Πώς ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εξαπατήσει και να παγιδέψει τον Αποστολάκη – «Καρφιά» Τσακαλώτου για Πλεύρη: « Δεν μπορεί να είναι υπουργός σε…

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης» και σημειώνοντας ότι «η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση» αποτελεί «επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού».

Ειδικότερα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το μοναδικό που απασχόλησε τον πρωθυπουργό «μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκατ. στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας τού λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση».

«Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε».

«Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι όμως «αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία».

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι «ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής».

Αλλά, όπως σημειώνουν, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο».

«Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για τη μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση», σχολιάζουν και τον κατηγορούν ότι «επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

 

«Καρφιά» Τσακαλώτου για Πλεύρη: « Δεν μπορεί να είναι υπουργός σε κανένα κράτος δικαίου – Δεν υπάρχει ανθρωπισμός;» (vid)Ευκλείδης Τσακαλώτος - Newsbeast

Δριμεία επίθεση για την υπουργοποίηση του Θαναση Πλεύρη, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του νυν υπουργού Υγείας από το βήμα της Βουλής που αφορούσε τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα. «Ο άνθρωπος που έχει κάνει και πιστεύει αυτή τη δήλωση δεν μπορεί να είναι υπουργός Υγείας σε ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε προς τα υπουργικά έδρανα; «Αλήθεια κ. υπουργέ; Ο Αθανάσιος Πλεύρης υπουργός Υγείας;»

Άνθρωπος που έχει κάνει και πιστεύει την παρακάτω δήλωση: «Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!» ανέφερε υπενθυμίζοντας την δήλωση Πλεύρη.

Για να επισημαίνει ότι «αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι Υπουργός Υγεία; Δεν υπάρχει ανθρωπισμός; Δεν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη; Δεν υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις; Και αισθάνεστε ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια με αυτό τον Υπουργό Υγείας;», διερωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να είναι υπουργός υγείας σε Ευρωπαϊκό κράτος. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να είναι υπουργός σε κανένα κράτος δικαίου» τόνισε

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «του έχει ζητηθεί να ανακαλέσει. Και είπε ότι ήταν παλιά δήλωση, αλλά δεν έχει ανακαλέσει»

Όπως τόνισε ο «κατά την άποψή μας υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Η μία επιλογή είναι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του τώρα. Πριν την ορκωμοσία. Η άλλη επιλογή είναι να αναιρέσει την απόφαση του ο κ. Μητσοτάκης». «Γιατί δεν είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχει Υπουργός Υγείας που έχει πει αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιες «στιγμές» καθοριστικές, moments στα αγγλικά, όταν κάτι αλλάζει ριζικά στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα».

Αναλυτικά η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Νέες αξίες, Νέο μοντέλο παραγωγής, Νέα κυβέρνηση.

Αλήθεια κ. Υπουργέ; Ο Αθανάσιος Πλεύρης υπουργός υγείας; Που δήλωνε ότι «Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!»

Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι Υπουργός Υγείας. Δεν υπάρχει ανθρωπισμός; Δεν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη; Δεν υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις; Και αισθάνεστε ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια με αυτό τον Υπουργό Υγείας;

Του έχει ζητηθεί να ανακαλέσει. Και είπε ότι ήταν παλιά δήλωση, αλλά δεν έχει ανακαλέσει. Κατά την άποψή μας υπάρχουν μόνο δύο επιλογές:

Η μία επιλογή είναι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του τώρα. Πριν την ορκωμοσία. Η άλλη επιλογή είναι να αναιρέσει την απόφαση του ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχει Υπουργός Υγείας που έχει πει αυτά τα πράγματα.

Υπάρχουν κάποιες «στιγμές» καθοριστικές, moments στα αγγλικά, όταν κάτι αλλάζει ριζικά στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Μια τέτοια «στιγμή» για τον Blair ήταν όταν είχε δηλώσει για τον πόλεμο του Ιράκ, και ενώ είχαν βγει στο φως πληροφορίες για το Abu Ghraib και τους βασανισμούς: «Μην ξεχνάτε ότι από τους βασανισμούς μαθαίνουμε πάρα πολλές πληροφορίες.» Ήταν η στιγμή που ο κόσμος κατάλαβε ότι οποιοδήποτε στοιχείο ηθικής είχε αυτός ο άνθρωπος χάθηκε. Και από εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα στο Αφγανιστάν.

Όλοι έχουν συμμετέχει στο Αφγανιστάν. Οι δυτικές δημοκρατίες δεν γίνετα να βομβαρδίζουν και να έχουν στήριξη από το λαό, όσο απεχθείς και να είναι οι Ταλιμπάν.

Τι κάνει η Ευρώπη και η Αμερική για τους μετανάστες;

Είναι απάντηση να μην δεχόμαστε κανέναν μετανάστη; Πιέζει η κυβέρνηση για κάποια άλλη πολιτική; Δεν νομίζω.

Φέτος το καλοκαίρι είχαμε αυτή τη «στιγμή» για τον κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη για τις φωτιές. Καταλάβαμε όλοι ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Ποιες είναι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Δέχθηκε την έκθεση του Goldammer και της επιτροπής του και δεν έκανε τίποτα για το θέμα. Παρόλο ότι την είχε αποδεχθεί ως μία συναινετική πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις.
Είναι αλήθεια λύση ότι ο κόσμος πρέπει να έχει ιδιωτική ασφάλεια; Ότι οι ιδιώτες κάνουν αναδάσωση αντί να πούμε ότι κανένας ιδιώτης δεν μπαίνει εκεί που έχουν γίνει φωτιές;

Δεν έχετε καταλάβει το μέγεθος κλιματική κρίσης, ότι δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο. Ευθύνονται οι άνθρωποι και το οικονομικό μοντέλο και η ιδιοτέλεια. Ότι κάνετε δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Είχαμε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τους οποίους συγχωνεύσατε, μειώνοντας τον αριθμό τους, και τους υπαγάγατε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής ΟΦΥΠΕΚΑ. Έτσι το αποκεντρωμένο, συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης, αντικαταστάθηκε από ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών όπου καταργήσατε τη συμμετοχή των κοινοτήτων μέσω των φορέων αντικαθιστώντας τες με ένα ενιαίο κρατικό κεντρικό φορέα. Αυτό είναι το μοντέλο σας.

Μάθαμε πόσο σημαντικοί ήταν οι άνθρωποι που ήταν εκεί. Οι δασάρχες και οι εθελοντές που ξέρανε σαν το πίσω μέρος τους χεριού τους τα δάση αλλά έχουν απαξιωθεί

Αντί να τα καταλάβετε αυτά, συνεχίζετε με το ίδιο μοντέλο που δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο. Γιατί όταν αφήνουμε παραθυράκια για όλα τα θέματα, τι ασφάλεια να νιώθει ο πολίτης ότι δεν θα έχουμε και άλλες τέτοιες επιπτώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με 3 συνθήματα. Το 1ο ήταν η ασφάλεια. Εγώ βλέπω ανασφάλεια παντού.

Για την Υγεία είναι προφανές ότι δεν πιστεύετε στο ΕΣΥ. Τώρα στην πανδημία φέρνετε συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Και πιστεύετε ότι έτσι θα βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας; Δεν έχετε δώσει τίποτα στην πρωτοβάθμια υγεία, που θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά τους άνω των 80, πολλοί από τους οποίους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Κάνετε λάθη και με τους εμβολιασμένους και με τους αντιεμβολιαστές.

Στους εμβολιασμένους δημιουργήσατε την εικόνα ότι όλα καλά. Κάντε το εμβόλιο και όλα τελείωσαν. Μεγάλο λάθος γιατί τους έβαλε απέναντι σε αυτούς που είναι αντίθετοι στους εμβολιασμούς.

Στους αντιεμβολιαστές δεν κάνατε μια καμπάνια από κοινού με την αντιπολίτευση για να τους πείσετε. Ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί οι οποίοι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι είναι βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γιατί δεν πιστεύετε στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά ούτε και στην ανάγκη σχεδιασμού.

Για τα πανεπιστήμια, το βασικό σας επιχείρημα είναι σας γιατί να σπουδάζει κάποιος εναλλακτική κηπουρική στο Άνω Βλάντο. Δεν συμβαίνει αυτό όμως στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα το Φυσικό Ηρακλείου, ένα πολύ καλό τμήμα, αντί για 150 φοιτητές που μπορεί να δεχθεί θα έχει 34. Με ποιο σκεπτικό; Δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία αυτό; Δεν δημιουργεί αίσθηση ανισότητας και ότι το πανεπιστήμιο είναι για τους λίγους; Οι υπόλοιποι ας βγουν στην αγορά εργασίας με χαμηλούς μισθούς και ανασφάλεια. Γιατί η ανισότητα είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της ανασφάλειας.

Πρέπει να έχουμε ένα πολύ διευρυμένο ορισμό της ασφάλειας. Που δίνει προοπτική για συντάξεις, δουλειά, επαγγελματική άνοδο, υγεία, φροντίδα στο σπίτι, ευκαιρίες για μόρφωση. Γιατί για εμάς η μόρφωση έχει αυταξία. Δεν είναι εργαλειακό πράγμα η εκπαίδευση, σε ασφαλίζει γιατί έχεις γνώσεις.

Χρειαζόμαστε νέες αξίες μετά την τριπλή κρίση (κλιματική, οικονομική, υγειονομική). Πρέπει να ξαναβρούμε συμμετοχή και αλληλεγγύη, και πως ενεργοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία. Νέες αξίες νέο μοντέλο παραγωγής, νέα κυβέρνηση.

Η τριπλή κρίση φέρνει την ανάγκη νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή. Ακόμα και τις εναλλακτικές μορφές σε μικρότερη κλίμακα. Γίνονται όλα αυτά με ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα; Μπορεί αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας να είναι ο βασικός μοχλός για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή.

Η «στιγμή» Μητσοτάκη είναι το καλοκαίρι του 2021. Είναι η στιγμή που πάρα πολλοί κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο επιτελικό κράτος, στο σύστημα υγείας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καταλάβαν οι πολίτες ότι θέλουν νέες αξίες, νέο μοντέλο παραγωγής, νέα κυβέρνηση.