Ρωσία: Θα απαντήσουμε αν το ΝΑΤΟ εμφανίσει μόνιμες βάσεις στη Φινλανδία — Μεντβέντεφ: Συστημική απειλή για τη Μόσχα η μη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε Κριμαία

Ρωσία: Θα απαντήσουμε αν το ΝΑΤΟ εμφανίσει μόνιμες βάσεις στη Φινλανδία

Τι είπε ο Ρώσος πρέσβης στο Ελσίνκι, Πάβελ Κουζνέτσοβ

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει κατάλληλα μέτρα ως αντίποινα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, σε περίπτωση εμφάνισης μόνιμων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία, με τη μορφή βαρέων επιθετικών όπλων κρούσης»: αυτό ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στο Ελσίνκι, Πάβελ Κουζνέτσοβ.

«Είναι άλλο θέμα αν η υποδομή του ΝΑΤΟ εμφανιστεί στο έδαφος της Φινλανδίας με τη μορφή μόνιμων στρατιωτικών βάσεων, με τη μορφή βαρέων επιθετικών όπλων κρούσης, πυραυλικών συστημάτων κ.ο.κ., οπότε η Ρωσία θα αναγκαστεί φυσικά να λάβει τα απαραίτητα ανταποδοτικά, επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της», είπε ο Ρώσος πρέσβης στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού «Russia 24».

«Ελπίζω ότι η φινλανδική στρατιωτικοπολιτική, εξωτερική πολιτική πλευρά γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ίδιας της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ δεν έχεισχέδια να στείλει στρατεύματα στη Σουηδία και τη Φινλανδία μόλις ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης δήλωνε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας.

«Δεν σκοπεύουμε να έχουμε πρόσθετη παρουσία σε καμία από τις δύο χώρες, έχουν τρομερές εθνικές δυνάμεις. Είναι ικανές να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Mιρτσέα Γκεοάνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πριν απο λίγες ημέρες ότι «αν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά τμήματα και στρατιωτική υποδομή, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε συμμετρικά και να εκφράσουμε τις ίδιες απειλές σε εκείνα τα εδάφη όπου έχουν προκύψει απειλές για εμάς».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν γρήγορα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας. Η διαδικασία επικύρωσης διαρκεί συνήθως περίπου ένα χρόνο, από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης από τα υπάρχοντα μέλη έως την προσχώρηση στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει χαρακτήρα επείγοντος στην όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

 

Μεντβέντεφ: Συστημική απειλή για τη Μόσχα η μη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε Κριμαία Μεντβέντεφ: Συστημική απειλή για τη Μόσχα η μη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία

Η Ρωσία έχει καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από το 2014

Η άρνηση της Ουκρανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία, αποτελεί μία «συστημική απειλή» για τη Μόσχα, δήλωσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία το 2014, με την ανατροπή από διαδηλώσεις, ενός Ουκρανού προέδρου που είχε την υποστήριξη της Μόσχας.

Η Μόσχας υποστήριξε τότε, τους αποσχιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Αν κάποιο άλλο κράτος, όπως η Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς» δήλωσε ο Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*