«Πόσο ακόμα; Όχι άλλη υπομονή», η κραυγή των υγειονομικών – Άνοιγμα βρεφονηπιακών σταθμών θέλει η κυβέρνηση. Μιχαηλίδου: Εξετάζεται το self test – Στρατηγικό λάθος σε κακή συγκυρία η δήλωση Δένδια για τους υδρογονάθρακες στο Αιγαίο

Ο απολογισμός της πανδημίας στο ΕΣΥ είναι 700 υγειονομικοί θετικοί, 50 νοσηλευόμενοι και δύο στο όριο της διασωλήνωσης. ● Δεν σταματούν να φωνάζουν για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. ● Η κυβέρνηση με τροπολογία βάζει τους ιδιώτες και στους εμβολιασμούς και προφυλάσσει τους εμπειρογνώμονες από… κακοτοπιές.

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Και αυτή η φωνή δυναμώνει. Δεκάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χθες διαδήλωσαν με πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για την άθλια κατάσταση που παραμένει και επιδεινώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ώρα που η χώρα μετράει 2.759 νέα κρούσματα, 822 διασωληνωμένους ασθενείς Covid σε ΜΕΘ, επιπλέον 91 βαρέως πάσχοντες (με Covid και άλλες ασθένειες) διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και 75 νεκρούς, η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική.

Ανοίγει σωρηδόν δραστηριότητες, παραδίδοντας την επιδημιολογική επιτήρηση στους πολίτες με τα αμφιλεγόμενα self-tests.

Οι υγειονομικοί έκαναν λόγο για παντελώς ανορθολογική, αντιεπιστημονική και επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας. «Πόσο ακόμα; Οχι άλλη υπομονή» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν. Η Αττική βουλιάζει, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, στην Πάτρα τα νοσοκομεία παραμένουν γεμάτα με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 90%.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο ΕΣΥ είναι 700 υγειονομικοί θετικοί στον ιό -193 στην Αττική-, 50 νοσηλευόμενοι και δύο στο όριο της διασωλήνωσης.

Οι υγειονομικοί σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος της πανδημίας, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Φώναξαν χθες για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμακευτικών μέσων κ.ά.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ερυθρού Σταυρού που καλείται να νοσηλεύσει 400 ασθενείς Covid διαθέτοντας 13 ειδικευμένους παθολόγους σε σύνολο 19 οργανικών θέσεων -10 μόνιμοι και 3 επικουρικοί, ο ένας με προσωρινή μετακίνηση από το Ιπποκράτειο- και κανέναν πνευμονολόγο!

Γιατροί όλων των λοιπών ειδικοτήτων του νοσοκομείου συνεπικουρούν τους ελάχιστους παθολόγους, ενώ οι ελάχιστοι ιδιώτες που έχουν επιστρατευτεί, όπως ήταν αναμενόμενο, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Στη λογική του «λιγότερου κράτους» και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε χθες εκπρόθεσμα τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία εισάγει τους ιδιώτες (και) στους εμβολιασμούς.

Ετσι για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια να πραγματοποιούν εμβολιασμούς. Η αποζημίωση, που αναφέρει η τροπολογία για την πράξη αυτή, είναι 3 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλώσιμων την οποία θα καλύπτει το κράτος.

Θυμίζουμε πως οι ιδιώτες πάροχοι υγείας όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη τον καιρό της πανδημίας, αλλά κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών.

Μία με τα τεστ του κορονοϊού (μοριακά και rapid), που ο καθένας χρεώνει όπως επιθυμεί αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει το τοπίο αρρύθμιστο, μία με τις ακριβοπληρωμένες «επιτάξεις» των ιδιωτικών κρεβατιών και κρεβατιών ΜΕΘ και τώρα με τους εμβολιασμούς.

Το ερώτημα είναι ποιος θα παίρνει την ευθύνη των εμβολιασμών και τι συμφωνία έχει γίνει με τους ιδιώτες παρόχους υγείας, διερωτάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛΕΑΝΑ).

Μας αφηγείται την προσωπική της περιπέτεια με τον εμβολιασμό. Την Τετάρτη προσήλθε στο πολυαναμενόμενο προγραμματισμένο ραντεβού της για να εμβολιαστεί σε Κέντρο Υγείας, για να αποχωρήσει στη συνέχεια άπραγη. Το Κέντρο Υγείας δεν δέχτηκε να την εμβολιάσει και της ζήτησε να κλείσει νέο ραντεβού σε νοσοκομείο λόγω του ότι είναι χρόνια ασθενής.

Εμβολιασμοί

«Τη στιγμή που είμαι ασθενής και το σύστημα με αναγνωρίζει ως ασθενή, μου στέλνει μήνυμα με το ραντεβού μου, περιμένω έναν μήνα, για να φτάσω στο Κέντρο Υγείας να αρνηθούν να με εμβολιάσουν, να χαθεί η δόση που προορίζεται για μένα και να πάει ο εμβολιασμός μου πίσω κατά έναν μήνα» μας λέει.

«Αν λοιπόν το υπερσύγχρονο -πλήρως εξοπλισμένο- Κέντρο Υγείας με ανακατευθύνει σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εμβολιασμού μου γιατί είμαι ασθενής, πώς θα αναλάβει την ευθύνη το ιδιωτικό θεραπευτήριο;» αναρωτιέται.

«Είναι βέβαιοι οι ιδιώτες πάροχοι πως θα τους τύχουν οι «εύκολοι εμβολιασμοί» ή θα καλούν το ΕΚΑΒ να παραλάβει τις επιπλοκές και να τις μεταφέρει στο ΕΣΥ;» καταλήγει.

Στην ίδια τροπολογία η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας έστω και τώρα ότι η χώρα διανύει πανδημία, επεκτείνει τους εμβολιασμούς όλες τις ημέρες της εβδομάδας (επταήμερο) παρέχοντας την αποζημίωση της μεικτής εφημερίας για όλους τους απασχολούμενους γιατρούς στα εμβολιαστικά κέντρα, πλην των ειδικευόμενων γιατρών που θα αποζημιώνονται ως ενεργή εφημερία.

Οσο για τους εργαζόμενους σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), προβλέπει την αμοιβή των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για κάθε ημέρα εργασίας τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τέλος, η κυβέρνηση απαλλάσσει τα μέλη τριών Επιτροπών -Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- από κάθε ευθύνη. Οπως αναφέρεται, τα μέλη δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιτροπών.

«Ετσι είθισται για όλες τις γνωμοδοτικές Επιτροπές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Βιδάλης, συνταγματολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. «Θα πρέπει να ισχύει η πλήρης ανεξαρτησία των γνωμοδοτικών επιτροπών, ώστε να νιώθουν ελεύθερα τα μέλη τους να εκφράζουν τη γνώμη τους» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά «να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για ασυλία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι με την τροπολογία εξασφαλίζεται ότι «μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Αυτό εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

Άνοιγμα βρεφονηπιακών σταθμών θέλει η κυβέρνηση – Μιχαηλίδου: Εξετάζεται το self test

Ανοικτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα των παιδικών σταθμών στις 10 ή 17 Μαΐου. Τι είπε η υφυπουργός

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στις 10 Μαΐου ή στις 17 Μαΐου άφησε την Παρασκευή η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε, το άνοιγμα στην εκπαίδευση γίνεται σταδιακά για να βλέπουμε την πορεία της πανδημίας στους τομείς που ήδη έχουν επαναλειτουργήσει.

«Αυτό που βλέπουμε με την Επιτροπή των ειδικών είναι το σταδιακό άνοιγμα, ώστε να βλέπουμε πώς ανταποκρίνεται η κοινωνία και πώς διαχέεται ο κορωνοϊός. Ξεκινώντας ανάποδα ηλικιακά περιμένουμε να δούμε πώς πηγαίνει το άνοιγμα των λοιπών ώστε να αφήσουμε τα παιδιά των βρεφονηπιακών να πάμε», υπογράμμισε αρχικά η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Στρατηγικό λάθος σε κακή συγκυρία η δήλωση Δένδια για τους υδρογονάθρακες στο Αιγαίο

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Την ώρα που οι Τούρκοι γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες, ο Έλληνας ΥΠΕΗ δήλωσε στο Arab News πως “δεν θα κάνουμε το Αιγαίο Κόλπο του Μεξικού”. Για απόπειρα παρερμηνείας κάνουν λόγο κύκλοι του ΥΠΕΞ.

Στο πρακτορείο ειδήσεων Arab News μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την εμφατική παρουσία του στην Άγκυρα και τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε μια συνέντευξη που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπεραμύνεται μεν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέροντας όμως πως η χώρα μας “δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο”. Η δήλωση αυτή κρίνεται ως άκρως παρεξηγήσιμη την ώρα που οι Τούρκοι προχωρούν διαρκώς σε “γκριζάρισμα” περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ερευνητικά τους πλοία και προκαλώντας Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Arab News, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως “η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο”, ενώ αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι “είναι ένας παράδεισος στη γη” και “δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού”.

Στρατηγικό λάθος σε κακή συγκυρία η δήλωση Δένδια για τους υδρογονάθρακες στο Αιγαίο

“Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και θα ήταν πολύ πιο κοστοβόρο σχετικά με μια αντίστοιχη διαδικασία, όπως για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, από οικονομικής σκοπιάς, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου”.

“Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου” είπε ο ΥΠΕΞ, ξεδιπλώνοντας ένα αν μη τι άλλο στρατηγικό λάθος σε μια πολύ κακή χρονική συγκυρία. Εντύπωση πάντως προκαλεί η διαρροή – απάντηση κύκλων του ΥΠΕΞ το οποίο κάνει λόγο για “απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων Δένδια για τα ενεργειακά”, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της αντιπολίτευση μέχρι την ώρα που έγινε η απαντητική διευκρίνηση.

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Απόπειρα παρερμηνείας

Για απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, “κατά τη διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την Άμυνα και την Εθνική Οικονομία στη Σαουδική Αραβία”, όπως επισημαίνουν, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, διευκρινίζουν:

1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

2) Οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη.

3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.