«Πόλεμος συμμοριών» για εκτάσεις γης στο Ιράκ με νεκρούς και τραυματίες — Κατακόρυφη αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2021

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Ιράκ, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ μελών της ίδιας φυλής, με αφορμή μια διαμάχη για την εκμετάλλευση αγροτικών εκτάσεων, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν» σε ένα χωριό που απέχει 70 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Αμάρα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Μισάν, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι οι ταραχές και οι ανταλλαγές πυρών, με ελαφρύ οπλισμό, συνεχίζονται.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό αυτό, ο Μοχάμεντ αλ Σαράι, στέλεχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αμάρα, είπε επίσης ότι έχουν αναφερθεί τουλάχιστον δέκα τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και δύο γυναίκες.

Αφορμή για την ένοπλη σύγκρουση στάθηκε «μια παλιά κτηματική διαφορά», σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ένα μέλος της φυλής κατέλαβε κρατικές αγροτικές εκτάσεις και οι γείτονες, από την ίδια φυλή, ζητούσαν να μοιραστεί η γη σε ίσα μέρη», εξήγησε.

Μολονότι οι αρχές έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις στη Μισάν, η επαρχία η οποία συνορεύει με το Ιράν παραμένει μια άγρια ζώνη όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων κάθε είδους και όπου οι αντιπαλότητες μεταξύ τοπικών φυλών πυροδοτούν ένοπλες συγκρούσεις, προέκταση των οποίων είναι και οι συχνές δολοφονίες ή απόπειρες εναντίον δικαστικών και αξιωματικών της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια επιχείρηση με τη συνεργασία του στρατού για τον εντοπισμό των δολοφόνων ενός τοπικού αρχηγού φυλής, του σεΐχη Μοχάμεντ αλ Φαϊσαλί ο οποίος σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του με αφορμή μια διένεξη μεταξύ φυλών.

 

Κατακόρυφη αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2021

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 αυξήθηκε κατά 72%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat. Για αυτή την εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το μαζικό κύμα προσφυγιάς που προήλθε από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, πτώση 5% κατέγραψε ο αριθμός των προσφύγων που έλαβαν τελικά άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη χρονιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι για αυτό, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, 23.255 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο το 2021, από 13.550 το 2020. Οι περισσότεροι που έφτασαν από το Αφγανιστάν, τους μήνες που ακολούθησαν την επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ήταν αγόρια ηλικίας 16-17 ετών. Η οικονομία της ρημαγμένης από τον πόλεμο, τις εξωτερικές παρεμβάσεις και κυρώσεις χώρας κατέρρευσε πέρυσι και χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων, μετά από 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το Αφγανιστάν διανύει τη σοβαρότερη ίσως τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με ενήλικες και παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και σε συνθήκες πείνας -χωρίς δουλειά, ρεύμα ή στέγη- να αριθμούν εκατομμύρια.

Οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν άσυλο σε 267.360 περιπτώσεις πέρυσι. Οι μισοί από τους αιτούντες χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής ή ανθρωπιστικής προστασίας.

Πάνω από το ένα τέταρτο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που εγκρίθηκαν προέρχονταν από Σύριους πολίτες και ακολούθησαν οι Αφγανοί και οι Βενεζουελάνοι. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι κύριες χώρες υποδοχής τους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 5.070 ασυνόδευτους ανηλίκους, το 34% των οποίων έλαβε καθεστώς πρόσφυγα.