Ρωσία: Φόβοι για στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας, Ουκρανίας, στα «μπαϊρακτάρ – Τουρκία: Φαραωνικό σχέδιο Ερντογάν για μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε νησί!» – Βρετανία: «Κουλτούρα βιασμού» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα – Αρμενία: Ο Πασινιάν το «πήρε απόφαση» και παραιτείται

Τουρκία, μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Τουρκίας. Θα εμπλακούν οι ΗΠΑ; Οσο μεταδίδει από τη Μόσχα ο Θανάσης Αυγερινός.

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται και πάλι η Τουρκία, η οποία αυτή την φορά με τις πράξεις της προκαλεί προβληματισμό στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία, αλλά και οι δύο ρωσόφωνες ντε φάκτο αποσχισθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, παρακολουθούν με ανησυχία την αποστολή τουρκικών μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκάφων, με την ονομασία «Μπαϊρακτάρ» στην Ουκρανία.

Το θέμα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις αιχμηρές προειδοποιήσεις προς την τουρκική αλλά και την ουκρανική πλευρά. Η βασικότερη από αυτές είναι πως όσα επανδρωμένα αεροσκάφη κι αν αγοράσει το Κίεβο, θα καταρριφθούν σε περίπτωση που επιχειρήσουν εναντίον περιοχών ρωσικών συμφερόντων, αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Θανάση Αυγερινού.

Άλλωστε το ίδιο περίπου συνέβη και το 2014, όταν η ουκρανική αεροπορία που βομβάρδιζε κατοικημένες περιοχές, υπέστη τελικά πανωλεθρία καθώς μέσα σε μερικές μέρες έχασε όλο της τον στόλο. Οι τόνοι ωστόσο ανεβαίνουν και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας, καθώς η ηγεσία του Κιέβου θέτει πιο έντομα το θέμα της επιστροφής της χερσονήσου στην Ουκρανία αλλά και της εκδίωξης των Ρώσων από την περιοχή. Στους εν λόγω ισχυρισμούς απαντούν διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι αλλά και εκπρόσωποι του Κρεμλίνου οι οποίοι εξηγούν πως η Κριμαία είναι πλέον έδαφος της Ρωσίας και έχει ενταχθεί σε αυτή με σαρωτικό ποσοστό στο δημοψήφισμα του 2014. «Μάταια ελπίζουν πως θα ανατραπεί αυτή η εξέλιξη», αναφέρει η ρωσική πλευρά.

Αυτό που μένει τώρα να εξακριβωθεί είναι αν θα εμπλακούν στην αντιπαράθεση οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

Τουρκία: Φαραωνικό σχέδιο Ερντογάν για μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε νησί!Κωνσταντινούπολη

Αν το έργο που εμπνεύστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν ολοκληρωθεί θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Όραμα να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νησί και σε μια περιοχή τύπου… «Μανχάταν» φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV.  Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου που τελικά εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Περιβάλλοντος της Τουρκίας αναμένεται να κοστίσει στην χώρα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, οι εργασίες προχωρούν παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλούς φορείς. Από την μία υπάρχουν οι φωνές των οικολόγων που τονίζουν πως το έργο δεν πρέπει να προχωρήσει για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας πόλης με 15 εκατομμύρια πληθυσμό. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που θέτουν ερωτήματα για τις σπατάλες του Τούρκου προέδρου την ώρα μάλιστα που η χώρα βιώνει ισχυρή οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας αλλά και εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, όσοι γνωρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο χρόνια υπογραμμίζουν πως πίσω από την πρωτοβουλία για μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε νησί βρίσκεται μόνο το όραμά του για την μεγάλη ιδέα και την επιθυμία του να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε πράξη ό,τι κανένας άλλος.

 

Βρετανία: «Κουλτούρα βιασμού» σε εκπαιδευτικά ιδρύματαΣχολεία Μεγάλη Βρετανία

Ξεκινάει μεγάλη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία για πρωτοκλασάτα σχολεία, ιδίως ιδιωτικά. Καταγγελίες για μισογυνισμό, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές.

6.000 καταγγελίες μαθητών για κακοποιητικές συμπεριφορές

Στο επίκεντρο εθνικής έρευνας βρίσκονται πολλά σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία μετά και τις καταγγελίες για «κακοποιητικές συμπεριφορές» και «κουλτούρα βιασμού» εντός των τοιχών τους, ανοίγοντας έτσι το μεγάλο κεφάλαιο της εκπαίδευσης στη χώρα.

Η πρόσφατη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ αλλά και οι περισσότερες από 6.000 καταγγελίες μαθητών και σπουδαστών που μοιράστηκαν στον ιστότοπο «Everyone’s Invited» που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2020, ήταν το εφαλτήριο για την κυβέρνηση που έχει ήδη σχηματίσει μία ομάδα από αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών, Παιδείας και υψηλόβαθμους της αστυνομίας ώστε να διερευνήσει τις υποθέσεις αυτές αλλά και να αποκαλύψει τυχόν συγκαλύψεις των εκπαιδευτικών στα εν λόγω σχολεία.

Σύμφωνα με την Scotland Yard τα σχολεία ξεπερνούν σε αριθμό τα 100 και στη μακρά λίστα τους βρίσκονται ιδιωτικά και κρατικά ιδρύματα, ανάγοντας έτσι το θέμα σε «εθνικό ζήτημα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Metropolitan Police για βιασμούς και σεξουαλικά αδικήματα.

Mείζον θέμα η ασφάλεια των γυναικών

Scotland YardΣύμφωνα με την Scotland Yard τα σχολεία που εμπλέκονται ξεπερνούν σε αριθμό τα 100

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί έντονες πιέσεις για να αναδείξει σε «μείζον θέμα» την ασφάλεια των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου των «κακοποιητικών συμπεριφορών».

Νυν και πρώην μαθητές έχουν δημοσιεύσει στον ιστότοπο «Everyone’s Invited» προσωπικές εμπειρίες κακοποίησης ακόμα και από την ηλικία των 9 ετών, αναδεικνύοντας μια ευρύτερη «κουλτούρα βιασμού» κυρίως σε ιδιωτικά αλλά και κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν περιπτώσεις μισογυνισμού, παρενοχλήσεων, ακόμα και βιασμών μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών σε πάρτυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εφαρμοστούν πρακτικές που θα οδηγήσουν ακόμα και σε «αιφνίδιες» επιθεωρήσεις σε σχολεία. Κάποια από αυτά μάλιστα αφορούν και την λεγόμενη «ελίτ» των βρετανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Αρμενία: Ο Πασινιάν το «πήρε απόφαση» και παραιτείταιΑρμενία: Ο Πασινιάν το «πήρε απόφαση» και παραιτείται

Μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής που έφερε η ταπεινωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε την παραίτησή του ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός που ανήλθε στην εξουσία με δυναμική λαϊκή εντολή σε μια εξεγερτική περίοδο κατά της διαφθοράς της μετασοβιετικής ελίτ, έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων με τους χειρισμούς του πολέμου και της κρίσης που ακολούθησε.

«Θα παραιτηθώ τον Απρίλιο. Θα παραιτηθώ όχι για να παραιτηθώ, αλλά για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά θα συνεχίσω να ασκώ τα προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα», δήλωσε ο Πασινιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αρμένιους, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Εάν επιβεβαιώσετε (την εντολή μας), θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε καλύτερα από πριν, εάν όχι, θα μεταβιβάσουμε την εξουσία σε όποιον θέλετε», υποσχέθηκε.

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου αντιμετωπίζονται από αρκετούς ως την ευκαιρία για να μπει τέλος στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα.

Ο Νικόλ Πασινιάν επικρίθηκε έντονα και καταγγέλλεται ως «προδότης» από την αντιπολίτευση μετά την ταπεινωτική συμφωνία παύση των εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η απαίτηση για παραίτησή του έχει εκφραστεί εδώ και εβδομάδες και με ισχυρές διαδηλώσεις.  Ο πρωθυπουργός, πάντως, στα τέλη Φεβρουαρίου προχώρησε σε απομάκρυνση πολλών ανώτερων αξιωματούχων από το στράτευμα, κατηγορώντας τους για προσπάθεια υποκίνησης πραξικοπήματος.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις όταν η Αρμενία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, αναγκασμένη να υποχωρήσει από διάφορα μέτωπα, ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απειλούσε το Στεπάνακερτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέληξαν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, αν και η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέα διαδήλωση σήμερα.

Μετά τη συμφωνία αυτή, ήρθη ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε λόγω του πολέμου και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας διέταξε την παύση των διώξεων κατά του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικριτή του Πασινιάν.