Σίσι: «Αδιανόητη αστάθεια» αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου – Τετραήμερη απεργία στην «Amazon» για μισθούς και μέτρα προστασίας της Υγείας – Γαλλία – Ωρα Μηδέν: Δραματικό διάγγελμα Μακρόν για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια» εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού» ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του μπροστά στα αδιέξοδα της πολυετούς διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου σε συνεννόηση με Αιθιοπία και Σουδάν.

«Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε για το φράγμα «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD). «Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο», πρόσθεσε ο Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι «κόκκινη γραμμή».

Ο Σίσι είπε ότι ο ίδιος «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε». «Αλλά η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», είπε.

Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος, που εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση» να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της. «Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα».

Η Αίγυπτος και το Σουδάν κάλεσαν την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας.

 

Τετραήμερη απεργία στην «Amazon» για μισθούς και μέτρα προστασίας της Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 4ήμερα απεργία που κήρυξαν από σήμερα οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γερμανία, απαιτώντας αυξήσεις, αλλά και μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Η απεργία πραγματοποιείται σε δύο μεγάλα κέντρα διανομής (hubs) της «Amazon» στο Βέρνε και την Λειψία, αλλά και σε αποθήκες στο Ράινμπεργκ, το Κόμπλεντς και δύο στο Μπαντ Χέρσφελντ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς οι οποίοι και με ευθύνη των εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου, παραμένουν στάσιμοι από το 2013. Το κλαδικό συνδικάτο της verdi, απαιτεί την εξίσωση των μισθών των εργαζομένων της «Amazon», με αυτούς των εμποροϋπαλλήλων, όπως επίσης και την εναρμόνιση της Σύμβασης Εργασίας της «Amazon» με την κλαδική Σύμβαση.

Να σημειωθεί ότι στα αιτήματα των εργαζομένων, περιλαμβάνονται και αυτά της λήψης μέτρων ουσιαστικής ασφάλειας της υγείας, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται στις αποθήκες και στα κέντρα διανομής, χαρακτηρίζονται ως τυπικά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι της «Amazon» να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, χωρίς καμία εγκατάσταση να έχει κλείσει ούτε για μια ώρα.

 

Γαλλία – Ωρα Μηδέν: Δραματικό διάγγελμα Μακρόν για τον κορονοϊόΕμανουέλ Μακρόν

Το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Τετάρτης

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες θα απευθύνει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα αυξάνονται ραγδαία, προκαλώντας τεράστιες πιέσεις στα νοσοκομεία.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν διευκρίνισε αν ο Μακρόν θα ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία. Την Τρίτη ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 98 και ξεπέρασε το φράγμα των 5.000, ενώ είναι ο υψηλότερος αριθμός για αυτό τον χρόνο.

Ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας λένε ότι το γεγονός ότι οι ΜΕΘ είναι τόσο επιβαρυμένες αποτελεί ένδειξη ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν είναι επαρκή. Στη Γαλλία ισχύει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μέσα Δεκεμβρίου και σε τμήματα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, οι κινήσεις των πολιτών είναι περιορισμένες και κάποια μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι είναι κλειστά εδώ και μήνες. Εν αναμονή του προεδρικού διαγγέλματος, η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Ο Μακρόν θα προεδρεύσει αργότερα μέσα στην ημέρα της εβδομαδιαίας σύσκεψης του συμβουλίου αντιμετώπισης του κορονοϊού.