Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Το Κίεβο ζητά εγγυήσεις για τους αμάχους — ΗΠΑ: Σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Ουκρανία

Πρόσφυγες από τη Μαριούπολη

Πρόσφυγες από τη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια, ενώ η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχθούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα σε σχόλιό του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

 

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είναι πιθανότερο να στείλουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή. Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σύμφωνα με την πηγή του Reuters. Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.