Ραγδαίες εξελίξεις με Φινλανδία, Σουηδία. Ενδεχόμενο βέτο Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ — Μακρόν, Ντράγκι προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης, ενώ ο Μπάϊντεν, συνέχιση του πολέμου — “H Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει παραδόσεις φυσικού αερίου στην Φινλανδία”

Η απάντηση Ερντογάν στο OPEN για την απευθείας γραμμή με Μητσοτάκη | Έθνος

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16. Διευκρίνισε ωστόσο, τίποτα τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή και όλα βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι όταν έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ είπε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης.

Tην ίδια ώρα, κύμα ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι απειλές που εξαπέλυσε την Πέμπτη η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες εντός των ημερών υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται χωρίς να υπάρχει μάλιστα κάποια προοπτική για ειρήνευση.

Tην Πέμπτη, ειδικότερα, σε νέες απειλές προχώρησε η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας με φόντο την πρόθεση των δύο αυτών χωρών να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε σε περίπτωση που προχωρήσει η ένταξη στο Βορειοατλανικό Σύμφωνο τότε αυτομάτως οι δύο χώρες θα μετατραπούν σε πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». «Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Η πρώτη αντίδραση της ρωσικής πλευράς μετά την είδηση πως Φινλανδία και Σουηδία πλησιάζουν περισσότερο την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ήρθε από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ που μίλησε και πάλι για πυρηνικό πόλεμο, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram ειδικότερα έγραψε: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

 

Διαφορετικές στρατηγικές της Δύσης απέναντι στον Πούτιν- Μακρόν και Ντράγκι προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης, ενώ ο Μπάϊντεν επιδιώκει συνέχιση του πολέμουH Συνθήκη του Κυριναλίου, αντίβαρο στην Συνθήκη του Άαχεν ή σε εκείνην των  Ηλυσίων; – economia.gr

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προβλήθηκε κατά την ορκωμοσία του κ. Μακρόν, πριν μερικές ημέρες. Ο κ. Μακρόν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Γαλλία έχει επίσης στείλει όπλα και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο ως μέρος μιας ευρωπαϊκής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Το περασμένο Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε τον μακροπρόθεσμο στόχο του να οικοδομήσει μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μια ώθηση στην οποία αντιτίθενται οι ευρωπαϊκές χώρες στο ανατολικό μέτωπο του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε «αποφασιστική δράση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, πρώτα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και να έχει το θάρρος να οικοδομήσει μια νέα ευρωπαϊκή ειρήνη και νέα αυτονομία στην ήπειρό μας».

Ενδεικτικό αυτής της νέας στρατηγικής που ζητά ο Γάλλος πρόεδρος είναι πως είπε ότι “στόχος της Ευρώπης δεν είναι να καταστρέψει την Ρωσία και τον Πούτιν”, διαχωρίζοντας, ουσιαστικά, την θέση του από το αμερικανικό σενάριο για συρρίκνωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ρωσίας, πολύ δε περισσότερο από τις παλαιότερες δηλώσεις του Τζο Μπάϊντεν ότι η Δύση “πρέπει να ρίξει τον Πούτιν”.

Αλλά και για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε, ο Μακρόν έχει δηλώσει πως κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει ακόμα και δεκαετίες, και αντιπρότεινε μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα που θα περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ή και χώρες μη μέλη της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων θα συγκροτηθεί και μία χαλαρή (πολιτική) σχέση με το Κίεβο.

Μακρόν και Ντράγκι προσπαθούν να καθοδηγήσουν την Ευρώπη σε μία ειρηνευτική προσέγγιση σχετικά με το ουκρανικό, η οποία πόρρω απέχει από την στρατηγική της Ουάσιγκτον που φαίνεται να αποσκοπεί στον εξοπλισμό της Ουκρανίας ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο και να εξουθενώσει έτσι αμυντικά και κυρίως οικονομικά την Ρωσία.

Η Ε.Ε είναι προσώρας διασπασμένη, με τις βαλτικές χώρες να προσαρτώνται απολύτως στο άρμα του ΝΑΤΟ και να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ ως αιχμή του δόρατος κατά της Ρωσίας μέσω ενός πιθανώς μακροχρόνιου πολέμου, και την αμφίσημη στάση της Γερμανίας που αισθάνεται ενοχικά για την πολιτική δύο δεκαετιών των Σρέντερ και Μέρκελ που οδήγησαν την Ευρώπη στην πολύ μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δείχνει προσώρας πως συντάσσεται με την αμερικανική στρατηγική και δεν συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια των Μακρόν και Ντράγκι.

Φινλανδία: “Fast track” στο ΝΑΤΟ

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν οι ίδιες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές , η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

 

“H Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Φινλανδία”

Σλοβενία: H GEN-I στη λιανική αγορά φυσικού αερίου

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από σήμερα Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).