Ρεκόρ κρουσμάτων και στο βάθος νέα μέτρα – Πάτρα: Πολίτες ζητούν βεβαιώσεις από γιατρούς, ώστε να μη φορούν μάσκα

Γυναίκα με μάσμα μέσα σε λεωφορείο

Μονόδρομος πλέον θεωρείται η απόφαση λήψης πιο αυστηρών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού. Καθολικό lockdown δεν αναμένεται, όμως τα μέτρα θα είναι ένα βήμα πριν από αυτό.

Ο περιορισμός των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού αλλά και η τήρηση της χρήσης μάσκας όπου προβλέπεται, αποτελούν τη βασική μέριμνα αυτή τη στιγμή των υγειονομικών αρχών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επανάκαμψη της επιδημίας του κορονοϊού. Η μέχρι σήμερα πορεία και συγκεκριμένα η για συνεχώς 6 ημέρες ανακοίνωση τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει ταχύτατη επιδείνωση. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται σχεδόν βέβαιο να εισηγηθεί και νέα μέτρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα σε έξι μέρες με ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων άνω των 100, έχουν συνολικά επιβεβαιωθεί 886 κρούσματα κορονοϊού. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και φυσικά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Πάνω από τα μισά κρούσματα αφορούν στις ηλικίες 18 με 39 ετών και αυτό είναι το σχετικά αισιόδοξο καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί παρά ελάχιστα σοβαρά περιστατικά.

Όμως την ίδια ώρα ένα 8% των νέων μολύνσεων αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών που αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες. Γι αυτό και διαπιστώσαμε ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 70%. Βέβαια το απόλυτο νούμερο είναι χαμηλό, στους 22, όμως δεν παύει να προκαλεί ανησυχία για το ΕΣΥ. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος της Ελλάδας, με εξαίρεση τα μικρά νησιά που να μην υπάρχει κρούσμα.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, του Υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια με επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Πολιτικής Προστασίας και της ΗΔΙΚΑ (η οποία διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το μητρώο ασθενών με Covid-19). Το αντικείμενο της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό αλλά όπως είναι λογικό αφορά την πορεία της επιδημίας και σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων.

Παράλληλα στις 11 είναι προγραμματισμένη η τακτική διάσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, την Πολιτική Προστασία για την ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων για την επιδημία.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ετοιμάζει μια αναλυτικότερη καταγραφή των κρουσμάτων ώστε πλέον με περισσότερα από 5000 επιβεβαιωμένα κρούσματα να γίνει σαφέστερη η εικόνα των ασθενών και ένα σημαντικό ζήτημα είναι να διαπιστωθεί και κατά πόσο ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας και για ποιο λόγο.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να είναι το σύστημα υγείας έτοιμο να δεχτεί την εισβολή του δεύτερου κύματος της επιδημίας, το οποίο με βάση τα τελευταία νούμερα δεν φαίνεται αν το αποφεύγουμε. Μετά την αναφορά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα την προηγούμενη τρίτη για το δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt), ο οποίος ανέφερε ότι έχει ξεπεράσει τη μονάδα, κύκλοι της κοινότητας των επιδημιολόγων αναφέρει ότι πια την έχει ξεπεράσει και αν δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα ο δείκτης αυτός θα επιδεινωθεί.

Μην ξεχνάμε ότι το Δεκαπενταύγουστο κορυφώνεται η περίοδος του εσωτερικού τουρισμού και σταδιακά θα αρχίσει και πάλι η επιστροφή στα αστικά κέντρα. Παράλληλα σε περίπου 10 ημέρες θα γνωρίζουμε επίσης καλύτερα την πλευρά της επιδημίας η οποία σήμερα είναι αθέατη. Ο καθηγητής κ. Μόσιαλος έχει μιλήσει έως και για 10πλάσια νέα κρούσματα, κάτι που φαίνεται αν επιβεβαιώνει και τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετοι περιορισμοί το Σεπτέμβριο τα νέα κρούσματα μπορεί να είναι χίλια σε ημερήσια βάση.

 

Πάτρα: Πολίτες ζητούν βεβαιώσεις από γιατρούς, ώστε να μη φορούν μάσκα

Πολίτες με μάσκα (φωτογραφία αρχείου)

Ζητούν άδεια από γιατρούς για να μη φορούν μάσκα, επικαλούμενοι αναπνευστικά προβλήματα. Τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας. “Βροχή” τα πρόστιμα σε κλαμπ της Αχαΐας.

Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται, ένα ανησυχητικό φαινόμενο σημειώνεται τον τελευταίο καιρό σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Πάτρα.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, πολλοί είναι οι πολίτες που απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή σε νοσηλευτήρια της περιοχής, ζητώντας να τους εκδώσουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μέσω τηλεφώνου.

“Έγινα κι εγώ δέκτης τέτοιων τηλεφωνημάτων, αλλά όχι μόνο εγώ, και σε άλλες περιοχές της χώρας συμβαίνει. Επικαλούνται, ουσιαστικά, προβλήματα υγείας, δηλαδή πονοκέφαλο, δυσφορία, ζάλη. Η πράξη αυτή έχει να κάνει με την αποφυγή της επιβολής των προστίμων”, καταγγέλλει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας καλεί τα μέλη του να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους πριν χορηγήσουν τη σχετική άδεια.

Συνωστισμός σε κλαμπ της Αχαΐας – Μπαράζ ελέγχων

Την ίδια ώρα, οι νέοι της Πάτρας φαίνεται πως δεν αγχώνονται για τον κορονοϊό, καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά κέντρα και beach bars είναι συχνά, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της αστυνομίας με συνεχείς ελέγχους.

Αν και τα πρόστιμα πέφτουν “βροχή”, τα πάρτι στα μπαρ συνεχίζονται.