Ρωσία: Ο Πούτιν πρότεινε τον επόμενο πρωθυπουργό – Κομισιόν: Θετική εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

Ο 53χρονος Μισούστιν κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά και είχε μακρά σταδιοδρομία ως κυβερνητικός αξιωματούχος με κάποια διαλείμματα για τη λειτουργία της επιχείρησής του πριν από μια δεκαετία. Ήταν επικεφαλής της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας από το 2010.

Η απόφαση της παραίτησης Μεντβέντεφήρθε μετά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία πρότεινε συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα ενίσχυαν τις εξουσίες του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου, εις βάρος της προεδρίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση της εξουσίας, που επί μακρόν εικάζεται στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο δεν αναφέρει την πηγή του, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στην απερχόμενη κυβέρνηση να εκτελεί τα καθήκοντά της έως ότου υπάρξει νέα διοίκηση.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα προσφερθεί στον Μεντβέντεφ. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μεντβέντεφ για το έργο της, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το υπουργικό συμβούλιο της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που πέτυχε η παραιτηθείσα κυβέρνηση.

«Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με επικριτές του, ο Πούτιν εξετάζει διάφορα σενάρια για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να γίνει πρωθυπουργός με εκτεταμένες εξουσίες, μεταδίδει το CNNi. Ομοίως, το 2008, ο Πούτιν άλλαξε θέσεις με τον πρωθυπουργό για να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη που απαγόρευε στο ίδιο πρόσωπο να υπηρετεί δύο διαδοχικές θητείες.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα λάβει, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Βαρχέλι δήλωσε ότι με την επίσκεψή του αυτή στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είναι η πρώτη του επίσκεψη σε χώρες της περιοχής, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα αξίζει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς όπως σημείωσε έπραξε αρκετά προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει ήδη πολλά για την ένταξή της, ενώ της αποδίδονται και τα εύσημα για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. θα επισκεφθεί αύριο την Αλβανία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Η Ε.Ε, τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω αντιρρήσεων ορισμένων κρατών-μελών- κυρίως της Γαλλίας- αποφάσισε να μην χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στα Σκόπια και οδήγησε την κυβέρνηση του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.