Ρένα Δούρου: Χωρίς δημοκρατία, πολυφωνία, συμμετοχή των πολιτών, θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

νόμος μιας κυβέρνησης που επαίρεται για τον ευρωπαϊσμό της, καθιερώνει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα αιρετών στην Ευρώπη, αλλοιώνοντας την ίδια την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια συνειδητή επιλογή που αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, διαμορφώνοντας ένα αντιδημοκρατικό και αντι-αυτοδιοικητικό περιβάλλον”. Αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα “η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Νέα Εποχή» Συνθέσεις-Συγκλίσεις-Συνεργασίες”, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θερινό θεατράκι του Δήμου Σερρών.

Στην εκδήλωση μετείχαν: ο Μιχ. Καρτερός, συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σερρών, η Θ. Χαραλαμπίδου, Δημοτική Σύμβουλος, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ι. Σαββίδου, υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης της της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Λ. Αβραμάκης.

“Σήμερα η πολυφωνία και η σύνθεση, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάλλονται συστηματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”, υπογράμμισε στην ομιλία της, η Ρένα Δούρου. “Ωστόσο η υπόθεση μιας δημοκρατικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγοντα προόδου και ευημερίας, της βαθμίδας διακυβέρνησης που είναι στο πλευρό του πλευρό του πολίτη, είναι πολύ σοβαρή και υπερβαίνει κομματικά στεγανά και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Είναι, οφείλει να είναι, υπόθεση των πολλών και όχι των μειοψηφιών”.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κομπάρσος, όπως τη θέλει η υπερσυγκεντρωτική, ολιγαρχική σχεδόν, αντίληψη άσκησης διοίκησης που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη”, υπογράμμισε η ίδια, αναδεικνύοντας την ανάγκη πολυφωνίας και συνθέσεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και δημιουργίας ευρύτερων μετώπων. “Για να καταφέρουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, να αναμετρηθούν δηλαδή με τα κρίσιμα.

Όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαχείριση του δημόσιου χώρου, οι κοινωνικές δομές, τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, υπό τις πιεστικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που επιβάλλει νέα δεδομένα και δημιουργεί νέες συνθήκες, από την υγεία ως την εργασία”. Ωστόσο η κυβέρνηση κινείται σε αντιδημοκρατική, αντι-αυτοδιοικητική τροχιά.

Η κατάργηση του δημοκρατικού 50% συν 1, η καθιέρωση του μειοψηφικού 43% για εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη, και το όριο του 3% ακυρώνουν στο όνομα της δήθεν “κυβερνησιμότητας” την τοπική δημοκρατία, παρατήρησε η ίδια, εξηγώντας ότι όλες οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, από την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ως τον πρόσφατο νόμου, πλήττουν το τρίπτυχο των βασικών αξιών που προασπίζει το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Το σεβασμό της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου. Τις τρεις βασικές αξίες μιας Αυτοδιοίκησης – κύτταρο Δημοκρατίας, ασπίδας κατά της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης”.

Χθες εξάλλου η Ρένα Δούρου μετείχε στα εγκαίνια του Γραφείου της Οργάνωσης Μελών Νέας Ζίχνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, Παντελή Μπόζη.

2η ημέρα της περιοδείας: Συναντήσεις και κατάθεση στεφάνου στην προτομή Εμ. Παππά

Σήμερα η Ρένα Δούρου συνέχισε την περιοδεία της στην Π.Ε. Σερρών με συναντήσεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Ακολούθως επισκέφθηκε το κωπηλατοδρόμιο της Τοπικής Κοινότητας Πεθελινού στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δ. Νότα και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Β. Μπάλτιο. Είχε συνάντηση με την διοίκηση του Ναυταθλητικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεθελινού “ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΣ”: τον πρόεδρο Θ. Κρέτση, τον Έφορο Κωπηλασίας Σ. Σουλαρίκα, τον Γραμματέα, Δ. Κουμανοβαλη και τον προπονητή, Β. Τσανταρλιώτη.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), Θ. Αλιατίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Κατόπιν, η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε την Τοπική Κοινότητα Εμμ. Παππά, συναντήθηκε με το Τοπικό Συμβούλιο και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα, μέλους της Φιλικής Εταιρείαςοπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Εμμανουήλ Παππά. Την καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γ. Πάνος, ευχαριστώντας την για την παρουσία και την κατάθεση του στεφάνου στην προτομή του ανθρώπου, που όπως τόνισε “δεν είναι απλά ο αρχιστράτηγος αλλά ο εθνικός μας ήρωας, ο οραματιστής, ο πατριώτης, που έδωσε τα πάντα για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα”. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην έλλειψη αρμοδιοτήτων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, έκανε λόγο για “μεγάλη αδικία σε βάρος των Τοπικών Κοινοτήτων που τραβάνε το κουπί καθημερινά χωρίς όμως να έχουν αρμοδιότητες και που “η Βουλή μας πέρασε στο περιθώριο”.

Η περιοδεία της Ρένας Δούρου ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ