Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Ορισμένες δυνάμεις της Δύσης θέλουν να σπρώξουν τους θερμοκέφαλους του Κιέβου σε επιθέσεις στο Ντομπάς — Χάος στον Καναδά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Οτάβα

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, χτες Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, για την ένταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίτσοφ, τόνισε: «Η Ρωσία δεν φοβάται κανέναν , είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν ουκρανική σύρραξη στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει πόλεμο».

«Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη θέλουν να στηθεί επεισόδιο στην περιοχή του Ντομπάς για να προκαλέσουν την παρέμβαση της Ρωσίας».

«Φοβάμαι ένα επεισόδιο» δήλωσε, καθώς «ορισμένες δυνάμεις στη Δύση προσπαθούν να σπρώξουν τους πιο θερμοκέφαλους στο Κίεβο να οργανώσουν επίθεση στην περιοχή του Ντομπάς. Αυτή είναι μια άμεση απειλή που δεν μπορούμε να μην την λαμβάνουμε υπόψη». Δηλώνει ακόμα πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας «ανησυχεί και παρακαλεί το μεγάλο αδερφό πέραν του Ατλαντικού να σταματήσει αν ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο Βλαντιμίρ Τσίτσοφ αναφέρει ότι, «η Ρωσία δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» και πως «δεν θέλουμε ούτε καν να κατηγορηθούμε για πόλεμο, δεν θέλουμε πόλεμο».

Για τις απειλές περί οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τους κάτοικους της Ευρώπης.

Δηλώνει πως, «η Ρωσία δεν φοβάται τίποτα, δεν φοβάται κανένα… και προσθέτει ότι «οι κάτοικοι της Ευρώπης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι αν υπάρξουν κυρώσεις η Ρωσία θα υποχρεωθεί να επιβάλλει αντικυρώσεις και ποιος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία; Θα είναι οι καταναλωτές της Ευρώπης, με το φυσικό αέριο και πολλά άλλα».

 

Χάος στον Καναδά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η ΟτάβαΧάος στον Καναδά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Οτάβα (Video)

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Οτάβας για να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό της καναδική πρωτεύουσας από τους οδηγούς φορτηγών και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετέδωσε το δίκτυο CBC

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας.

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, διότι τον νόμο τον κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι διαδηλωτές είναι «πολύ περισσότεροι από τους αστυνομικούς».

«Χάνουμε την μάχη … πρέπει να ξαναπάρουμε την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά των διαδηλωτών που κλείνουν τους δρόμους και ενεργοποιούν χωρίς διακοπή τα κλάξον.

Το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της Οτάβα μέχρι στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν χθες στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίσθηκαν και σήμερα, κυρίως στο Κεμπέκ.