Πύρινη μανία και ενημερωτική αρμονία… Θανάσης Καρτερός

ΕΚ - Φωτια Πεντελη

Στον συντονισμό της ενημέρωσής μας, την ώρα που οι φλόγες αγκάλιαζαν δέντρα, σπίτια, ζώα και τις ψυχές μας, η κυβέρνηση υπήρξε επαρκέστατη

Παρακολουθήσατε, έστω αποσπασματικά, τους τηλεοπτικούς μαραθώνιους της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη από την ΕΡΤ και τα μεγάλα μας εθνικά κανάλια; Αν ναι, δικαιολογημένα θα αμφιβάλλετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρο κι ότι αποδεικνύεται κάθε φορά που δίνει «εξετάσεις» πιο ανεπαρκής από την προηγούμενη. Διότι, αυτά μπορεί να ισχύουν στον συντονισμό της πυρόσβεσης. Αλλά στον συντονισμό της ενημέρωσής μας, την ώρα που οι φλόγες αγκάλιαζαν δέντρα, σπίτια, ζώα και τις ψυχές μας, υπήρξε επαρκέστατη.

Ετσι καθηλωθήκαμε μπροστά στις μικρές οθόνες μας από την ενημερωτική αρμονία που συνόδευε την πύρινη μανία. Κανένα κανάλι δεν ξέφυγε από τη γραμμή αυτή τη φορά. Οι φλόγες ήταν το φόντο μιας επίδειξης εθνικής ομοφωνίας -πώς αλλιώς να την χαρακτηρίσεις;- στην οποία όλα τα όργανα, από το φαγκότο μέχρι τα βιολιά, συνδυάστηκαν θαυμάσια. Και τα κρουστά όσων είδαν το βιός τους να γίνεται στάχτη και επιστράτευσαν κατάρες υποκλίθηκαν με σεμνότητα και περίσκεψη μπροστά στο θαύμα των μέσων πυρόσβεσης, τις νότες του συντονισμού, τις αέρινες κινήσεις του σφριγηλού Στυλιανίδη.

Σουρντίνα για τους άδειους κρουνούς. Για το πλεόνασμα αστυνομικών και το έλλειμμα πυροσβεστών. Για καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Και mute όταν κάποιος οργισμένος με τόσο ακαριαία επιτυχία άρχιζε τις ευχές για τον Μητσοτάκη. Με ρεφλέξ ταχυδακτυλουργού -πιθανόν είχε προηγηθεί προπόνηση- δούλευε ο διακόπτης κι έφτανε στα αυτιά μας μόνο το Μητσοτάκη… Το ρήμα που συνοδεύει το όνομα πήγαινε στον σκουπιδοτενεκέ, πράγμα απολύτως συμβατό με τα τηλεοπτικά μας ήθη. Αν και τους ξέφυγε ο πατήρ Στεφανίδης, της Ολυμπιονίκη, αλλά εντάξει, σε μια τόσο δύσκολη επιχείρηση οι ατέλειες είναι εύλογες.

Με τον Μητσοτάκη, συνεπώς, μπορεί όμορφα δάση και σπίτια να καίγονται άσχημα, αλλά η ασχήμια δεν πρόκειται να επιτραπεί επ’ ουδενί να φτάσει σε μας. Έγινε το λάθος πέρσι με τη Βαρυμπόμπη, αλλά από τότε, με ενδιάμεσο σταθμό τη «σκευωρία της Νοβάρτις» και την υπόθεση του «γνωστού σκηνοθέτη», η τηλεόρασή μας έκανε βήματα, ίσως και άλματα, προόδου. Πηδάει με μεγάλη ευλυγισία πλέον όλα τα εμπόδια, όσο πύρινα κι αν είναι. Και μπορούμε να είμαστε ήσυχοι: ό,τι και να προκύψει, ο συντονισμός Μητσοτάκη θα θριαμβεύσει.

Θανάσης Καρτερός