Ρωσία: Ο Πούτιν βλέπει θετικά την ενίσχυση του διαλόγου με την ΕΕ – Καναδάς: Φρίκη με νέο ομαδικό τάφο 750 παιδιών – Τουρκία – ΥΠΕΞ Συρίας: Ο γιος του Ερντογάν διηύθυνε λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία – Τσεχία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες, από ανεμοστρόβιλο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της πλευράς Πούτιν στην γαλλογερμανική πρόταση για απευθείας διάλογο με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει θετικά την πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας για έναν απευθείας διάλογο της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αξιολογούμε την πρωτοβουλία θετικά. Ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού διαλόγου και επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Αυτός ο διάλογος», θεωρεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «πράγματι χρειάζεται και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα». «Φυσικά, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την σύνοδο κορυφής, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και τις εκτιμήσεις εκείνες για τον εν δυνάμει αυτό διάλογο, που θα ακουσθούν εκεί» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αποκλείστηκε η πιθανότητα να οργανωθεί σύνοδος με τον Πούτιν

Η Καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε τις «θετικές εξελίξεις» στην Ανατολική  Μεσόγειο σε τηλεδιάσκεψη με Ερντογάν - NOMISMA

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι έγινε “πολύ διεξοδική συζήτηση”. “Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο”, σημείωσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποκλείστηκε σήμερα το ενδεχόμενο να οργανωθεί σύνοδος με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτό, δήλωσαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των εργασιών στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους ότι έγινε «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη», όπως αναγνώρισε, μετά τη γαλλογερμανική πρόταση να οργανωθεί αυτή η σύνοδος. «Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο», είπε.

«Προσδιορίσαμε ξανά ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνούμε πιο στενά με τη Ρωσία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, εξήγησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, διότι ως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα», έκρινε ο κ. Ναουσέντα.

Η κυρία Μέρκελ μολαταύτα έκρινε «σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει αυτός ο διάλογος».

Προσωπικά η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε «πιο τολμηρό» αποτέλεσμα, κατέληξε.

«Υποστήριξα τη Γερμανία και τη Γαλλία» σε ό,τι αφορά την πρόταση να γίνει «διάλογος στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρωσία. Θα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι», είπε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στις απελάσεις διπλωματών. Κάποια δεδομένη στιγμή πρέπει να υπάρξει η πιθανότητα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Αντίθετα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε πως παρότι καταρχήν δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, προσωπικά δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής.

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα αλλά η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο διάλογος θα αφορά «πεδία ενδιαφέροντος της ΕΕ», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις «μορφές» και τις «προϋποθέσεις» για τον διάλογο με το Κρεμλίνο, προστίθεται στο κείμενο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να δείξει «πιο εποικοδομητική δέσμευση» και να «σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών». Διαμηνύει πως είναι «έτοιμο να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της» – μη εξαιρουμένων των κυρώσεων.

Στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ανατέθηκε να παρουσιάσει «επιλογές για επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων», διευκρινίζεται.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysian η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κ.λπ. Οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ.

 

Καναδάς: Φρίκη με νέο ομαδικό τάφο 750 παιδιών

Τζάστιν Τριντό
Ο Τζάστιν Τριντό
Μία ακόμα οδυνηρή ιστορία με αυτόχθονα παιδιά που πέθαναν σε καθολικό οικοτροφείο

Κοινότητα αυτοχθόνων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμα ανώνυμου, ομαδικού τάφου 750  παιδιών στον χώρο καθολικού οικοτροφείου στον Δυτικό Καναδά. Επί δεκαετίες, τα παιδιά των αυτοχθόνων, υπέστησαν τη φρίκη στα σχολεία που διευθύνονταν από την καθολική εκκλησία.

Το μήνυμα Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, εξέφρασε την “οδύνη” του και δήλωσε ότι ο Καναδάς πρέπει να «παίρνει μαθήματα από το παρελθόν του και να προχωρά στον κοινό δρόμο της συμφιλίωσης». Δήλωσε ότι «ο πόνος και το τραύμα που νιώθετε είναι μια ευθύνη που πρέπει να φέρει ο Καναδάς». Είναι ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των κυρίαρχων αυτοχθόνων εθνών της επαρχίας Σασκάτσουαν Μπόμπι Κάμερον.

Φρίκη χωρίς τέλος

Τον περασμένο μήνα, ο εντοπισμός των οστών 215 παιδιών κοντά σε άλλο ίδρυμα αυτοχθόνων είχε ήδη τραυματίσει και εξοργίσει τη χώρα. Οι ανακαλύψεις αυτές έφεραν στη μνήμη το τραύμα που βίωσαν 150.000 παιδιά Ινδιάνων, μιγάδων και Ινουίτ (Εσκιμώωv του Καναδά), αποκομμένων από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και στρατολογημένων δια της βίας μέχρι τη δεκαετία του 1990 σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά υπέστησαν κακομεταχειρίσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις και περισσότερα από 4.000 πέθαναν εκεί, σύμφωνα με επιτροπή έρευνας που ανέφερε στο πόρισμά της ότι ήταν μια πραγματική “πολιτιστική γενοκτονία” εκ μέρους του Καναδά.

 

Τουρκία – ΥΠΕΞ Συρίας: Ο γιος του Ερντογάν διηύθυνε λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία

Για πολιτική τουρκοποίησης κάνει λόγο ο Μπασάρ Τζαφάρι στη Βόρεια Συρία

Τους ισχυρισμούς του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με την αποστολή όπλων της Τουρκίας στη Συρία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Τζαφάρι, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η κλοπή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας από τον ISIS διευθύνονταν προσωπικά από τον γιο του Ερντογάν».

Μιλώντας στην τουρκική Deutsche Welle ο Τζαφάρι είπε ότι ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις σχέσεις της Τουρκίας με στρατιωτικές ομάδες που ήρθαν στη Συρία και αριθμούν χιλιάδες, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτό που είπε ο Σεντάτ Πεκέρ είναι απολύτως αληθινό.

«Οι δηλώσεις του κ. Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με τη εμπλοκλή του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, στην κλοπή πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτού πλούτου και σιτηρών είναι αληθής. Όλοι γνωρίζουμε για την κλοπή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας, ακόμη και από τον ISIS, το 2015-2016, και ότι την υπόθεση διαχειριζόταν προσωπικά ο γιος του Ερντογάν».

Η επίθεση με χημικά του 2013 στη Συρία είχε την υπογραφή της Άγκυρας

Ο Τζαφάρι ισχυρίστηκε επίσης ότι ένα άτομο της ΜΙΤ, ονόματι Αλ Κασάρ χρησιμοποίησε τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία για να μεταφέρει 2 λίτρα από το δηλητηριώδες αέριο σαρίν στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα.

Η μεταφορά έγινε από τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη το 2013 κι ο Αλ Κασάρ πέρασε συνοδεία Τούρκων πρακτόρων στη Συρία. Το αέριο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον πνιγμό πολλών Σύρων στρατιωτών και αμάχων στο Χαλέπι και τότε κατηγορήθηκε η συριακή κυβέρνηση για χημική επίθεση. «Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές», είπε ο Τζαφάρι.

Ο Τζαφάρι υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει μια «πολιτική τουρκοποίησης» στη βόρεια Συρία.

«Η διαδικασία τουρκοποίησης έχει γίνει απαράδεκτη. Το νόμισμα που κυκλοφορεί στην περιοχή είναι η τουρκική λιρέτα. Στα σχολεία αντί της σημαίας της Συρίας, υπάρχει μια τουρκική σημαία, η αλλαγή των ονομάτων των δρόμων και των πλατειών, η κλοπή των υλικών για χρήση στην κλωστοϋφαντουργία και η μεταφορά τους στην Τουρκία δεν είναι ανεκτή πλέον», είπε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Τσεχία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες μετά από ανεμοστρόβιλο  Ανεμοστρόβιλος άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες στην Τσεχία | Athens  Voice

Πέντε νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στη νοτιοανατολική Τσεχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους.

Ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έχουν αποτυπώσει το μέγεθος της έντασης του φαινομένου

Tornádo (Břeclavsko, Hodonínsko), Czech Republic

Όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι ο ανεμοστρόβιλος έφτασε στα επίπεδα F3-F4 γεγονός που τον καταγράφει στο ισχυρότερο τέτοιο φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε γενικό συναγερμό εκφράζοντας φόβους για αριθμό θυμάτων από τον ανεμοστρόβιλο.

Στην περιοχή της καταστροφής έσπευσαν και συνεργεία διάσωσης από τη Σλοβακία και την Αυστρία