Ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο: Σύγκριση μεταξύ επέμβασης σε Ουκρανία, τουρκικού «Αττίλα» στερούνται βάσης — Ουκρανία: Ρωσικός στόχος η κατάληψη εθνικών υποδομών — Αρνείται η Τουρκία επίθεση στο Ιράκ

Το γραφείο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις συγκρίσεις που επιχειρούνται ανάμεσα στη σημερινή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με αυτή της Τουρκίας στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους και πολιτικάντικους τους ισχυρισμούς.

«Είναι με έκπληξη που παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό επιχειρείται μια σύγκριση μεταξύ της Τουρκικής επέμβασής του 1974 στην Κύπρο και της Ρωσικής Ειδικής Ένοπλης Επιχείρησης στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι, παρόμοιες ανάλογες συγκρίσεις οι οποίες ακούγονται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολύ περισσότερο από επίσημους αξιωματούχους, είναι άτοπες, έχοντας πολιτικά ελατήρια και οι οποίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης» ειπισημαίνει η ανακοίνωση.

Προσθέτει πως «αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι η Κύπρος το 1974 δεν αποτελούσε καμία απειλή για την ηπειρωτική Τουρκία ούτε στον στρατιωτικό ούτε στον γεωπολιτικό τομέα. Αντιθέτως, η Ουκρανία κατά τη διάρκεια εδώ και αρκετών χρόνων στοχοπροσηλωμένα μεταμορφώθηκε από τις Δυτικές Χώρες σε ένα επιθετικό και εχθρικό προς εμάς προγεφύρωμα στα ίδια μας τα σύνορα. Από το 2014 το καθεστώς του Κιέβου πολύ ενεργά, «είχε παραφουσκωθεί» με χρήματα και εξοπλισμούς. Στο έδαφος της Ουκρανίας εργάζονταν ελεύθερα εκατοντάδες δυτικοί εκπαιδευτές, οι οποίοι προετοίμαζαν τον Ουκρανικό Στρατό για Πόλεμο με τη Ρωσία. Τι να πούμε επίσης για την ύπαρξη ενός δικτύου στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στο έδαφος αυτής της χώρας καθώς επίσης και των αξιώσεων του προέδρου Ζελένσκι για καθεστώς Πυρηνικής Υπερδύναμης».

«Εκτός από αυτό, εμείς δεν λογαριάζουμε να διαφοροποιήσουμε την εθνική, θρησκευτική ή γλωσσική σύνθεση αυτής της περιοχής. Τα στρατεύματα μας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας μετά το τέλος της επιχείρησης για τη αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, και οι κάτοικοι αυτών των απελευθερωμένων περιοχών θα αποφασίσουν από μόνοι τους ως προς το σε ποια χώρα θα ενταχθούν για να ζήσουν από εδώ και πέρα» συμπληρώνει.

«Με λίγα λόγια, είχε η Κύπρος την δεκαετία του 70 μεταμορφωθεί από τρίτες χώρες σε στρατιωτικό προγεφύρωμα με σύνθημα «Αντι-Τουρκία» στο οποίο σύρθηκε ακριβώς η Ουκρανία ως «Αντι-Ρωσία»; Είναι προφανές πως όχι. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι όποιες ανάλογες συγκρίσεις σε αυτό το θέμα είναι εξόφθαλμος πολιτικαντισμός και μια προσπάθεια να κερδηθούν αμφίβολοι βαθμοί από ένα οδυνηρό για τον κάθε Κύπριο θέμα ενόψει Προεδρικών Εκλογών» καταλήγει.

 

Ουκρανία: Νέος ρωσικός στόχος η κατάληψη σημαντικών εθνικών υποδομώνΟυκρανία: Νέος ρωσικός στόχος η κατάληψη σημαντικών εθνικών υποδομών

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Πέμπτη ότι σκότωσαν 111 Ρώσους στρατιώτες στα νότια και τα ανατολικά την περασμένη ημέρα

Τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζουν για 148ή ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις, με τη Μόσχα να διαμηνύει πλέον απροκάλυπτα, ότι οι επιδιώξεις της δεν περιορίζονται μόνο στον Ντονμπάς ,αλλά έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου πολέμου.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιθανό να πλησιάζουν στο δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Vuhlehirska.

Πρόκειται για θερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ντονέτς.

«Η Ρωσία θέτει ως προτεραιότητα την κατάληψη σημαντικών εθνικών υποδομών, όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην επικαιροποιημένη ενημέρωσή του για την πορεία των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Το ίδιο υπουργείο πρόσθεσε επίσης, ότι η πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να διασπάσει τη γραμμή άμυνας των Ουκρανών στην αναφερόμενη περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για την ανάκτηση της δυναμικής των πολεμικών επιχειρήσεων στο νότιο τομέα των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς προωθεί τις δυνάμεις της προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Πέμπτη ότι σκότωσαν 111 Ρώσους στρατιώτες στα νότια και τα ανατολικά την περασμένη ημέρα.

Την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφδήλωσε ότι οι γεωγραφικοί στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία δεν περιορίζονται πλέον στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς αλλά περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων εδαφών.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας θα επεκταθούν ακόμα πιο πέρα εάν η Δύση παραδώσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η γεωγραφία είναι τώρα διαφορετική. Δεν είναι μόνο οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, είναι επίσης οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και μια σειρά από άλλα εδάφη, και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, με σταθερό και ανυποχώρητο τρόπο», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ria-Novosti και το δίκτυο RT.

 

Αρνείται η Τουρκία επίθεση κατά αμάχων στο Ιράκ – Οργή και αντίμετρα από τη ΒαγδάτηΑρνείται η Τουρκία επίθεση κατά αμάχων στο Ιράκ - Οργή και αντίμετρα από τη Βαγδάτη

Στιγμιότυπο από επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ

Το Ιράκ θα ανακαλέσει τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη, μετά το βομβαρδισμό κατά τον οποίο σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Η Βαγδάτη ζητά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία από πλευράς της διαψεύδει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία εξαπέλυσε επίθεση σε ένα ορεινό πάρκο αναψυχής στην επαρχία Ντοχούκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ τουρίστες και να τραυματιστούν άλλοι 23 άνθρωποι. Η Άγκυρα κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι, ανατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών «να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει» ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό.

Επίσης, ανακαλείται ο επιτετραμμένος του Ιράκ στην Άγκυρα και διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό ενός νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.Το συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, απαιτεί επίσης επίσημη συγγνώμη από την Τουρκία και «την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών της από όλο το ιρακινό έδαφος».

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο «σφοδρός βομβαρδισμός του πυροβολικού» έπληξε ένα θέρετρο στο Ζάχο, μια πόλη στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και του Ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με την κρατική ιρακινή τηλεόραση, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το υπουργείο Υγείας του Κουρδιστάν ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο παιδιά -ένα από αυτά ηλικίας μόλις ενός έτους. Όλα τα θύματα πέθαναν προτού να φτάσουν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με το AFP οι νεκροί είναι εννέα.

«Πηγαίναμε προς την πλαγιά του βουνού, βομβαρδισμοί. Πηγαίνουμε προς τον καταρράκτη, βομβαρδισμοί. Πηγαίνουμε σ’ αυτήν την πλευρά, βομβαρδισμοί», είπε ο Μουστάφα Αλάα, 24 ετών, που βρισκόταν στο πάρκο αναψυχής με έναν φίλο του.

«Τραβήξαμε τον φράχτη που ήταν γύρω από τον καταρράκτη. Κοιτάξαμε μέσα, είδα παιδιά πεσμένα στο έδαφος […] Είναι μια εικόνα που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θλίβεται για τα θύματα της επίθεσης αυτής, τονίζοντας ότι η Τουρκία φροντίζει να αποφεύγονται απώλειες αμάχων ή καταστροφές στους ιστορικούς ή πολιτιστικούς χώρους, στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και άλλων οργανώσεων.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπακούν στο Διεθνές Δίκαιο.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια επηρεασμένη από την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτές της αποτρόπαιης πράξης», προσέθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στο PKK.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καζίμι, υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα σκληρό τόνο απέναντι στην Τουρκία, στην ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του από την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλεχ, καταδίκασε επίσης τον «τουρκικό βομβαρδισμό» κάνοντας λόγο για «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Τα θύματα που βρίσκονταν στο πάρκο αναψυχής ήταν, στην πλειονότητά τους, «Άραβες, Ιρακινοί τουρίστες, από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ» ανέφερε εξάλλου ο Μουσίρ Μπασίρ, ο διοικητής της περιφέρειας του Ζάχο. «Η Τουρκία έπληξε δύο φορές το χωριό σήμερα», προσέθεσε.

Η Τουρκία εξαπολύει συχνά αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ και έχει στείλει ειδικές δυνάμεις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της, στο πλαίσιο της εκστρατείας της στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον μαχητών του PKK και της YPG, της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για την επίθεση.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι άμαχοι θα προστατεύονται».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*