Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Χίο ξανά στην Τουρκία; – Πώς θα πληρωθεί η άδεια ειδικού σκοπού

Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Χίο ξανά στην Τουρκία;

Η χαρακτηριστική φιγούρα της μητέρας με το μωρό που από τη Χίο βρέθηκαν… μυστηριωδώς πίσω στην Τουρκία

Απτόητες συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις τουρκικές ακτές ● Νέο περιστατικό σημειώθηκε στη Χίο, όπου έφτασε βάρκα με 14 άτομα, τα οποία αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην Πάσπαργο, ανάμεσά τους και γυναίκα με μωρό! ● Αυτόπτες μάρτυρες εγγυώνται την εγκυρότητα της είδησης.

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη σκοτεινή δράση που έχουν αναπτύξει το Λιμενικό και ίσως και άλλες ένστολες υπηρεσίες του κράτους, ακόμα ένα περιστατικό έλαβε χώρα, στη Χίο αυτή τη φορά.

Το πρωί της Πέμπτης 30/4 ομάδα προσφύγων αποτελούμενη από 14 άτομα, δέκα Σομαλούς και τέσσερις Σύρους, κατέφθασε γύρω στις 8.30 στην παραλία Μονολιά με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έγιναν μάρτυρες του γεγονότος, με έναν από αυτούς να φωτογραφίζει τους πρόσφυγες λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποβίβασή τους στην ακτή.

«Αμέσως μόλις τους αντιλήφθηκα, ειδοποίησα γνωστούς και φίλους που εργάζονται σε ΜΚΟ, ώστε να προσέλθουν στην παραλία και να φροντίσουν τους πρόσφυγες. Αυτοί όμως μου είπαν ότι δεν εργάζονται πλέον και ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αρχές, που θα φρόντιζαν για την υποδοχή τους και τη μεταφορά τους. Τότε τηλεφώνησα σε ακόμα μία φίλη που με τη σειρά της ειδοποίησε το Λιμενικό, το οποίο μετά από λίγο έφτασε στην παραλία» λέει ο Α., αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Οπως μάλιστα τονίζει, συνομίλησε με έναν από τους πρόσφυγες που βρισκόταν στο σημείο μαζί με ακόμα έναν άντρα και μια νεαρή κοπέλα που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό και οι οποίοι ήταν οι μόνοι που είχαν καταγωγή εκτός Αφρικής.

Δυστυχώς με το κινητό του παλαιάς τεχνολογίας το μόνο που κατάφερε να απεικονίσει είναι κάποιες θολές φιγούρες και αυτές από απόσταση, ωστόσο οι μαρτυρίες βεβαιώνουν το περιστατικό, αφού σύμφωνα με το τοπικό σάιτ «Αστραπάρης», που αποκάλυψε την υπόθεση τη Δευτέρα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα είδαν με τα μάτια τους την αποβίβαση των προσφύγων.

Λίγο νωρίτερα ακόμα μία ιστοσελίδα είχε ανεβάσει τη σχετική είδηση της άφιξης προσφύγων, εξασφαλίζοντας και μια φωτογραφία της φουσκωτής βάρκας που, άγνωστο για ποιο λόγο, την «κατέβασε» λίγο αργότερα. Ωστόσο ένα πανελλαδικής αλλά μικρής εμβέλειας σάιτ πρόλαβε να την αναδημοσιεύσει. Από την πλευρά του ο «Αστραπάρης» συνέχισε το ρεπορτάζ και απευθυνόμενος στις αρμόδιες αρχές εισέπραξε την άρνησή τους ότι είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό.

Η αλήθεια βέβαια αποκαλύφθηκε ξανά μέσω Τουρκίας, όταν το τηλεοπτικό δίκτυο SZG TV δημοσίευσε βίντεο από ομάδα Τούρκων λιμενικών οι οποίοι εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους πρόσφυγες στην τούρκικη βραχονησίδα Πάσπαργο (Bogaz) στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα την Πρωτομαγιά το πρωί.

Στο βίντεο, φαίνεται καθαρά η χαρακτηριστική φιγούρα της γυναίκας με το παιδί. Σύμφωνα, δε, με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνομίλησε με τους συνοδούς της, «πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Την αναγνωρίζω χωρίς καμία αμφιβολία!» έσπευσε να διευκρινίσει χθες και αφού είχε δει το σχετικό βίντεο.

Όσο για το Λιμεναρχείο Χίου, απέδωσε την παρουσία της βάρκας στην ακτή του νησιού σε εγκατάλειψη σκάφους μετά από επιχείρηση των τουρκικών αρχών, όπως αναμεταδίδει το astraparis.gr, ενώ την παρουσία αντρών του Σώματος στην περιοχή τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι δεκαπέντε άτομα, δεκατρείς αλλοδαποί και δύο Ελληνες, επιχείρησαν πλιάτσικο στο σκάφος και προσήχθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι στη συνέχεια, αφού δεν προέκυψαν κατηγορίες εις βάρος τους.

«Χρειάζεται φροντίδα των ευάλωτων, όχι αυστηροποίηση του ασύλου»

Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,

«Η κυβέρνηση, εξαιτίας των ιδεοληψιών και των πολιτικών ιδιοτελειών της, αποδείχτηκε ανέτοιμη και ανίκανη για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαχείριση του προσφυγικού. Εξέθεσε μάλιστα ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας μέσω του ΑΚΜΑ και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί κεντρικό πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συγκυρία της πανδημίας ανέδειξε ότι, για πρώτη φορά, εκτός από την ανθρωπιστική κρίση που έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών, αρχίζει να είναι ορατός ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας Υγείας.

Ετσι λοιπόν, αντί για ένα νέο ν/σ που έχει αντικείμενο τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας», ας ασχοληθούν σοβαρά, έστω και τώρα, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας) με τη δραματική επιδείνωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα με την πολύ ευαίσθητη υγειονομική πτυχή του. Τα ενδεικνυόμενα μέτρα έχουν υποδειχτεί από πολλούς. Η στρατηγική της αποσυμφόρησης των νησιών, της «πληθυσμιακής αραίωσης» και της μετεγκατάστασης των ευπαθών ομάδων που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ (χρόνιοι ασθενείς, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι κ.λπ.), καθώς και η ενισχυμένη υγειονομική παρουσία στα camps για την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση πιθανών κρουσμάτων Covid-19, είναι επείγουσας και ζωτικής σημασίας.

Αλλιώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να υλοποιηθεί επιλεκτικά στον προσφυγικό πληθυσμό η υγειονομικά καταστροφική λογική της «ανοσίας αγέλης». Αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αυστηροποίηση στην πολιτική ασύλου, αλλά έμφαση στην ιατρικά και επιδημιολογικά τεκμηριωμένη φροντίδα ανθρώπων που αποτελούν τον ορισμό της ευαλωτότητας και που η υγεία τους, αλλά και η δημόσια Υγεία βρίσκονται σε κίνδυνο».

Πώς θα πληρωθεί η άδεια ειδικού σκοπού

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τις ημέρες και τα ποσά που αντιστοιχούν στην άδεια ειδικού σκοπού που θεσμοθετήθηκε με την πρώτη Π.Ν.Π της 11 ης Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει η πληρωμή της κρατικής συνεισφοράς στην αναλογία που της αντιστοιχεί (2/3 από τον εργοδότη και 1/3 από το υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των εργαζομένων που έχουν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού οφείλουν να δηλώσουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ) των εργαζόμενων τους το σύνολο των ημερών αδείας (ειδικού σκοπού) και να καταβάλλουν σε αυτούς το σύνολο των ημερομισθίων τους, δηλαδή τόσο των ποσών που πρέπει να καλύψουν ως εργοδότες όσο και αυτών που καλύπτονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο τρόπος καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στην Ειδική άδεια διευκρινίζεται με κοινή υπουργική Απόφαση των Γ. Βρουτση, Παν. Θεωδορικάκου και Θεοδ. Σκυλακάκη. Σύμφωνα με την ΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα (Τετάρτη), αποσαφηνίζεται ότι σε δεύτερο χρόνο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού του Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ» όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Η υποβολή του ειδικού εντύπου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου 2020 και θα ακολουθήσει η πληρωμή.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του καλεί τις επιχειρήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την συμπλήρωση της Α.Π.Δ και του ειδικού εντύπου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, «καθώς τυχόν ψευδή υποβληθέντα στοιχεία θα επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις».