενα game (συμπεριλαμβανομένων δύο break) για να κατακτήσει το σετ με 6-3 και μαζί την νίκη-πρόκριση.

Απογοητευτική πρεμιέρα για ΤσιτσιπάΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν βρήκε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης με τον Αντρέι Ρούμπλεφ τα… πατήματά του, βλέποντας τον Ρώσο να φτάνει άνετα στη νίκη με 6-4, 6-4 και να απομακρύνει το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης από τον στόχο της πρόκρισης στην τετράδα των ATP Finals, που διεξάγονται στο Τορίνο.

O Ρώσος, Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη, εξαργύρωσε το πρώτο σερβίς του και κάνοντας από ένα break σε κάθε σετ, γέμισε με άγχος τον 23χρονο Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος δεν έφτασε σε κανένα σημείο σε break point.

Μετά τη νίκη του, η οποία του πήρε μία ώρα και 32 λεπτά για να την κατακτήσει, ο Ρώσος έκανε το 1-0 στον β’ όμιλο και πλέον ισοβαθμεί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στην κορυφή της κατάταξης.

Ο Ρούμπλεφ θα τεθεί αντιμέτωπος την Τετάρτη (17/11) με τον Τζόκοβιτς, ενώ την ίδια ημέρα ο Τσιτσιπάς θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο του Κάσπερ Ρουντ, με τη νίκη να αποτελεί… μονόδρομο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

 

Μουντιάλ: Τα τρία Final Four και ο τρόπος διεξαγωγής των playoffs

Τα playoffs της ευρωπαϊκής ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θα θυμίζουν… μπάσκετ, αφού θα διεξαχθούν υπό μορφή τριών Final Four. Ο τρόπος διεξαγωγής, η σύνδεση με Nations League και οι ημερομηνίες.

Η είσοδος του Nations League στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι προκάλεσε διαφοροποιήσεις σε παραδοσιακούς τρόπους διεξαγωγής διοργανώσεων της UEFA και της FIFA. Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν ξέφυγαν από την ανάγκη για αλλαγές και παρότι εξακολουθούν να χωρίζονται στη φάση των ομίλων και στη φάση των playoffs, η τελευταία έχει μια μορφή που δεν την έχουμε συνηθίσει στο ποδόσφαιρο, αλλά στο μπάσκετ!

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης περιλαμβάνει τρία Final Four με μονούς αγώνες που θα αναδείξουν τρεις νικητές, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Κατάρ ως οι τελευταίες ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη “γηραιά ήπειρο”. Ένα σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά του Euro 2020 και που πιθανότατα θα μονιμοποιηθεί, αφού ενσωματώνει και ομάδες από το Nations League.

Πώς θα γίνουν τα playoffs: 12 ομάδες, τρία εισιτήρια

Η FIFA προσφέρει στην UEFA 13 θέσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επιβραβεύει με δέκα εξ αυτών τους νικητές των προκριματικών ομίλων της διοργάνωσης.

Τα υπόλοιπα τρία “εισιτήρια” θα τα μοιράσει στους καλύτερους δεύτερους και στις δύο χώρες που αναδείχθηκαν νικήτριες ομίλων στο Nations League 2020-2021, βρίσκονται πιο ψηλά στη συνολική κατάταξη του τουρνουά και δεν κατάφεραν να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των προκριματικών ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έξι ισχυροί, έξι ανίσχυροι και δύο μονοί αγώνες

Οι δέκα ομάδες που θα προχωρήσουν στα playoffs μέσω των προκριματικών ομίλων θα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Οι έξι καλύτεροι δεύτεροι θα συγκροτήσουν το γκρουπ των ισχυρών και οι τέσσερις χειρότεροι δεύτεροι μαζί με τις δύο ομάδες που θα προκύψουν από το Nations League θα τοποθετηθούν στο γκρουπ των ανίσχυρων.

Ο διαχωρισμός θα γίνει αρχικά με βάση τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε χώρα στον προκριματικό όμιλό της, αλλά χωρίς να περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα απέναντι στην 6η ομάδα του ομίλου, όπου υπάρχει τέτοια (τέσσερις όμιλοι έχουν πέντε ομάδες, έξι όμιλοι έχουν έξι ομάδες).

Επόμενο κριτήριο κατάταξης είναι η διαφορά τερμάτων, ακολουθεί η καλύτερη επίθεση και υπάρχουν ακόμα πέντε κριτήρια σε περίπτωση που διατηρηθεί η ισοβαθμία.

Τα τρία Final Four και οι έδρες τους

Όταν ολοκληρωθούν οι προκριματικοί όμιλοι και προκύψουν οι έξι ισχυροί και οι έξι ανίσχυροι, τότε θα γίνει η κλήρωση των ημιτελικών για τα τρία Final Four. Οι ισχυροί θα δώσουν τον (μονό) ημιτελικό στην έδρα τους. Η Πορτογαλία του Σάντος, η Ιταλία, η Σκωτία και η Ρωσία θα έχουν σίγουρα στην έδρα τους τον ημιτελικό. Η Αυστρία και η Βόρεια Μακεδονία σίγουρα θα αγωνιστούν εκτός έδρας, ενώ την Τρίτη θα διευκρινιστεί τι θα συμβεί με Τσεχία, Σουηδία, Ουαλία και Πολωνία.

Οι δύο νικητές κάθε ημιτελικού στα τρία Final Four θα προκριθούν στον τελικό. Για την έδρα των τριών τελικών θα γίνει κλήρωση ώστε να προκύψει ποιος θα είναι ο γηπεδούχος. Οι τελικοί θα είναι επίσης μονοί και οι τρεις νικητές είναι αυτοί που θα πάνε στο Κατάρ.

Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τα πάντα

Οι αγώνες των προκριματικών ομίλων θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και η κλήρωση των playoffs θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 του μήνα, στις 16:00 στα γραφεία της UEFA στη Ζυρίχη. Οι έξι ημιτελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 24 και 25 Μαρτίου 2022, ενώ οι τρεις τελικοί στις 28 και 29 του μήνα.

Οι χώρες που έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ 2022

  1. Καταρ (διοργανώτρια) – 2 Δεκεμβρίου 2010 – 1η συμμετοχή
  2. Γερμανία – 11 Οκτωβρίου 2021 – 19η συμμετοχή
  3. Δανία – 12 Οκτωβρίου 2021 – 5η συμμετοχή
  4. Βραζιλία – 11 Νοεμβρίου 2021 – 21η συμμετοχή
  5. Βέλγιο – 13 Νοεμβρίου 2021 – 13η συμμετοχή
  6. Γαλλία – 13 Νοεμβρίου 2021 – 15η συμμετοχή
  7. Κροατία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 5η συμμετοχή
  8. Σερβία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 3η συμμετοχή ως Σερβία / 13η μαζί με Γιουγκοσλαβία
  9. Ισπανία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 16η συμμετοχή
  10. Ελβετία – 15 Νοεμβρίου 2021 – 12η συμμετοχή
  11. Αγγλία – 15 Νοεμβρίου 2021 – 16η συμμετοχή

Οι χώρες που έχουν προκριθεί στα playoffs

  1. Σκωτία – 12 Νοεμβρίου 2021
  2. Βόρεια Μακεδονία – 14 Νοεμβρίου 2021
  3. Πορτογαλία- 14 Νοεμβρίου 2021
  4. Σουηδία – 14 Νοεμβρίου 2021
  5. Ρωσία – 14 Νοεμβρίου 2021
  6. Ιταλία – 15 Νοεμβρίου 2021
  7. Πολωνία – 15 Νοεμβρίου 2021

 

Η Ελβετία την πρόκριση, η Ιταλία στα playoffs, η Αγγλία στο Κατάρ με δέκα γκολ

Η Ελβετία προσπέρασε την Ιταλία στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των προκριματικών ομίλων και την έστειλε στα playoffs, όσο εκείνη απολαμβάνει το ταξίδι της στο Κατάρ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι η Αγγλία ύστερα από το 10-0 επί του Σαν Μαρίνο.

Η Ελβετία ήταν η χώρα που κέρδισε τη μονομαχία με την Ιταλία για την πρωτιά του 3ου προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και πήρε το “εισιτήριο” για το Κατάρ. Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν επικράτησε με 4-0 της Βουλγαρίας και σε συνδυασμό με το 0-0 των πρωταθλητών Ευρώπης στη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε την προσπέραση στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η ατμόσφαιρα στη Λουκέρνη ήταν αρκετά θερμή και οι φίλαθλοι ξεσήκωναν διαρκώς τους γηπεδούχους, που ήθελαν καλύτερο αποτέλεσμα από τους Ιταλούς. Στο 1ο ημίχρονο η Ελβετία δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των μαχητών Βούλγαρων, όμως ξέσπασε στο 2ο μέρος και βρήκε γκολ με τους Νοά Οκαφόρ, Ρούμπεν Βάργκας, Σεντρίκ Ιτέν και Ρέμο Φρόιλερ, ενώ έστειλε ακόμα δύο φορές την μπάλα στα δίχτυα, αλλά τα γκολ δεν μέτρησαν λόγω οφσάιντ. Με το 3-0 η Ελβετία εξασφάλισε τη 12η παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο και πέμπτη διαδοχική.

Στο Μπέλφαστ, η “σκουάντρα ατζούρα” δεν μπήκε τόσο δυνατά όσο θα έπρεπε με βάση το διακύβευμα του αγώνα. Το πρόβλημα στην κυκλοφορία ήταν εμφανές, με τους επιθετικούς της να μην παίρνουν μπάλα και να μην απειλούν ιδιαίτερα τους γηπεδούχους. Μία εξαίρεση ήταν ένα τετ α τετ του Λορέντζο Ινσίνιε, που απέκρουσε με τα πόδια ο Μπέιλι Πίκοκ Φάρελ.

Η είσοδος του Μπράιαν Κριστάντε στην ανάπαυλα και των Αντρέα Μπελότι, Μανουέλ Λοκατέλι και Φεντερίκο Μπερναρντέσκι στη συνέχεια δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τους Ιταλούς. Μπορεί να περιόρισαν τους γηπεδούχους στο γήπεδό τους, όμως δεν είχαν μεγάλες φάσεις και μάλιστα άφησαν κενά στην άμυνα που παραλίγο να τα αξιοποιήσουν οι παίκτες του Ίαν Μπάρακλαφ (ο Λεονάρντο Μπονούτσι απέτρεψε γκολ πάνω στη γραμμή). Το 0-0 έμεινε μέχρι τέλους και οι πρωταθλητές Ευρώπης θα έχουν συνέχεια στην προσπάθειά τους να βρεθούν στο Κατάρ.

Στο Σαν Μαρίνο, η Αγγλία ήθελε απλά το τυπικό του πράγματος, αφού μόνο με θαύμα θα έχανε την πρώτη θέση του 9ου ομίλου. Το τελικό 10-0 αποτυπώνει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης, όπως και το 6-0 στο 1ο ημίχρονο με τον Χάρι Κέιν να σημειώνει καρέ και να φτάνει τα 16 γκολ μέσα στο 2021, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς συμπατριώτης του στο παρελθόν.

Το αποτέλεσμα αυτό αυτομάτως αφήνει την Πολωνία στη 2η θέση του ομίλου και τη στέλνει στα playoffs, ανεξαρτήτως της εντός έδρας ήττας 1-2 από την Ουγγαρία. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι δεν συμμετείχε στον αγώνα, με τον Κάρολ Σβιντέρσκι που πήρε τη θέση του να σημειώνει το μοναδικό γκολ της χώρας του.

Στον 6ο όμιλο, η Σκωτία κατάφερε να χαλάσει το απόλυτο των νικών της Δανίας την ύστατη στιγμή. Το 2-0 στο “Χάμπντεν Παρκ” διαμορφώθηκε από τα γκολ των Τζον Σούταρ και Τσε Άνταμς, με τους Σκωτσέζους να φτάνουν τις έξι σερί νίκες για πρώτη φορά από το 1930 για κάποια διοργάνωση.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*