Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπιλιέτσκι εναντίον Καντίροφ. Οι δύο «μακελάρηδες» που μονομαχούν στην ίδια χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι vs Ραμζάν Καντίροφ - Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα

Ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ και ο αρχηγός των Τσετσένων είναι θανάσιμοι εχθροί, ανταλλάζουν απειλές και μετρούν αντίστροφα για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Αντρέι Μπιλιέτσκι V Ραμζάν Καντίροφ. Από τη μία, ο άνθρωπος που διοικεί το Τάγμα Αζόφ. Από την άλλη, ο αρχηγός των Τσετσένων. «Θα σε σκοτώσω», λέει ο πρώτος. «Επιτέλους θα περιφέρω το κεφάλι σου σαν έπαθλο», απαντάει ο δεύτερος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι ένα αξέχαστο καλωσόρισμα για εσένα, Δον». Δύο από τους πιο επικίνδυνους άνδρες και θανάσιμους εχθρούς βρίσκονται στην ίδια χώρα -την Ουκρανία– μετρώντας αντίστροφα για μία μετωπική σύγκρουση.

Κατά πολλούς, είναι ζήτημα χρόνου η σύγκρουση της ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που τρομοκρατούσε τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας με την επίλεκτη μονάδα των Τσετσένων μαχητών του Ραμζάν Καντίροφ.

Ο πρώτος είναι ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, της συντηρητικής δημοκρατίας του Καυκάσου που σπαράχθηκε από δύο αυτονομιστικές συγκρούσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ή αλλιώς ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι «έχω ήδη σκοτώσει όποιον έπρεπε να σκοτώσω. Και θα σκοτώσω μέχρι τον τελευταίο. Θα σκοτώνω όσο ζω…» Όποιος σταθεί απέναντί του, συνήθως δολοφονείται ή εξαφανίζεται.

Διοικεί την Τσετσενία, έχοντας στο πλευρό του τις περίφημες μονάδες παραστρατιωτικών, γνωστές και ως «καντιρότσκι». Αυτές είναι που επιβάλουν την τάξη για λογαριασμό του, προστατεύοντας το καθεστώς του και σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο. Οι «υπηρεσίες ασφαλείας» αυτές λέγεται ότι επιχειρούν πολύ πέρα από τα σύνορα, απαγάγωντας ολόκληρες οικογένειες και πολιτικούς αντιπάλους εκτός Τσετσενίας.

Ο νεαρός άνδρας κερδίζει τις εκλογές, με ποσοστά της τάξεως του 99%. Στην Τσετσενία, τα πορτρέτα του Καντίροφ, του πατέρα του, καθώς και του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντιούνται παντού. Ο ίδιος ξεκίνησε ως αυτονομιστής και σταδιακά προσκολλήθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κυβερνώντας δίχως αντίπαλο στην Τσετσενία. Πράγματι, με τη βοήθεια του Κρεμλίνου διοικεί την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή εδώ και δεκαετίες, καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την οικογένειά του.

Δεν ήταν πάντα έτσι…Να θυμηθούμε ότι στην αρχή της θητείας του, ο Πούτιν δέχτηκε τις φονικές επιθέσεις των Τσετσένων. Απάντησε, βομβαρδίζοντας την Τσετσενία και επιβάλλοντας τον δικό του ηγέτη, τον Καντίροφ. Πλέον, αυτός ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές πως είναι ναζί και «τρομοκράτες», καλεί τους «ειρηνικούς πολίτες της Ουκρανίας» και τις «δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας» να «απελευθερώσουν» τη χώρα «από τους προδότες και τους κλέφτες». Στο πεδίο των μαχών, συνοδεύεται από πολυάριθμες δικές του δυνάμεις, ειδικά εκπαιδευμένες. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επέμεινε ότι ήδη βρίσκεται στο Γκοστομέλ, ένα αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. «Τις προάλλες βρισκόμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς τους Ναζί του Κιέβου και τώρα είμαστε ακόμα πιο κοντά».

Ο Καντίροφ και οι δυνάμεις του έχουν κατηγορηθεί από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυστηρά ελεγχόμενη δημοκρατία του Καυκάσου. Εκτός από την πολιτική και τον πόλεμο, ο άνδρας απολαμβάνει και την καλή ζωή. Όταν έκλεισε τα 25 του χρόνια πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να παρευρεθούν στους εορτασμούς παγκοσμίου φήμης σελέμπριτις, όπως ο ηθοποιός Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, η βραβευμένη με Όσκαρ Χίλαρι Σουάνκ, η βιολίστρια Βανέσα Μέι και ο ποπ τραγουδιστής Σιλ. Η περιουσία του υπολογίζεται να ξεπερνάει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η προέλευση της, ωστόσο, παραμένει άγνωστη.

Κατά πολλούς, η άφιξή του Ραμζάν Καντίροφ στην Ουκρανία έχει ως στόχο την εξόντωση του ηγέτη του διαβόητου τάγματος Αζόφ Αντρέι Μπιλιέτσκι. Πρόκειται για τον μοναδικό άνδρα, η φήμη του οποίου συγκρίνεται με τη δική του. Εξάλλου και οι δύο αποκαλούνται «μακελάρηδες».

Αυτός είναι ο λόγος που τα ουκρανικά Μέσα αναφέρονται σε μία πιθανή μετωπική σύγκρουση γιγάντων. Ο Μπιλιέτσκι είναι ο επικεφαλής της ομάδας αυτής, του τάγματος, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει ως στόχο «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]» Πρόκειται για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής. Ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA, αλλά λειτουργεί πολύ νωρίτερα.

Από τις αρχές του 2000 πραγματοποιεί αποτρόπαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, Ρομά και Ρώσων. Το Τάγμα Αζόφ ήταν που πολέμησε και στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Συνδέθηκε με την επίσημη κυβέρνηση, όταν το 2014 ενσωματώθηκε και επίσημα στην Εθνική Φρουρά της χώρας. Ο τότε πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε πει χαρακτηριστικά: «Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας. Οι καλύτεροι εθελοντές μας». Το 2010, ο Αντρέι Μπιλιέτσκι ήταν ο πρώτος διοικητής του τάγματος. Σκληρός, βίαιος, σαδιστής, φανατικός και φασίστας περιγράφεται από τους αντιπάλους του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, εξελέγη στο κοινοβούλιο και αποχώρησε, επισήμως τουλάχιστον, από το τιμόνι του τάγματος. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016, του οποίου η βασική βάση είναι οι βετεράνοι του Αζόφ. Πλέον, συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της παραστρατιωτικής αυτής μονάδας, η οποία παραμένει δραστήρια. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέβηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με τους μαχητές του Τάγματος του Αζόφ να επικαλύπτουν τις σφαίρες τους με λαρδί. «Θα τις χρησιμοποιήσουμε εναντίον των Μουσουλμάνων Τσετσένων – συμμάχων της Ρωσίας – που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, έτσι ώστε αυτοί που ασπάζονται την μουσουλμανική θρησκεία να… μην μπορούν να φτάσουν στο παράδεισο». Ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να τρώνε χοιρινό….