Ρωσία: Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου «Sputnik-V» – Σκόπια: Έντονη αντίδραση της Βουλγαρίας για κάψιμο της σημαίας της

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου «Sputnik-V» κατά του κορωνοϊού θα υποβάλει τον επόμενο μήνα η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτιεφ δήλωσε στο συνέδριο «Reuters Next» ότι το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί σε εννέα χώρες και θα παράγεται σε επτά. Ο Ντμίτριεφ ανέφερε ακόμα ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν «σύντομα» στον επιστημονικό Τύπο.

Η Ρωσία, τέταρτη χώρα του κόσμου σε επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς από την επόμενη εβδομάδα.

Το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα το σχέδιο για κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου που θα συνδυάζει το «Sputnik-V» με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν ακίνδυνες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Ωστόσο το «Sputnik-V», σύμφωνα με δεδομένα της μέχρι τώρα έρευνας που έχουν δημοσιευτεί, δίνει υψηλότερη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%, συγκριτικά με περίπου 70% στο εμβόλιο της «AstraZeneca».

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι αντίθετη με την παραγωγή του «Sputnik-V» στην ΕΕ.

 

Σκόπια: Έντονη αντίδραση της Βουλγαρίας για κάψιμο της σημαίας της

Για το περιστατικό, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας

Προηγούμενα έχουν οι δύο Βαλκανικές χώρες, μην ξεχνάτε ότι η Σόφια δεν δέχεται η γλώσσα των Σκοπίων να είναι η «μακεδονική» και ζητεί αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών της και όλα αυτά πριν φτάσει στο βέτο της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία παρεμποδίζει το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση και δεν δείχνει ούτε «φιλία ούτε αδελφότητα» εμποδίζοντας τις συνομιλίες.

Ενώ την σφοδρή και έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Σόφια και για το γεγονός ,για το κάψιμο της σημαίας της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια καρναβαλικών εκδηλώσεων σε κωμόπολη της Βόρειας Μακεδονίας.

Το περιστατικό συνέβη προχθές Τετάρτη, στην κωμόπολη Βέβτσανι, όταν καρναβαλιστές έκαψαν τη σημαία της Βουλγαρίας, προφανώς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το βέτο που έθεσε τον περασμένο μήνα η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Για το περιστατικό, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας

«Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε κάψιμο βουλγαρικής σημαίας στο χωριό Βέβτσανι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσα εντολή στον πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, Άνγελ Ανγκέλοφ να εκφράσει στην κυβέρνηση της χώρας αυτής την έντονη διαμαρτυρία μας για την βάνδαλη αυτή πράξη. Ο πρέσβης Ανγκέλοφ προέβη ήδη σε αυστηρό προφορικό διάγραμμα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» γνωστοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Στην κωμόπολη Βέβτσανι, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις στις 13 και 14 Ιανουαρίου κάθε χρόνου, οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών.

Φέτος, ο Δήμος Βέβτσανι, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το καρναβάλι ματαίωσε τις εκδηλώσεις εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, ορισμένοι καρναβαλιστές οργανώθηκαν από μόνοι τους και προσπάθησαν να προβάλουν κάποιες καρναβαλικές παραστάσεις, συγκρουόμενοι μάλιστα και με την αστυνομία, η οποία επιχείρησε να τους διαλύσει επειδή παραβίαζαν την απαγόρευση που ισχύει για συναθροίσεις, λόγω της κατάστασης με την εξάπλωση του κορονοϊού.