Σενάρια που προκαλούν τρόμο, ακόμα και για ρεύμα με δελτίο, έχει συμπεριλάβει η ΡΑΕ στο «Σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, που κατάρτισε και απέστειλε προς διαβούλευση στην Κομισιόν και τα γειτονικά κράτη – μέλη. Το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:
*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.
Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:
*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.
*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).
Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.
Διακοπές ρεύματος
Την ίδια ώρα, εάν όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο κυλιόμενων περικοπών φορτίου σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:
- Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει εντολές σε διακόπτες μέσης τάσης ενώ για περιοχές εντός της Αττικής τα φορτία που θα αποκοπούν είναι ομαδοποιημένα ανάπεριοχές.
- Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει ιεράρχηση των φορτίων που θα περικοπούν και μεριμνά για τη μη διάκριση μεταξύ των καταναλωτών, καθορίζει κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και καταναλωτών που δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποδομές μεταφορών
- Τέλος, σε περίπτωση που διακοπή ρεύματος προβλέπεται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, εφαρμόζεται διαδικασία κυκλικής διακοπής ρεύματος. Εάν υπάρχει δυνατότητα ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσιοποιεί πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης ανά περιοχή.
«Άνθρακας» οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- Μεγάλος χαμένος η ελληνική οικονομία
Την εθνικά επιζήμια κυβερνητική πολιτική της τυφλής στοίχισης της Ελλάδας πίσω από τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθησαν από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με την Ρωσία και την Ουκρανία το Μάιο και το πρώτο πεντάμηνο του 2022.
Έτσι, ακολουθώντας τις επιταγές των Βρυξελλών, η χώρα όχι μόνο δε προκάλεσε κάποιου είδους σοβαρή ζημιά στην ρωσική οικονομία, αλλά πληρώνοντας «από την τσέπη της» το τεράστιο κόστος εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας, υπέστη η ίδια σοβαρό οικονομικό πλήγμα, καθώς οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία μειώθηκαν αισθητά ενώ οι εισαγωγές από την χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν υπερδιαπλασιάστηκαν.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 2.817,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 117,6% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 που ήταν 1.294,4 εκατ. ευρώ.
Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ανήλθε σε 47,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,1% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 που ήταν 69,0 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 2.769,7 εκατ. ευρώ (έλλειμμα).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν μη τι άλλο μόνο να δικαιολογεί δεν φαίνεται την αντιρωσική ζέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κατάφερε να οξύνει αντί να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, πλην φυσικά των εφοπλιστών, οι οποίοι επί μήνες έκαναν «χρυσές» μπίζνες με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
ΓΣΕΒΕΕ: Προτεραιότητα η καταγραφή των ζημιών και η στήριξη των πληγέντων
Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς
Τη στήριξή της σε όσους επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στην Αττική, εξέφρασε η ενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας στέκεται δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
“Το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας για ένα ακόμα καλοκαίρι προκαλεί βαθιές πληγές σε δεκάδες νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, οι οποίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον” αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για τα θέματα των τελευταίων πυρκαγιών,
Όπως τονίζει η ανακοίνωση, “η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας στέκεται δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Θεωρούμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις χρήζουν της βοήθειας της πολιτείας και η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και στην ανάληψη μέτρων και πρωτοβουλιών με στόχο την στήριξη των πληγέντων αλλά και την και αποκατάστασης των ζημιών.
Ως Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας τονίζουμε ότι η βοήθεια προς τους πυρόπληκτους μετά την καταγραφή των ζημιών οφείλει να είναι ολοκληρωμένη και καθολική με στόχο να μην χαθεί ούτε μία επιχείρηση εξαιτίας των πυρκαγιών και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει μεταξύ άλλων την οικονομική δραστηριότητα αλλά και κανένα νοικοκυριό να μην βρεθεί μόνο του την επόμενη ημέρα της καταστροφής.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται τούτες τις ώρες!”.