Ράπισμα στην κυβέρνηση από το Ευρωβαρόμετρο για την πανδημία. Τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα – Με 81.344 νέα κρούσματα, μέση θετικότητα 5% και 2288 θανάτους έκλεισε ο Απρίλιος Απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ με 13033

Μητσοτάκης, Ευρωβαρόμετρο, κορονοϊός

Πρωθυπουργός, υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διάφοροι φαρισαίοι προσπαθούν να μας πείσουν πόσο καλά τα έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

Με κάθε ευκαιρία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς και λοιποί δηλώνουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τις αποφάσεις τους για την πανδημία.

Μόνο που οι πολίτες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας και του μακρύτερου και πιο καταστροφικού λοκντάουν.

Πιο συγκεκριμένα το 61% δηλώνει ότι δεν ικανοποιημένο και μόνο το 39% των πολιτών δήλωσε ικανοποιημένο. Αν δε αναλογιστείτε ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι η ικανοποίηση υποχώρηση κατά 36 εκατοστιαίες μονάδες, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο κατέρρευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα ευρήματα δεν είναι από καμία fake δημοσκόπηση σαν αυτές που μας σερβίρουν στο εσωτερικό μαντρί και δείχνουν πως είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς και ότι η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκίζουν.

Τα ευρήματα είναι από το Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και να είστε σίγουροι και σίγουρες πως αν συμπεριλάμβανε και τον Απρίλιο, τα ευρήματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας σε αριθμό διασωληνωμένων, νεκρών και κρουσμάτων.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους υπάρχουν, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, υπάρχουν 7 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, των οποίων οι κάτοικοι σε πολύ μικρότερα ποσοστά, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις κυβερνήσεις τους.

Πάντως, από το καλοκαίρι του 2020, η ικανοποίηση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες εξελίξεις δείχνουν τεράστιες μειώσεις, ιδιαίτερα στη Λετονία (21%, -56 ποσοστιαίες μονάδες), την Τσεχία (24%, -47), την Εσθονία (45%, -40), τη Μάλτα (53%, -39), τη Σλοβακία (25% , -38), Ελλάδα (39%, -36), Κύπρος (53%, -34), Σλοβενία ​​(31%, -33) και Αυστρία (47%, -30).

Τι λένε για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (49%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2020), ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο (-2) και το 8% απαντά ότι δεν ξέρω (-3). Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, η πλειοψηφική γνώμη άλλαξε από το καλοκαίρι του 2020.

Σε 12 χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων «δεν είναι ικανοποιημένοι», με επικεφαλής την Ελλάδα (68%), το Λουξεμβούργο (63%) και το Βέλγιο (61%). Στην Ισπανία (44% «ικανοποιημένοι», έναντι 44% όχι ικανοποιημένοι) και τις Κάτω Χώρες (43% έναντι 43%), η κοινή γνώμη είναι ομοιόμορφα διχασμένη.

Η ικανοποίηση με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού μειώθηκε σε 14 χώρες από το καλοκαίρι του 2020, ιδίως στη Γερμανία (33%, – 16 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (56%, -15), την Εσθονία (42%, -13), Σλοβακία (39%, -13), Ελλάδα (31%, -10), Κύπρος (49%, -10) και Φινλανδία (45%, -10). Αυξήθηκε σε 12 χώρες, πιο εντυπωσιακά στη Δανία (68%, +11), στην Ιταλία (46%, +10), στη Μάλτα (55%, +9), στη Λιθουανία (67%, +8), στην Πορτογαλία (66% , +8), Σουηδία (55%, +8) και Ισπανία (44%, +8) και παραμένει αμετάβλητο στο Λουξεμβούργο.

Τεράστιο σοκ για Μητσοτάκη: Το 71% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του

 

Με 81.344 νέα κρούσματα, μέση θετικότητα 5% και 2288 θανάτους έκλεισε ο Απρίλιος

Διασωλήνωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.Σχεδόν ένα στα 4 κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της επιδημίας εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, όπως και πάνω από έναν στου 5 θανάτους.

Ως έναν από τους πλέον δύσκολους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια από το ξέσπασμα της επιδημίας κορονοϊού αναδείχθηκε ο Απρίλιος, μήνα που σημειώθηκε ρεκόρ τεστ με 1,6 εκατομμύρια ελέγχους, εκ των οποίων το 5% εντόπισε κρούσμα. Ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με μηνιαίο ρεκόρ νέων κρουσμάτων που έφτασαν στα 81.344, μέση θετικότητα 5% και 2.288 θανάτους.

Παράλληλα μέσα στο μήνα σημειώθηκε και ρεκόρ νοσηλειών που ξεπέρασαν τις 5500 και διασωληνωμένων που έφτασαν στους 850.

Στην Ελλάδα λοιπόν ο Απρίλιος έγινε ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους μέσα στο 2021 και ο 2ος πιο θανατηφόρος από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα χθες η χώρα έφτασε και τους 1000 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην 43 θέση διεθνώς ξεπερνώντας ακόμη και τις Γερμανία και Ολλανδία.

Βρισκόμαστε εδώ και καιρό στη δίνη του 3ου κύματος κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν μία μικρή σταθερή πτώση αλλά οι διασωληνωμένοι παραμένουν πάνω από 800 και οι θάνατοι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Καταγραφή θανάτων

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 10.315 άτομα μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 (2.288 χαμένες ζωές λόγω COVID) και ο Νοέμβριος του 2020 (1.780).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 βρισκόμασταν στην καρδιά του 2ου κύματος και στην ουσία καταλάβαμε για πρώτη φορά πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Ας σημειωθεί ότι πριν τον Νοέμβριο είχαμε θρηνήσει 626 ζωές, ένας αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Το 2021 μπήκε με αισιόδοξο τρόπο, καθώς τους πρώτους 2 μήνες καταφέραμε να πέσουμε κάτω από τους 1.000 θανάτους μηνιαίως με 958 και 708 τον Γενάρη και τον Φλεβάρη αντίστοιχα.

Ωστόσο, η κυριαρχία πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων προκάλεσε το ξέσπασμα 3ου κύματος στον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Έτσι, παρόλο που σε σχέση με την κορύφωση του 2ου κύματος δε θρηνήσαμε τόσα θύματα, ο αριθμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Ειδικότερα, ο Μάρτιος του 2021 ήταν ο 4ος πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας με 1.589 χαμένες ζωές. Το δυσάρεστο είναι ότι ο μήνας που αφήσαμε πίσω πριν λίγες ώρες ήταν ο 2ος πιο θανατηφόρος από την αρχή της πανδημίας στη χώρας. Ειδικότερα, τις 30 μέρες του Απρίλη σημειώθηκαν 2.288 θάνατοι από κορονοϊό.

Η ελπίδα του εμβολίου

Με τη δυνατότητα για πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμούς ανά ημέρα μέσα στον Μάιο, η ευχή όλων ο Απρίλιος του 2021 να είναι η τελευταία μαύρη σελίδα της πανδημίας στην Ελλάδα. Ήδη πάνω από 3,1 εκατομμύρια είναι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αν και απέχουμε ακόμη από τη δημιουργία ενός ασφαλούς τείχους ανοσίας, η διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν αλλά και η αποτελεσματική διαδικασία στο να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας ότι σταδιακά εισερχόμαστε προς το τέλος της περιπέτειας που μας επέβαλλε η πανδημία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 30% των Ελλήνων έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ πάνω από 8% έχουν λάβει 2 και άρα έχουν πλήρη ανοσία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει και ήδη έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία στον κορονοϊό, περιορίζει σημαντικά την περαιτέρω διασπορά της επιδημίας.

Σημαντική δε είναι και η ανταπόκριση των ηλικιών 30-44 στον πρόκληση για εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 (ή 260.000 ραντεβού συνολικά) και 70.000 πολίτες 40-44 (ήτοι 140.000 ραντεβού). Από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 άτομα 30-39 ετών και περίπου 4000 άτομα ηλικίας 40-44 ετών.

 

Απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ με 13033

13033

Η  κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη για το εάν θα καταργήσει τα SMS την στιγμή που οι πολίτες  έχουν καταργήσει αυτό το μέτρο  στην πράξη.

Και είναι πραγματικά να απορεί κανείς γιατί τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται διχασμένα για κάτι που δεν ισχύει. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε  ότι χθες  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στον  Ant1,  ότι ο δρόμος ανοίγει από τις… 3 Μαΐου . “Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση για την οποία δεν θα χρειάζονται SMS είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα SMS παρελθόν” ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Skai  ανέφερε ότι το επίσημο άνοιγμα  του μέτρου θα γίνει όταν η χώρα ανοίξει τις πύλες της  στον τουρισμό, δηλαδή  στις 15 Μαΐου, με την υποσημείωση ότι … “εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς”.

Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι  την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν να λέει  ότι  το θέμα είναι υπό εξέταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το SMS  να καταργηθεί από τη Δευτέρα του Πάσχα  μόνο για κάποιες δραστηριότητες και σταδιακά να αποτελέσει παρελθόν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι  πληροφορίες λένε πάντως  ότι ακόμα και σήμερα δεν αποκλείεται  η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη να αναφέρει τον ακριβή χρόνο που θα καταργηθεί το μέτρο αυτό.

Το όλο θέμα μοιάζει να είναι σουρεαλιστικό καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι  γίνεται στους δρόμους και ότι πλέον οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο γίνονται κανονικά, ενώ κανείς δεν στέλνει SMS.

Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να σηματοδοτήσει κάτι με την άρση του μέτρου αυτού, μόνο που απ’ ότι φαίνεται η ίδια η ζωή το ξεπέρασε καθώς οι κουρασμένοι πολίτες δεν τηρούν πια κανένα περιορισμό. Το μόνο  μέτρο που ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία είναι η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους.

Επίσημα  πάντως οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα της εστίασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*