Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισοπεδώθηκε το 90% των υποδομών στη Μαριούπολη — Ουκρανία: Ανταλλαγές αιχμαλώτων. «Απάνθρωπη μεταχείριση» καταγγέλλει το Κίεβο

Ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν προκληθεί στα κτίρια στην πολιορκούμενη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία και φαίνεται να έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.

Νωρίτερα σήμερα ο Στρατσιούζο είχε ανακοινώσει ότι “εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη”.

Επανειλημμένες προσπάθειες για να οργανωθούν επιχειρήσεις μαζικής απομάκρυνσης των πολιτών έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Πριν από τον πόλεμο, η Μαριούπολη είχε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.

“Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με αγριότητα τη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι”, κυρίως με “εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών” πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.

Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης προέρχονται κυρίως “από τη θάλασσα”, όπου βρίσκονται “ρωσικά πολεμικά πλοία”.

“Σχεδιάζουμε την αναγκαστική απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό σήμερα”, δήλωσε εκφράζοντας λύπη.

Ρώσοι και Ουκρανοί εδώ και μέρες ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μαριούπολης και την προώθηση των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί έπειτα από πολιορκία ενός και πλέον μήνα του ρωσικού στρατού που την σφυροκοπά, αφήνοντας τον πληθυσμό μόνο του, κάτω από φρικτές συνθήκες.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγές αιχμαλώτων – «Απάνθρωπη μεταχείριση» καταγγέλλει το ΚίεβοΠόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγές αιχμαλώτων – «Απάνθρωπη μεταχείριση» καταγγέλλει το Κίεβο

Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό αφέθηκαν ελεύθεροι. Έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι έντεκα αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε δέκα στρατιώτες από κάθε χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έχουν οργανωθεί ακόμη δύο ανταλλαγές μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι ημερομηνίες της πραγματοποίησή τους και ο αριθμός των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν παραμένουν αδιευκρίνιστα στοιχεία.

Η Λιουντμίνα Ντενισόβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο σε ανάρτηση από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook ανέφερε πως οι «Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία» ενώ επέμεινε στις διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης που υπέστησαν.