«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ για το… ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων! «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών» – Κοτζιάς: Νομοθετείται η ανισότητα απέναντι στο νόμο και επισημοποιείται η παρακμή του κράτους δικαίου

ΣΥΡΙΖΑ λοιμωξιολόγοι

Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η διάταξη που… τορπιλίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους ειδικούς που αποφασίζουν για τις ζωές τους!

Σήμερα οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν, με το άνοιγμα των mall να βρίσκεται στο τραπέζει. Μια συνεδρίαση όμως που γίνεται υπό την σκιά της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου το απόγευμα της Πέμπτης (22/4) στη Βουλή.

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής, ανοίγει “ομπρέλα προστασίας” πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή και την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας!

Η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών ψηφίστηκε τελικά από Ολομέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο άρθρο για την νομοθετική προστασία των Επιτροπών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη, ανέφερε:

«Πρέπει να επιστρέψει τώρα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αποσύρει τη διάταξη», είπε και πρόσθεσε: «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης».

«Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους;», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις, όμως, και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής, συγκεκριμένα, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία διότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο, ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη

Το άρθρο της διάταξης για το ακαταδίωκτο των μελών τριών Επιτροπών, που ασχολούνται με τη διαχείριση των μέτρων για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.

Δείτε το σχετικό άρθρο 4:

Σε ανακοίνωσή του, πριν από την επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε πως η συγκεκριμένη διάταξη: «εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

 

Κοτζιάς: Νομοθετείται η ανισότητα απέναντι στο νόμο και επισημοποιείται η παρακμή του κράτους δικαίουΚοτζιάς: Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια |  Sofokleousin

Σκληρό σχόλιο, με ανάρτηση στο Facebook αλλά και στο Twitter, έκανε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά της τροπολογίας που δίνει νομική ασυλία στα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη.

Η ανάρτηση του:

Ο νόμος είναι αυστηρός για τον λαό, αλλά δεν ισχύει για τους άλλους, τους νομικά προνομιούχους. Οι υπόλοιποι χωρίζονται στο σύστημα εξουσίας τους οποίους δεν τους “αφορά” ο νόμος ή το δίκαιο, και σε εκείνους για τους οποίους καθιερώνεται η ασυλία, το ανεύθυνο του μονάρχη. Νομοθετείται, πλέον, η ανισότητα απέναντι στο νόμο και επισημοποιείται η παρακμή του κράτους δικαίου

Εικόνα Nikos Kotzias
@NikosKotzias
Ο νόμος είναι αυστηρός για λαό, αλλά δεν ισχύει για όλους. Οι “άλλοι” χωρίζονται στο σύστημα εξουσίας τους οποίους δεν τους “αφορά” ο νόμος και σε εκείνους για τους οποίους καθιερώνεται η ασυλία. Νομοθετείται, πλέον, η ανισότητα απέναντι στο νόμο και η παρακμή του κράτους δικαίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*