Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη — Στο Φανάρι ο Μητσοτάκης εν αναμονή του τετ α τετ με τον Ερντογάν

Σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο «μενού» αναμένεται να βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός είχε προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και έλαβε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση υπό τη μορφή γεύματος, την οποία αποδέχτηκε.

Στην ελληνική πλευρά μιλούν για συζήτηση γύρω από περιφερειακά και διμερή ζητήματα και δεν εστιάζουν τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στα θέματα που αφορούν την ενέργεια. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

O κ. Μητσοτάκης δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες» από τη συνάντηση γιατί δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία.

Η Αγκυρα από την πλευρά της, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, κινείται μεθοδικά για να βγει από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει το προηγούμενο διάστημα, ενώ το πώς θα είναι η επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του πολέμου.

Όπως σημειώνει η «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» («Ο πόλεμος ανατρέπει τις ισορροπίες Αθήνας-Αγκυρας»), η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας εξαιτίας της σύρραξης πολέμου και οι ευρύτερες ανακατατάξεις στην περιοχή απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική που αναζητεί νέες σταθερές, δεδομένου ότι η κρίση στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας θα διαρκέσει και έπειτα από το τέλος των συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία και στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

 

Στο Φανάρι ο Μητσοτάκης εν αναμονή του τετ α τετ με τον Ερντογάν: Οι προσδοκίες για τη συνάντηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έφτασε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παρακολουθήσει τη λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Για τις 13:00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε το ethnos.gr, το τετ α τετ γίνεται  σε μια εποχή όπου η αναθεωρητική ρητορική δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην διεθνή κοινότητα και επομένως θα έχει ενδιαφέρον αν ο κ.Ερντογάν θα επιμείνει στην ίδια γραμμή ή θα επιχειρήσει να κατεβάσει τους τόνους.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με διάθεση για διάλογο αλλά με ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προχωρήσει σε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων. Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων, με προκλητικές  αναφορές στην αποστρατικοποίηση των νησιών και με αναβίωση της ρητορικής περί «γαλάζιας πατρίδας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που τονίζεται είναι πως πρόκειται για μια συνάντηση επιβεβλημένη διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως  Ελλάδα και Τουρκία είναι  δυο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και είναι λογικό να συνομιλούν και να βλέπουν πως δεν θα προστεθούν και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ευθύνη των δύο χωρών είναι η σταθερότητα, με την Αθήνα να εστιάζει και στην λεγόμενη θετική ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά». Προσέθεσε πως «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια και μένει να φανεί αν αυτή την φορά θα γίνουν βήματα προόδου. Δεδομένο είναι πως δεν μπορεί εν μια νυχτί να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Άγκυρα, καθώς είναι γνωστές οι τουρκικές αιτιάσεις για μια σειρά θεμάτων, τις οποίες η Ελλάδα απορρίπτει και αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις. Όμως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Το ενεργειακό θα μπορούσε να «ζεστάνει» τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή απεξάρτηση μέχρι το 2027 από την Ρωσία έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Το ενεργειακό μπορεί επομένως να αποτελέσει μια αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες, ωστόσο μένει να φανεί πως θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά.

Το αζέρικο αέριο- μέσω του TAP που περνά και από  την Τουρκία–  αλλά και η αύξηση των φορτίων LNG είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Επίσης μένει να φανεί αν μπορεί να υπάρξει αναβίωση των σεναρίων για τον Eastmed, έστω και με τροποποιήσεις.  Η Τουρκία επιδιώκει από την πλευρά της συμμετοχή στις ενεργειακές συζητήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο αυτό προϋποθέτει την αποχή της γειτονικής χώρας από προκλήσεις και την εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού.