Σάλος: Ηγέτης της Αλ Κάιντα που θεωρούταν νεκρός πανηγυρίζει σε βίντεο για την 11η Σεπτεμβρίου – Τεστ αίματος θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου – Διεθνής Τύπος: Απογοητεύει το σχέδιο φορολόγησης των πλουσίων του Μπάιντεν

Σάλος: Ηγέτης της Αλ Κάιντα που θεωρούταν νεκρός πανηγυρίζει σε βίντεο για την 11η Σεπτεμβρίου

Αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε ο δυτικός κόσμος όταν κυκλοφόρησε βίντεο με τον διάδοχο του Μπιν Λάντεν στην Αλ Κάιντα να πανηγυρίζει για την επέτειο του τροκοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους Πύργκους της Νέας Υόρκης πριν από 20 χρόνια αλλά και την αποχώρηση των αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Ο αρχιτρομοκράτης της Αλ Κάιντα θεωρούταν νεκρός και έτσι το βίντεο μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών προκειμένουν να διαπιστωθεί ο χρόνος της εγγραφής του.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα την ημέρα της μαύρη επετείου των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, καλεί τους τζιχαντιστές σε αφύπνιση, ωστόσο δεν αναφέρεται ωστόσο στην κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Δεκαεννέα άγιοι πολεμιστές που ήταν λιοντάρια του Ισλάμ ήρθαν και μαχαίρωσαν την Αμερική στην καρδιά της, μια μαχαιριά που όμοιά της δεν είχε υποστεί ποτέ ξανά και να που αποχωρεί από το Αφγανιστάν, ηττημένη μετά από έναν πόλεμο 20 ετών με τη βοήθεια του Θεού», ανέφερε.

Τεστ αίματος θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου: Αρχίζει η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει γίνει παγκοσμίωςΤεστ αίματος θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου: Αρχίζει η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει γίνει παγκοσμίως

Την μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως της αιματολογικής εξέτασης Galleri της Grail Inc, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 ειδών καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, αρχίζει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

Το συγκεκριμένο τεστ εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Σκοπός του NHS είναι να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές στην Αγγλία για να εξετάσει πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ελέγχου. Στους μισούς από τους μετέχοντες θα ελέγχεται αμέσως το δείγμα αίματός τους με το τεστ Galleri.

«Χρειάζεται να μελετήσουμε το τεστ Galleri προσεκτικά για να δούμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων των οποίων η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο Πίτερ Σασιένι, καθηγητής πρόληψης του καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου.

«Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε αυτής της σημαντικής έρευνας», πρόσθεσε.

Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία είναι ο καρκίνος του πνεύμονα καθώς αναλογεί στο ένα πέμπτο όλων των θανάτων από την επάρατη νόσο.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα, των εντέρων, του προστάτη και του μαστού αναλογούν στο 45% των θανάτων από την νόσο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NHS.

Η αμερικανική εταιρεία βιοεπιστημών Illumina Inc ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Grail ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Illumina πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί την Grail ξεχωριστά από την τρέχουσα επιχείρησή της.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Το σχέδιο φορολόγησης των πλουσίων στοχεύει στα εισοδήματα, όχι τις περιουσίες». Το σχέδιο για την χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης και της μείωσης της ανισότητας στα εισοδήματα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πιο προοδευτικών τάσεων των Δημοκρατικών αφού οι τεράστιες περιουσίες ανθρώπων όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ίλον Μασκ θα μείνουν απείραχτες. Η Washington Post για το ίδιο θέμα: «Το κορυφαίο 1% ο στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου». Οι Δημοκρατικοί βουλευτές παρουσίασαν τη Δεύτερα ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αύξηση στη φορολογία των πλουσίων και των μεγάλων εταιρειών εδώ και δεκαετίες με σκοπό την χρηματοδότηση του σχεδίου κοινωνικής πολιτικής ύψους 2 τρις δολαρίων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Τέξας μπαίνει σε έναν πολιτισμικό πόλεμο». Μετά την ψήφιση του νόμου για την ουσιαστική απαγόρευση των αμβλώσεων, η συντηρητική πολιτεία έγειρε ακόμα πιο δεξιά. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών διαμαρτύρονται για τη νέα νομοθεσία. Τέλος, η Wall Street Journal: «Έγγραφα του Facebook δείχνουν ότι μια μυστική ελίτ εξαιρείται από τους κανόνες του». Το πρόγραμμα XCheck, του οποίου ο αρχικός στόχος ήταν να διενεργεί ελέγχους ποιότητας για τους διάσημους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης –όπως πολιτικοί και διασημότητες-, τώρα τους προστατεύει από την τιμωρία σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων.

Στη Γαλλία, οι υποψήφιοι και υποψήφιες για την προεδρία ξεκίνησαν επίσημα τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Μακρόν, Ινταλγκό, Λεπέν: έναρξη της εκστρατείας». Οι υποψήφιοι επιτάχυναν τις πολιτικές τους εκστρατείες: η Ινταλγκό, δήμαρχος Παρισίων, θέλει να σπάσει την εικόνα του παρισινού πολιτικού. Η Λεπέν εστιάζει στις ‘ελευθερίες’ που θα χαρίσει μετά την κρίση και οι οπαδοί του Μακρόν μοιράζουν φυλλάδια σε εξήντα πόλεις. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η πίεση μεγαλώνει για την αύξηση των μισθών». Η επιστροφή της ανάπτυξης, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τα πρώτα σημάδια του πληθωρισμού τροφοδοτούν τις απαιτήσεις για τους μισθούς, που εντάσσονται σταδιακά στην πολιτική συζήτηση. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Μισθοί καθηγητών: τα διπλά ή τίποτα». Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος Ανν Ινταλγκό πρότεινε το διπλασιασμό του μισθού των εκπαιδευτικών. Γι αυτό το λόγο εισέπραξε κριτική από τον υπουργό Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ αλλά και από τον Ζαν Λουκ Μελανσόν. Τέλος, η Humanité: «Η νέα τρέλα των οικονομικών αγορών». Σε οχτώ μήνες οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εταιρειών έχουν ξεπεράσει τα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή την συγκέντρωση την πληρώνουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Οι γονείς προτρέπονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους». Οι επιστήμονες υποστηρίζουν την χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer/BioΝΤech για να κρατήσουν τους μαθητές στις τάξεις για να βελτιωθεί η ψυχική τους υγεία. Στους Times διαβάζουμε: «Οι άνω των 50 θα λάβουν την τρίτη δόση για τον χειμώνα». Οι περισσότεροι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν την επιπλέον δόση για να είναι προστατευμένοι τον χειμώνα. Επίσης, τα παιδιά 12-15 ετών θα λάβουν την πρώτη δόση. Ο Guardian έχει κύριο θέμα: «Ενισχυτική δόση για τους άνω των 50 καθώς η κυβέρνηση επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει την Τρίτη τον εμβολιασμό τόσο των άνω των 50 με την ενισχυτική δόση όσο και των παιδιών με την πρώτη δόση. Τέλος, ο Independent: «To NHS και τα σχολεία θα βιώσουν ένα δύσκολο χειμώνα με κορονοϊό». Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει πίεση από τον κορονοϊό ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει ότι τα λόκνταουν θα είναι η έσχατη λύση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σπαν: αυτοί που δεν εμβολιάζονται πρέπει να πληρώσουν το κόστος». Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναφέρεται στα τεστ που πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και σε πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από την καραντίνα. Ο Λάσετ επιμένει στην εθελοντική δράση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μπέρμποκ παίρνει αποστάσεις από την Αριστερά». Η υποψήφια των Πρασίνων μίλησε στην εφημερίδα για την διακυβέρνηση: επιθυμεί έναν συνασπισμό που να είναι στον πυρήνα του υπέρ της Ευρώπης και μια υπεύθυνη δύναμη στον πλανήτη. Τέλος, η Die Welt: «Ο νέος ρόλος του Λάσετ, ενώ η Μέρκελ πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται». Ο υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ παρουσίασε το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του ενώ υπάρχουν σημάδια ότι ανεβαίνει στην εκτίμηση των ψηφοφόρων. Παράλληλα, το αδερφό κόμμα CSU έδειξε ενότητα στο συνέδριό του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση μειώνει το κόστος του ρεύματος και του αερίου ζημιώνοντας τις εταιρείες». Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι θα βάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τον ειδικό φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί από το 5,1% στο 0,5%. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δίνει οξυγόνο στον Αραγονές και θα προεδρεύσει στο τραπέζι του διαλόγου». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Τζενεραλιτάτ. Η παρουσία του θα αποτελέσει στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Σαλβίνι καταλήγει στην γωνία». Η κυβέρνηση θα περάσει τελικά το εκτεταμένο πράσινο πάσο για όλους τους εργαζόμενους παρά την αντίδραση του αρχηγού της Λέγκας. Για το ίδιο θέμα, η Il Messaggero γράφει: «Εργασία, πράσινο πάσο για όλους». Την Πέμπτη το διάταγμα για τους εστιάτορες και τους εργαζόμενους στα μπαρ. Παράλληλα, περί τις 300.000 δημόσιων υπαλλήλων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έρχεται η μεταρρύθμιση του Ντράγκι για τους φόρους». Η κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο εισοδήματος για την μεσαία τάξη. Παράλληλα, οι λογαριασμοί του ρεύματος «δαγκώνουν» την τσέπη των καταναλωτών, με τις αυξήσεις να φτάνουν το 40%. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ο Εϊτάν απήχθη, η Ιταλία κινητοποιείται». Αποφασίστηκε η πίεση στο Ισραήλ για την επιστροφή του 6χρονου Εϊτάν, ο οποίος ήταν ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος με το τελεφερίκ στο Πιεμόντε. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να παρέμβουν.

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης