«Σάρα Κέιν – 4.48 Ψύχωση» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

To «4.48 Ψύχωση» της Σάρα Κέιν, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, ανεβαίνει τον Μάρτιο, στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Γιάννη Κλίνη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Οι Παραβάσεις συνεχίζουν την αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ποίησης με επίκεντρο τη γυναίκα. Συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας, εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας, θεατρικές αξεπέραστες μορφές βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

Η Σάρα Κέιν πέθανε τραγικά. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου. Δεν τον άντεξε. Ήταν γυμνή. Απροστάτευτη. Γυμνά είναι και τα έργα της. Τρομαγμένα. Τρομερά“, έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ για το σύνολο του έργου της εμβληματικότερης συγγραφέως της in-yer-face βρετανικής σκηνής.

Η Σάρα Κέιν γράφει το 1998 το 4.48 Ψύχωση, υπό τη σκιά της επικείμενης αυτοκτονίας της. Το 4.48 Ψύχωση σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης δραματουργίας με τη γλωσσική του ένταση, την ιλιγγιώδη δομή και το τρομακτικό του βάθος. Το έργο πραγματεύεται το παραλήρημα ενός αυτόχειρα πριν την ύστατη πράξη του. Χωρίς η Κέιν να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο -αν και ο τίτλος υπονοεί ότι βρισκόμαστε σε ένα ψυχιατρείο στις 04:48 το ξημέρωμα, την ώρα που στατιστικά καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες- μοιράζει ευφυώς τον μονόλογο ανάμεσα σ’ εκείνες τις εσωτερικές φωνές που κατακλύζουν τον άνθρωπο σε μια τόσο ακραία στιγμή της ζωής του.

Στη σκηνοθετική εκδοχή του Δημήτρη Καραντζά, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης εναλλάσσουν επί σκηνής τους ρόλους του γιατρού και του ασθενή.

Μετάφραση: Ρούλα Πατεράκη, Αντώνης Γαλέος

Κυριακή 22/03 | 17.00

Για ηλικίες 18 ετών και άνω: Τιμή εισιτηρίου: 5€

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.