Ρωσία και Ουκρανία στο μενού των ευρωπαίων ΥΠΕΞ – Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα

Ρωσία και Ουκρανία στο μενού των ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και το θέμα της κράτησης του Ναβάλνι στη Ρωσία μπήκε εκτάκτως χθες στην ατζέντα, μετά τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι η υγεία του έχει χειροτερεύσει. Χθες, η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στον Ναβάλνι να δεχθεί γιατρούς της εμπιστοσύνης του και ζήτησε ξανά την απελευθέρωσή του.

Το σημερινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μετά από μια αρχική τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους, οι υπουργοί της ΕΕ θα περάσουν περίπου μία ώρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.

Μέσα στο Συμβούλιο υπάρχουν χώρες που θέλουν κι άλλες κυρώσεις για τη Ρωσία. Η Πολωνία είναι μία από αυτές. Όμως η επικρατούσα στάση σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία είναι να περιμένουμε και να δούμε. Όλοι ωστόσο παραδέχονται ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο δεν θα μπορούσε να αφήσει άλλη επιλογή.

Στον ίδιο τόνο και η Ισπανία, που λέει ότι «Οι κυρώσεις της ΕΕ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα και είχαν αποτρεπτικό αποτέλεσμα … Δεν θέλουμε μια αντιπαράθεση, αλλά τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και περαιτέρω κλιμακώσεις», δήλωσε η ΥΠΕΞ της.

Η Ουκρανία θέλει η ΕΕ να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και να χτυπήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας όπως οι ΗΠΑ. είπε, ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας της Ουκρανίας Taras Kachka στο POLITICO.

Πόσο επικίνδυνη είναι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα; «Πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες, δεν ανησυχούσα, φαινόταν ότι επρόκειτο πρωτίστως για μια εξαναγκαστική επίδειξη δύναμης», δήλωσε στο POLITICO ο στρατηγός εν αποστρατεία Philip Breedlove, πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του.

«Στην αρχή, δεν είδαμε μερικά από τα πιο στρατηγικά πράγματα που απαιτούνται για την πραγματική διεξαγωγή μιας μάχης. Αλλά πρέπει να πω ότι τις τελευταίες ημέρες, είδαμε πολλά από αυτά να κινούνται τώρα – για παράδειγμα κινούμενες νοσοκομειακές μονάδες, πυροβολικό, προμήθειες … αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται στην περιοχή του μετώπου. Έτσι, είτε ο κ. Πούτιν αποφάσισε να αυξήσει την πίεση, αυτή την εξαναγκαστική πίεση, είτε αυτό μπορεί να είναι ενδείξεις ότι πράγματι σκοπεύει να κάνει κάτι».

Πιθανά σενάρια ενός πολέμου στα ουκρανορωσικά σύνορα;

Επιλογή 1: Προσάρτηση Ντονμπάς. Ένα πιθανό σενάριο, είπε ο Breedlove, είναι ότι ο Πούτιν να θέλει «να καταλάβει περισσότερα εδάφη από την περιοχή Donbass ή θα μετακινήσει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή και θα ενισχύσει τη στάση της Ρωσίας».

Επιλογή 2: Γέφυρα εδάφους προς την Κριμαία. Το πιο πιθανό σχέδιο μπορεί να είναι η εξασφάλιση της παροχής νερού για την Κριμαία, η οποία αντιμετώπιζε μια κρίση αφού η Ουκρανία διέκοψε το κύριο κανάλι που παρέχει γλυκό νερό στη χερσόνησο ως απάντηση στην προσάρτηση της Ρωσίας από αυτήν. Ο Πούτιν «μπορεί να κάνει κάτι για το νερό για την Κριμαία, επειδή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Breedlove. «Ήθελε πάντα μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία ή τα ρωσικά εδάφη» στο Ντόμπας. Ο Πούτιν «έβαλε κάποιες ειδικές δυνάμεις στο φως και θαλάσσιες δυνάμεις πεζικού στο νότο, που θα του επέτρεπαν να κάνει… μια κίνηση» για να εξασφαλίσει την παροχή νερού, είπε ο Μπρέντλοου.

Επιλογή 3: Δοκιμή Μπάιντεν. «Νομίζω ότι ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι λίγο αναστατωμένος σχετικά με το σχόλιο του Μπάιντεν ότι είναι δολοφόνος», πρόσθεσε ο Breedlove, λέγοντας: «Νομίζω ότι ο κ. Πούτιν δοκιμάζει νωρίς την κυβέρνηση Μπάιντεν».


Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την σχέση ΕΕ-Ινδίας, τη Βενεζουέλα, αλλά και τη Γεωργία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ελάχιστοι θα ασχοληθούν με την Τουρκία, για την οποία θα ενημερώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

 

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της Αλ ΚάινταΟ Άντονι Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν 

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δεν αδυνατίζει τον αγώνα κανά της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα για να εμποδίσουν τρομοκρατική ενέργεια που θα μπορούσε να εξαπολυθεί από την επικράτεια του Αφγανιστάν, παρά την απόσυρση των στρατευμάτων τους ως την 11η Σεπτεμβρίου που αποφασίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα έχουμε τα μέσα εάν δούμε ότι υπάρχει αναζωπύρωση, επανεμφάνιση της τρομοκρατικής απειλής από το Αφγανιστάν. Θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε αμέσως και να αναλάβουμε δράση», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε της απόφασης που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο ένοικος του Λευκού Οίκου να αποσυρθούν τα εναπομείναντα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Αφγανιστάν αποτελούσε τότε βάση μετόπισθεν της Αλ Κάιντα για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής επικράτειας, προτού εισβάλλουν στη χώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

«Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και τα μέσα μας και θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να αμυνθούμε σε περίπτωση επανεμφάνισης» της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, επέμεινε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Για τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η απειλή της τρομοκρατίας έχει διασκορπιστεί σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου και δεν είναι πλέον επικεντρωμένη στο Αφγανιστάν.

Σημειώνουν ακόμη πως οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να μην επιτρέψουν σε κινήματα εχθρικά προς τις ΗΠΑ να επανεγκατασταθούν στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν. «Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς τέλος», είπε στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο.