Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς. Βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη χώρα — Ουκρανία: Μυρίζει μπαρούτι στην Υπερδνειστερία

Κλιμακώνει τις επιθέσεις ο ρωσικός στρατός, λίγες μόνο ώρες αφότου o Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο αλλά και μετά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο προβλέποντας το σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων προς τη Μόσχα. 

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Mονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα, Κουράχοβα καθώς επίσης και στην πόλη Βινιτσκά, 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Λβιβ, αλλά πάντα στα κεντροδυτικά της Ουκρανίας, καθώς και την πόλη Νταλίντσκα, στην περιοχή Κιροβόχραντσκα, στα κεντρικά της χώρας, πάνω από το Μικολάιβ.

Επιθέσεις δέχθηκε για μία ακόμη μέρα η Οδησσός, γεγονός που δείχνει ότι η Μόσχα διατηρεί τις βλέψεις της για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

Παράλληλα, οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυρίζει μπαρούτι στην ΥπερδνειστερίαΠόλεμος στην Ουκρανία: Μυρίζει μπαρούτι στην Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία, ή αλλιώς η «χώρα που δεν υπάρχει», είναι μια λωρίδα γης ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Κανένα κράτος δεν την αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα παρά μόνο άλλα κράτη-παρίες, όπως η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και το Αρτσάχ. Κατοικείται από περίπου 470.000 ανθρώπους και θεωρείται μέρος της Μολδαβίας, από την οποία «ανεξαρτητοποιήθηκε» με πολεμική σύρραξη το 1992. Εκτοτε «φιλοξενεί» περίπου 1.500 Ρώσους στρατιώτες που εγγυώνται την ασφάλεια του «κράτους». Σε κάθε σημείο είναι ορατό το σοβιετικό παρελθόν, πλάι στη νοσταλγία για τις παλιές θαυμάσιες μέρες.

Τώρα πέρασε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Η Υπερδνειστερία βρίσκεται στον στρατηγικό διάδρομο του ποταμού Δνείστερου και η πρωτεύουσα Τιράσπολ απέχει 100 χλμ. από το λιμάνι της Οδησσού και μόλις 46 χλμ. από την τελευταία οδική αρτηρία Ουκρανίας – Ρουμανίας στον νότο. Περνά από μολδαβικό έδαφος και αποτελεί την τελευταία απευθείας σύνδεση της Οδησσού με την Ευρώπη αφότου οι Ρώσοι χτύπησαν με πυραύλους τη σιδηροδρομική γέφυρα που συνέδεε τη Ρουμανία με την Οδησσό.

Σε αυτή την εκρηκτική συγκυρία η Υπερδνειστερία δονήθηκε από σειρά βομβιστικών επιθέσεων αλλά και ανταλλαγή πυρών. Κανένας δεν έχει λάβει την ευθύνη και οι Ρώσοι φωτογραφίζουν ως υπαίτιους δράστες από την Ουκρανία. Μάλιστα την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις προσπάθειες να «συρθεί» η Υπερδνειστερία στη σύγκρουση με την Ουκρανία, χωρίς να κατονομάζει υπευθύνους. Από τη μεριά τους, η Μολδαβία και η Ουκρανία αποφεύγουν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ή την Υπερδνειστερία για τρομοκρατικές ενέργειες αλλά συζητιούνται διάφορα σενάρια, ειδικά από δυτικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με αυτά, οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ώστε να διαμορφώσουν συνθήκες εισβολής με κατεύθυνση την Οδησσό ή την αποκοπή του οδικού δικτύου από τη Ρουμανία. Απώτερος στόχος ενός τέτοιου σχεδίου, όπως εκτιμάται, είναι η πρόκληση αντιπερισπασμού για τον ουκρανικό στρατό, ανοίγοντας δεύτερο μέτωπο στα μετόπισθέν του. Βέβαια, ένας ανώτατος Ρώσος στρατηγός ονόματι Ρουστάμ Μινικάγεφ εξήγησε ότι βασική επιδίωξη των ρωσικών δυνάμεων ήταν η κατάληψη των ουκρανικών εδαφών στον νότο, η επίτευξη χερσαίας σύνδεσης με την Υπερδνειστερία και η εισβολή στη Μολδαβία.

Σε αντιπαράθεση αυτών οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι Ουκρανοί εκβιάζουν μια ευνοϊκή γι’ αυτούς σύγκρουση, εκκαθαρίζοντας το ρωσικό αποτύπωμα από τη μικρή Υπερδνειστερία. Ως απόδειξη παραθέτουν την εκπεφρασμένη άποψη του συμβούλου του Ζελένσκι Ολεξίι Αρεστόβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενη ουκρανική επιχείρηση κατάληψης της Υπερδνειστερίας εφόσον ζητηθεί από τη Μολδαβία.

Η «μικρή» Μολδαβία προσώρας κρατάει στάση κατευνασμού, μη θέλοντας να προκαλέσει την οργή της Μόσχας, ενώ δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση, μολονότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, μια ολοκληρωτική στρατιωτική σύγκρουση από το (ή στο) έδαφος της Υπερδνειστερίας θα είναι ιδιαίτερα αιματηρή και εκρηκτική. Εκεί βρίσκονται στα όπλα, πέρα από τους 1.500 Ρώσους στρατιώτες, 8.500 πολίτες, με δυνατότητα κινητοποίησης επιπλέον 85.000.

Παρόλο που η Υπερδνειστερία είναι περίκλειστη, έχει τη μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο χωριό Κολμπάσνα, λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, και στεγάζει περισσότερους από 20.000 τόνους σοβιετικού πολεμικού υλικού. Αν χτυπήσει κάποιος αυτό το σημείο, η έκρηξη θα μοιάζει με αυτή στο Ναγκασάκι ή στη Χιροσίμα.