Πότε θα πληρωθούν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, το voucher των 600 ευρώ και το δώρο του Πάσχα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος…

Κλειστά καταστήματα στην Αθήνα

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι και τώρα και ειδικότερα το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για 1,7 εκ μισθωτούς και 700.000 μη μισθωτούς, αλλά και το ειδικό επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ για περίπου 180.000 επιστήμονες θα δοθούν μέσα στο μήνα σε ημερομηνίες που θα ξεκινούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και το τέλος του μήνα.

Πρώτα, σε ό,τι έχει να κάνει με το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας. Θα πρέπει να προηγηθούν οι δηλώσεις των εργοδοτών ως τις 10 του μήνα στην Εργάνη των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Ως τις 12 μήνα θα γίνονται από τους ενδιαφερόμενους διορθώσεις Στις 14 θα είναι μέρα προετοιμασίας και από τις 15 έως και τις 17 θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, μέχρι και τις 20 του μήνα θα γίνονται οι δηλώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας του κoρονοϊού. Από τις 21 ως τις 23 θα υπάρχει περίοδος για διορθώσεις σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στους οποίους θα γίνει αναστολή της σύμβασης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση ανάλογα με το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ για να πάρουν και αυτοί το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Από τις 25, 26 έως και τις 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών των επιδομάτων.

Το τρίτο κύμα πληρωμών θα ενεργοποιηθεί από 5, και θα συνεχιστεί στις 6 και 7 Μαΐου. Το τρίτο κύμα θα αφορά αυτούς έχασαν την προθεσμία υποβολής ή έκαναν οποιοδήποτε λάθος στην δήλωσή τους. Δεν θα χάσουν το επίδομα αλλά θα το πάρουν μια εβδομάδα αργότερα από τους υπολοίπους.

Το voucher των 600 ευρώ

Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Το δώρο του Πάσχα

Το δώρο του Πάσχα φέτος θα δοθεί σε δύο «ταχύτητες». Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν είχαν ζημιά από την πανδημία του κροονοϊού θα πάρουν κανονικά το δώρο τους κανονικά μέχρι και την μεγάλη Τετάρτη 15 του μήνα. Διαφορετικά οι εργοδότες τους θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που ειε ανέστειλαν την λειτουργία τους ή είναι εταγμένες στους ΚΑΔ που είχαν μεγάλη μείωση του τζιρου τους θα δοθεί μια περίοδο χάρητος στις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες θα μπορούν να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα ως το καλοκαίρι και με ενίσχυση του κράτους. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης θα κληθεί έστω και εκπρόθεσμα να καλύψει το μέρος του δώρο από τα Χριστούγεννα μέχρι και την ημέρα μέσα στο Μάρτιο που ανέστηλε την σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου. Από τότε έως και τις 15 Απριλίου είναι ένα κομμάτι του δώρου που θα καλύψει το δημόσιο.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά, λόγω της κακοκαιρίας

Οι καταστορφές είναι πολλές και μεγάλες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη Σκιάθο, κηρύχθηκαν το βράδυ της Κυριακής (05/04) μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει την περιοχήΥπενθυμίζεται ότι στις περιοχές θα δοθεί βοήθεια από την Πολιτεία. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας έχουν μεταβεί στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνουν πέτρες και χώματα και να ανοίξουν τους δρόμους. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, με συνεργεία του δήμου, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα και να επιλύσουν τα προβλήματα κυρίως στην ύδρευση και την οδοποιία.

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάλι ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κανει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, Παναγιώτης Κοτσάφτης, επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.
κακοκαιρία πλημμύρες Μαγνησία magnesianews_1