Πόλεμος στο Σουδάν
Ο στρατηγός Μπουρχάν δυναμιτίζει συνεχώς κάθε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της πολεμικής διένεξης στο Σουδάν.
Σχεδόν τεσσερισήμισι μήνες αφότου ξέσπασε στο Σουδάν ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto πρόεδρο της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, ο τελευταίος απέρριψε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να αναζητηθεί συμβιβασμός και να επιλυθεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα συμφωνήσουμε με προδότες και δεν θα σφίξουμε τα χέρια οποιουδήποτε πρόδωσε τον σουδανικό λαό», δήλωσε ο στρατηγός Μπουρχάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναύσταθμο κοντά στο Πορτ Σουδάν.
Βρίσκεται στο πρώτο ταξίδι του εκτός της πρωτεύουσας Χαρτούμ αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, τη 15η Απριλίου. Ως την περασμένη εβδομάδα, ήταν ταμπουρωμένος στο γραφείο του στο γενικό επιτελείο, που έγινε επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της άλλης πλευράς.
Μέσα ενημέρωσης του Σουδάν εκτιμούν πως ο αρχηγός του κράτους θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για επαφές.
«Μανιφέστο» για την επίλυση της σύγκρουσης αναρτήθηκε εξ ονόματος του στρατηγού Ντάγκλο, ως πρότινος de facto αντιπροέδρου, στο X (το πρώην Twitter) την Κυριακή.
Στα δέκα κύρια σημεία του συμπεριλαμβάνονται η διεξαγωγή εκλογών, η συμμετοχή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία και ο τερματισμός αυτής που αποκαλεί δομική ανισότητα, καθώς και η αναδιάρθρωση του στρατού.
Μαχητές του στρατηγού Ντάγκλο και αραβικές πολιτοφυλακές με τις οποίες έχουν συμμαχήσει κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ανάμεσά τους δολοφονίες αμάχων, βιασμούς, λεηλασίες κ.ο.κ., ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής των ΔΤΥ δεν έχει κάνει καμιά δημόσια εμφάνιση εδώ και μήνες.
Οι δυο στρατηγοί είχαν καταλάβει μαζί την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, όμως η διένεξη ανάμεσά τους για την εξουσία μετατράπηκε σε πόλεμο στα μέσα Απριλίου, με αφορμή τους όρους ένταξης των ανδρών του στρατηγού Ντάγκλο στις τακτικές δυνάμεις.
Έκτοτε έχουν ανακοινωθεί επανειλημμένα συμφωνίες ανάμεσα στα μέρη που προέβλεπαν κατάπαυση του πυρός, αλλά καμιά δεν τηρήθηκε, όλες κατέρρευσαν, οι περισσότερες μέσα σε λίγες ώρες.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED. Ο πραγματικός απολογισμός όμως θεωρείται πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τα δυο στρατόπεδα δεν ανακοινώνουν τις απώλειές τους.
Κύπρος: Νέα επεισόδια στη Χλώρακα – Στις 21 οι συλλήψεις
Ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης στη Χλώρακα της Κύπρου με νέα επεισόδια που είχαν ως συνέπεια 21 συλλήψεις και τραυματισμό αστυνομικού.
Μαζικές συλλήψεις και άμεση δυναμική επέμβαση για να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων όπως συνέβη το βράδυ της Κυριακής, ήταν η απάντηση της Αστυνομίας στη νέα έξαρση των αντικοινωνικών ενεργειών αργά το βράδυ της Δευτέρα στη Χλώρακα της Κύπρου.
Συνολικά 21 άτομα, τόσο Κύπριοι όσο και Σύροι συνελήφθησαν από την Αστυνομία για εμπλοκή στα επεισόδια και για κατοχή επιθετικών οργάνων, ενώ η Χλώρακα, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, θυμίζει αστυνομικοκρατούμενη περιοχή προκειμένου να παταχθεί πλήρως κάθε ενέργεια που θα συντηρήσει το κλίμα διχόνοιας στην ευρύτερη περιοχή.
Μέλος της Αστυνομίας τραυματίστηκε στο χέρι από ρίψη μολότοφ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε, ότι έφερε έγκαυμα 2ου βαθμού και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, πήρε εξιτήριο.
Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους Σύρων κατοίκων Χλώρακας που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Ενώ οι εκπρόσωποι των Σύρων κατοίκων που μετείχαν σε αυτήν έφυγαν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ελάχιστα λεπτά μετά η Χλώρακα θύμιζε και πάλι εμπόλεμη ζώνη.
Τα επεισόδια άρχισαν πέριξ του κτηριακού συγκροτήματος Άγιος Νικόλαος, που εκκενώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα σε αυτό, όταν ομάδες Κυπρίων κατοίκων άρχισαν να κινούνται προς τα εκεί, φωνάζοντας συνθήματα για απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από την Χλώρακα και βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και αδρανή υλικά. Διαδηλωτές εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι από τις νέες παροχές που φέρεται να ανακοινώθηκαν κατά την σύσκεψη που προηγήθηκε και επακολούθησαν συγκρούσεις στους δρόμους με αλλοδαπούς κατοίκους της περιοχής.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη που παραμένει από την Κυριακή στην περιοχή, έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συμπλεκόμενους, ενώ επενέβη δυναμικά με τις πρώτες οδομαχίες διαλύοντας τις ομάδες πολιτών και προχωρώντας άμεσα σε μαζικές συλλήψεις.
Η κατάσταση εκτονώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, ωστόσο η αστυνομική παρουσία στη Χλώρακα δεν θα μειωθεί τις επόμενες μέρες.