Ρωσία – Ουκρανία: «Παιχνίδια πολέμου» – Άρχισαν και πάλι επικίνδυνα πυρά – Κρεμλίνο: “Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ”

Ο πρόεδρος Ζελένσκι στην ανατολική Ουκρανία

Ανυποχώρητη παραμένει η Ρωσία, με την Ουκρανία να ψάχνει για υποστήριξη

Συνεχίζουν να χτυπούν δυνατά τα τύμπανα ενός επαπειλούμενου πολέμου, αλλά αυστηρές και με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση μοιάζουν οι δηλώσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Οpen στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό.

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Κόζακ, είπε ότι η ενδεχόμενη έναρξη εχθροπραξιών από την Ουκρανία θα σημάνει την αρχή του τέλους της Ουκρανίας. Αναλόγως της έκτασης της σύγκρουσης, είπε ο κύριος Κόζακ, η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να εμπλακεί για να προστατεύσει τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι  600.000 άνθρωποι από τις δύο αυτές δημοκρατίες, τις αποσχισθείσες de facto στην Ανατολική Ουκρανία έχουν ρωσικά πλέον διαβατήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κύριος Κόζακ είπε ότι αυτές οι αναλύσεις γίνονται εντός Ουκρανίας -και είναι αλήθεια-  και συμμερίζεται και ο ίδιος αυτά τα συμπεράσματα, αφού όπως είπε «θα είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου».

Από την άλλη μεριά με ίδια όσο γίνεται αυτοπεποίθηση προσπαθεί να απαντήσει και η ουκρανική ηγεσία και να περάσει το μήνυμα ο πρόεδρος Ζελένσκι ότι έχει μεγάλη υποστήριξη από πλευράς Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό σημαίνουν οι συναντήσεις με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και η επίσκεψη στο υποτιθέμενο μέτωπο με τους πολιτοφύλακες της ανατολικής Ουκρανίας. Γιατί δεν είναι ένα κανονικό μέτωπο είναι ένα μέτωπο ενός εμφυλίου πολέμου στην πραγματικότητα.

Η Μόσχα λέει και ξεκαθαρίζει αυτές τις θέσεις με όλους τους  συνομιλητές της και ο Πούτιν φαίνεται πως είπε τα ίδια στην καγκελάριο Μέρκελ όταν συνομίλησαν. «Ίσως αυτή η σταθερότητα στις ρωσικές θέσεις να μην είναι μια πολιτική, επικοινωνιακή και διπλωματική τακτική, αλλά και ένα πρώτο συμπέρασμα από τη στάθμιση του αντιπάλου, από το γεγονός δηλαδή ότι η Ουκρανία όπως έχει δείξει δεν μπορεί να αντισταθεί στρατιωτικά σε περίπτωση μιας πραγματικής σύγκρουσης.

Όσο και αν έχει «ντοπάρει» τον πληθυσμό αυτός ο νέος εθνικισμός που εμφανίστηκε τόσο έντονα μετά το 2014, οι συγγενείς, οι μανάδες, οι πατεράδες και οι παππούδες των ανθρώπων που θα πολεμήσουν θα λένε κάτι διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως λένε οι νέοι άνθρωποι», αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός.

Συγκλονιστική μαρτυρία ομογενούς πολιτοφύλακα

Την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει ένας από τους Ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, ο ποντιακής καταγωγής Αλεξάντρ Αφεντίκοφ. Όπως λέει «η κατάσταση όντως επιδεινώθηκε. Άρχισαν και πάλι επικίνδυνα πυρά. […] Εγώ είμαι ήδη στις λίστες του στρατοπέδου και αν υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες αυτών των εχθροπραξιών, θα πρέπει να εμφανιστώ και να πιάσω ξανά όπλο στο χέρι».

 

Κρεμλίνο: “Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ” Κρεμλίνο: “Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ”

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο όσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον έναντι της Μόσχας, την οποία χαρακτήρισε εχθρική και απρόβλεπτη.

“Η εχθρότητα και το απρόβλεπτο των αμερικανικών ενεργειών μας ωθούν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα για τη φυλάκιση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και για άλλα θέματα, τα οποία έχουν ασκήσει πιέσεις στο ρούβλι και στις ρωσικές αγορές.

Οι δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο κατώτατο επίπεδο, όταν η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις ΗΠΑ, μετά τη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην οποία είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «φονιάς».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον είναι αδιέξοδη και «ίσως ακόμη ανόητη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ερωτηθείς για τις δηλώσεις Λαβρόφ είπε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι “όπως πάντα σαφής στις διατυπώσεις του”.