Ρεύμα: Στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές της ΔΕΗ. Σε ανοδική ρότα η αγορά — Ράλι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

Πυλώνες της ΔΕΗ

Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας προχώρησαν σε αυξήσεις έναντι του Αυγούστου, αν και υπάρχουν προϊόντα με χρεώσεις που φτάνουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα.

Σταθερό διατήρησε το βασικό της τιμολόγιο Γ1/Ν1 για το Σεπτέμβριο η ΔΕΗ με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν αργά το βράδυ της Κυριακής, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ισχύει από πέρυσι και τελεί ακόμη σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έδωσε τιμή στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh.

Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, που προωθείται εσχάτως δυναμικά από την μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στη λιανική ρεύματος, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης διατηρείται στα 15 λεπτά ανά KWh. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 20,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, όπως και τώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας, που η ΔΕΗ κρατά σταθερό το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό).

Οι ιδιώτες προμηθευτές

Στο μεταξύ, μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα κινουνται οι τιμές που έδωσαν οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Συνολικά, πάντως, οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές είναι ανοδικές αν και υπάρχουν επιμέρους προϊόντα με τιμολογήσεις που “θυμίζουν” τα προ κρίσης επίπεδα.

Ειδικότερα:

  • Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, ωστόσο με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι 12,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 30%. Σημειώνεται ότι στο Protergia Οικιακό Value+, που η εταιρεία, μόλις, τοποθέτησε στην αγορά υπάρχει χρέωση 9,46 λεπτά ανά kWh.
  • Στα 15,77 λεπτά ανά kWh από 14,87 τον Αύγουστοδιαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), που έχει πάγιο 5 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, το Elpedison Green Economy, η χρέωση είναι 8 λεπτά ανά kWh, όσο και τον Αύγουστο με π’αγιο στα 3,5 ευρώ. Σταθερή, έμεινε και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 12 λεπτά ανά kWh.
  • Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home έδωσε τιμή 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,7 λεπτά τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας, όμως, στο 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 15,68 λεπτά ανά kWh, με άνοδο κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της εταιρείας, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 11,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Η χρέωση τον Αύγουστο ήταν 8,55 λεπτά ανά kWh για όλους τους πελάτες.
  • Η χρέωση της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 12,4 λεπτά ανά KWh, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση “προσγειώνεται” στα 9,3 λεπτά ανά KWh
  • Η χρέωση της ΖeniΘ στο πρόγραμμα Power for home All μέχρι τις 500 KWh διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που με την έκπτωση συνέπειας φτάνει στα 7,9 λεπτά. Στο πρόγραμμα (Power Home Basic) από 17,3 λεπτά διαμορφώνεται στα 18,4 λεπτά ανά kWh το Σεπτέμβριο για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,4 λεπτά ανά kWh, από 18,3 λεπτά. Στο πρόγραμμα Power Home Now η χρέωση είναι ελαφρώς μειωμένη έναντι του Αυγούστου, στα 14,3 λεπτά ανά kWh, από 14,4 λεπτά του ευρώ.
  • Για το πρόγραμμα OnTime της NRG, η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά kWh, από 13,7 λεπτά ανά kWh τον Αύγουστο (+17%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 14,391 λεπτά ανά kWh, από 12,33 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.
  • Στα 13,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με εκπτ. συνέπειας), αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12 λεπτά ανά kWh).
  • Στα 12,28 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt, (που ανήκει όπως η Protergia και η Volterra στη Mytilineos), στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Αύγουστο. Το τιμολόγιο W+V Value της εταιρείας έχει επίσης χρέωση 12,28 λεπτά ανά kWh, από 9,46 λεπτά τον Σεπτέμβρη (αύξηση 30%).
  • Στα 13,98 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, όσο και τον Αύγουστο.
  • Η Volton προσφέρει 9,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (12,60 ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας), καθώς και 14,82 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Home Plus (15,60 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).

Η χονδρεμπορική αγορά

Στο μεταξύ πάνω από τα 100 ευρώ κινείται για άλλη μια μέρα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφοντας άλμα της τάξης του 28%.

Ειδικότερα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 111,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 28,05% σε σχέση με την Κυριακή όπου ήταν στα 87,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι πάνω από το μισό, αυξημένο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ετσι, η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 50,75%, του φυσικού αερίου στο 30,46% ενώ οι εισαγωγές ανέρχονται σε 8,46%. Στο 5,76% ανέρχεται η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική ζήτηση έφτασε στις 383 GWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου έφτασε στα 211,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χαμηλότερη στα 69,34 ευρώ. Η μέση τιμή, σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται στα 94,37 ευρώ?MWh.

Ήδη, η αύξηση των τιμών αερίου που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω τις χονδρεμπορικές τιμές για τον Σεπτέμβριο, κάτι που, όπως τονίζεται, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, έστω κι αν ο “παράγων ΑΠΕ” λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως “φρένο” στην άνοδο, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ρόλος του με ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

 

Ράλι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕλλάδαΤουρίστριες σε AirbnbΤουρίστριες σε Airbnb  

Όλη η Ευρώπη καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τομείς τον μήνα που μας πέρασε. Δυνατό προμηνύεται το φθινόπωρο.

Απογείωση και πάλι για τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη για τον μήνα Ιούλιο, με την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση σε ζήτηση, προσφορά, πληρότητες και τιμές.

Τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας αναλύσεων AirDNA δείχνουν και πάλι τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, με τα καταχωρημένα καταλύματα της να φτάνουν τον Ιούλιο τις 136.800, με πολλαπλάσιο αριθμό κλινών. Οι διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το μήνα που μας πέρασε και σε σχέση με το 2019, κατά 35%, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των κορυφαίων 20 ευρωπαϊκών χωρών και μετά τη Γαλλία. Η ζήτηση στη χώρα μας σημείωσε άνοδο κατά 8% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 4%, ωθώντας την πληρότητα σε άνοδο 2%, η οποία έφτασε το 68%. Οι μέσες ημερήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 18% και ανήλθαν στα 234 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA η χώρα μας αναμένει μια ισχυρή εκτεταμένη υψηλή περίοδο μέχρι το φθινόπωρο, με 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις να είναι ήδη καταχωρημένες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ισχυρή άνοδος σε όλη την Ευρώπη

Η μηνιαία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων από τη AirDNA, έδειξε τον ισχυρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί για τον κλάδο στην Ευρώπη, με περισσότερες από 50 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και αυξημένες μέσες τιμές και πληρότητα. Οι βόρειες χώρες σημείωσαν υψηλή αύξηση στη ζήτηση από ταξιδιώτες που θέλησαν να αποφύγουν τον καύσωνα στο νότο, με την υψηλότερη αύξηση ζήτησης από έτος σε έτος να καταγράφεται στη Νορβηγία (+29,3%) και τη Σουηδία (+26,3%).

Παρά τους καύσωνες που σάρωσαν την ήπειρο, ο Ιούλιος σημείωσε απίστευτη ζήτηση ταξιδιών στην Ευρώπη. Τα τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του AirBnB, ξεπέρασαν σε όλη την Ευρώπη τα 3,3 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι και κατά 2% σε σύγκριση με το 2019. Η αύξηση της προσφοράς που τελικά ήταν ίση με την αύξηση της ζήτησης, οδήγησε σε μικρότερη άνοδο των πληροτήτων τον Ιούλιο και σε ποσοστό 1,2%, όμως η πληρότητα τελικά αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 13,4% σε σύγκριση με το 2019. Ο συνδυασμός της αύξησης της μέσης τιμής, με την αύξηση της πληρότητας, οδήγησε τελικά στην άνοδο των εσόδων ανά διαθέσιμη ενοικίαση κατά 18,3%, σε σχέση με πέρυσι.

Δυνατό φθινόπωρο για την Ευρώπη

Από τις 6 Αυγούστου, η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους για την Ευρώπη είναι 17% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDnA, τα ταξίδια εκτός σεζόν συνεχίζουν να αποτελούν βασική τάση, καθώς οι επισκέπτες προσπαθούν να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής περιόδου για να αποφύγουν την πολυκοσμία, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη. Η ζήτηση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο επιταχύνεται κατά 31% και 33% υψηλότερα από πέρυσι και η ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κινείται 20% υψηλότερα από πέρυσι.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία (+42%), η Πολωνία (+36%), η Ουγγαρία (+30%) και η Σουηδία (+29%) βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για το υπόλοιπο του καλοκαιριού σε σύγκριση με πέρυσι. Στην Πολωνία και τη Νορβηγία, η ζήτηση αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 68% και 55%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο και 60% και 45% τον Οκτώβριο. Οι χώρες που υστερούν σε ρυθμό ζήτησης φέτος το φθινόπωρο είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Κροατία, οι οποίες βλέπουν μόνο 10% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.