Ρωσικοί S-300 και S-400 κοντά στα ουκρανικά σύνορα — Ιταλία: Πώς η δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι. Η συνάντηση στη… — Σιτηρά: «Κλείνει» σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγές

Ρωσικοί S-300 και S-400 κοντά στα ουκρανικά σύνορα - Χρήση βομβών διασποράς καταγγέλλει το Κίεβο

Χρήση βομβών διασποράς καταγγέλλει το Κίεβο

Η Μόσχα αυξάνει τη χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων κατά χερσαίων στόχων σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με το Κίεβο να καταγγέλλει εκ νέου ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε κατοικημένη περιοχή.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Χάρκοβο δήλωσαν ότι βόμβες διασποράς έπληξαν την αγορά Μπαραμπάσοβο, ένα κέντρο υγείας και ένα τζαμί, με αποτέλεσμα τρεις άμαχοι να σκοτωθούν και τουλάχιστον 23 να τραυματιστούν.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.

Η Ρωσία, που πλέον οι στόχοι της δεν περιορίζονται στην περιοχή του Ντονμπάς, φέρεται να έχει αυξήσει τη χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων στο πλαίσιο μιας δεύτερης χερσαίας επίθεσης, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης πυραύλων που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη χερσαίων επιθετικών επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν σήμερα οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μόσχα θεωρείται σίγουρο ότι έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραυλικών συστοιχιών στρατηγικής υποστήριξης S-300 και S-400 που έχουν σχεδιαστεί για την κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης. Η ανάπτυξη των πυραυλικών αυτών συστημάτων έχει γίνει κοντά στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μία επικαιροποιημένη ενημέρωσή του, για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι αυτοί, φέρουν κυρίως πολεμικές κεφαλές μικρού βάρους, καθώς έχουν σχεδιαστεί για την κατάρριψη αεροσκαφών, πρόσθεσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή κατά χερσαίων δυνάμεων σε ανοιχτά κτίρια και μικρές οικοδομικές κατασκευές, ενώ θεωρείται απίθανο ότι μπορούν να διαπεράσουν κατασκευές ενισχυμένου σκυροδέματος.

Υπάρχει επίσης, μεγάλη πιθανότητα για τους πυραύλους αυτούς να αστοχήσουν και να προκαλέσουν απώλειες μεταξύ των αμάχων, καθώς δεν προορίζονται για πλήγματα κατά χερσαίων στόχων και τα πληρώματα που τους χειρίζονται έχουν εκπαιδευτεί ελάχιστα για τις αποστολές αυτές, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

 

Ιταλία: Πώς η δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι – Η συνάντηση στη βίλα του Μπερλουσκόνι που «έδειξε» εκλογέςΙταλία: Πώς η δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι - Η συνάντηση στη βίλα του Μπερλουσκόνι που «έδειξε» εκλογές

Στην βίλα του Σίβλιο Μπερλουσκόνι γράφτηκε η τελευταία πράξη του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το PoliticoAlessandra Benedetti – Corbis / Contributor/Getty Images

Μια μαραθώνια συνάντηση στην πολυτελή βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν αυτή που έθεσε την Ιταλία στην τροχιά των πρόωρων εκλογών σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Εκείνο το απόγευμα τις 19ης Ιουλίου, μερικοί από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη Villa Grande, την πολυτελή κατοικία του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη. Δίπλα του ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λίγκας και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η μοίρα του Μάριο Ντράγκι είχε σφραγιστεί, γράφει το Politico. Οι συνωμότες είχαν αποσύρει την υποστήριξή τους στον μεγάλο συνασπισμό του και ο πρωθυπουργός δεν είχε πουθενά να πάει, παρά στο προεδρικό μέγαρο, όπου το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε.

Συνοδευόμενος από την 32χρονη σύντροφό του, ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος εκείνη την ημέρα υποδέχτηκε τους καλεσμένους του και ξεκίνησε τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η «πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά του Κινήματος των 5 Αστέρων», η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε πυροδοτήσει την πολιτική κρίση.

Ωστόσο η ατζέντα άλλαξε γρήγορα και ένα άλλο ζήτημα επικράτησε: η ανάγκη να καταρριφθεί ο συνασπισμός του Ντράγκι και να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Ένα άτομο που ήταν στη συνάντηση είπε ότι ο Σαλβίνι ήταν ο πιο απροκάλυπτα επίμονος, στο ότι η δεξιά πρέπει να προχωρήσει προς τις εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι συμφωνούσε φανερά. Η συνάντηση απέφερε αρκετές σελίδες σημειώσεων, με εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων. «Περιλάμβανε σχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη και συντάξεις», είπε ο μάρτυρας στο Politico. «Αυτή η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα της προεκλογικής εκστρατείας».

Μετά από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό. Η δεξιά ήταν ξεκάθαρη για το τι χρειάζονταν – μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της διοίκησης του Ντράγκι, χωρίς το Κίνημα των 5 Αστέρων να συμμετέχει.

Ο Μπερλουσκόνι έμεινε σπίτι ενώ ο συνεργάτης του στη Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι και ο Σαλβίνι πήγαν στην κατοικία του Ντράγκι στις 7:45 μ.μ. Ζήτησαν ανασχηματισμό και αναθεώρηση της ατζέντας της κυβέρνησης.

Η συνάντηση δεν πήγε καλά. Όταν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι έφυγαν, ήταν σαφές στον Ντράγκι ότι η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη.

Ανησυχία

Δύο ημέρα μετά όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. Τέλη Αυγούστου, δηλαδή, αρχίζει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, αλλά είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα, τα διάφορα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.

Ο Ντράγκι δεν δέχθηκε να συνεχίσει να κυβερνά υπό όρους, με κίνδυνο να μην διαθέτει την αναγκαία στήριξη στο κοινοβούλιο, σε κρίσιμες για την χώρα ψηφοφορίες. O ίδιος, από την άλλη, υποτίμησε το γεγονός ότι σε λίγους μήνες (την ερχόμενη άνοιξη) θα έπρεπε ούτως ή άλλως να στηθούν οι κάλπες. Και το ό,τι τα κόμματα είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τους τόνους, φοβούμενα μεγάλες απώλειες ψήφων.

Oι απόψεις και οι προτεραιότητες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού ουσιαστικά ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με εκείνες μεγάλου μέρους των ιθυνόντων των πολιτικών δυνάμεων.

Τώρα, οι κύριες ανησυχίες αφορούν, από την μία, τα υψηλά ποσοστά της άκρας δεξιάς των Αδελφών της Ιταλίας, τα οποία στα γκάλοπ ξεπερνούν το 23%. Η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με τα μέχρι τώρα στοιχεία των δημοσκοπικών εταιριών δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτόνομα, ούτε με την συνεργασία της Λέγκα του Σαλβίνι. Ξεκίνησε ήδη κατά συνέπεια ένας δύσκολος διάλογος με την επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.

Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας και το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο Ντράγκι είχε τεθεί ως κύριος εγγυητής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει, η Ιταλία, να εκταμιεύσει κανονικά όλες τις δόσεις από τις Βρυξέλλές. Μόνον για το εξάμηνο Ιουλίου- Δεκεμβρίου, ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, φέρεται να επικοινώνησε ήδη με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, για να τους πληροφορήσει σχετικά με τις εξελίξεις και να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητα της χώρας.

 

Σιτηρά: «Κλείνει» σήμερα Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγέςΣιτηρά: «Κλείνει» την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγές

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία που εισηγήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ήδη από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόκειται να παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή που θα φιλοξενηθεί στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε στις 16.30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παρόντες θα είναι και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ.

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Κατά τον ίδιο, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία θα υπογραφεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψαν τη Μόσχα να την εφαρμόσει.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτής της κατ’ αρχήν συμφωνίας, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να την εφαρμόσει η Ρωσία και να φτάσουν τα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Εν πρώτοις, δεν θα έπρεπε να βρεθούμε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση. Ήταν μια σκόπιμη απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο», σημείωσε ο Νεντ Πράις.

Ο Πράις χαιρέτισε κυρίως τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και η Τουρκία, η οποία έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στο θέμα της Συρίας και για την αγορά όπλων από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Με βάση αυτή τη συμφωνία, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα διευκολυνθούν και οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*