Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τις παράνομες περικοπές των Βρούτση, Κουτρουμάνη το 2012 στις συντάξεις – Εγκρίθηκαν 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Ο κύβος ερρίφθη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την απόφαση του για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι Σύνεδροι για άλλοι μία φορά στέκονται εμπόδιο στο Δίκαιο και την Κοινωνία προβάλλοντας λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μη δώσουν στο σύνολο των όσων έχουν παρανόμως και αντισυνταγματικώς περικοπεί από τους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες περίπου στις 12:00 το μεσημέρι και θα δίνει στους συνταξιούχους μόνο όσα τους οφείλονται για 11 μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι τα αναδρομικά δεν θα δοθούν στο σύνολο τους αλλά μόνο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες για την περίοδο από τον Ιούνιο 2015 (όταν και εξεδόθη η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ) και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαϊου 2016). Αυτά τα ποσά αντιστοιχούν στις αντισυνταγματικές περικοπές που είχε διενεργήσει ο Γ. Βρούτσης (ως υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά) και νωρίτερα ο Γ. Κουτρουμάνης (που ωστόσο και η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χορήγησε στους συνταξιούχους παρά την απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου 2015.

Τεράστιο κόστος επωμίζεται ο ΕΦΚΑ

Αναλυτικότερα αφορούν σε συντάξεις που περικόπηκαν με το νόμο 4051/2012 (υπουργός Γ. Κουτρουμάνης) και το νόμο 4093/12 (υπουργός Γ. Βρούτσης) καθώς και την περικοπή δώρων και τη μετέπειτα κατάργησή τους που έκαναν οι ίδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο ασφαλιστικός φορέας για αυτές και μόνο τις περικοπές του 11μηνου φτάνουν τα 4 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα:

-Περί τα 2 δις είναι τα χρήματα που αφορούν στις περικοπές συντάξεων

-Περί τα 2 δις είναι τα αναδρομικά για τα δώρα

Μόνο όσοι άσκησαν αγωγή

Ωστόσο υφίσταται μία ακόμη δυσμενής για τους συνταξιούχους εξέλιξη. Ο λόγος για το γεγονός ότι το ΣτΕ μάλλον αποφαίνεται ότι τα αναδρομικά από αυτές τις παράνομες περικοπές των Κουτρουμάνη και Βρούτση θα τα λάβουν μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγές εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη και έτσι πάντως το ποσό είναι τεράστιο για τον ΕΦΚΑ. Με δεδομένο ότι έχουν ασκήσει αγωγές περι τους 350.000 συνταξιούχους για τα αναδρομικά τους (σε σύνολο 2,5 εκ), το πόσο που θα πρέπει να επιστρέψει ο ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ (ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τόκοι για τη συγκεκριμένη περίοδο).

 

Εγκρίθηκαν 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Θα επωφεληθούν 90.000 επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κοροναϊού.

Το 1,14 δισ. ευρώ που αποτελούν κονδύλια πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Από το ποσόν αυτό, περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα). Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με τις εν λόγω τροποποιήσεις καθίστανται διαθέσιμα 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε η  Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ενώ στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜΜΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜΜΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜΜΕ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*