Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη. Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου — Σε δίκη προτίθεται να οδηγήσει τους μαχητές του Αζοφστάλ η Ρωσία — Σήμερα το αίτημα Σουηδίας-Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. “Αγκάθι” η στάση της Τουρκίας

Πόλεμος Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το εύρος της καταστροφής στη  Μαριούπολη | Έθνος

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας.

Έλαβε τέλος η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η Μαριούπολη «έπεσε» και είναι πλέον υπό πλήρη ρωσική κατοχή.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη, μετά την ισοπέδωση της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z», ενώ οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

«Οι 83 ημέρες άμυνας της Μαριούπολης θα μείνουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του XXI αιώνα. Οι υπερασπιστές του “Azovstal” κατέστρεψαν το σχέδιο των Ρώσων να καταλάβων την ανατολική Ουκρανία, τους γύρισε μπούμερανγκ και απέδειξε την πραγματική “μαχητική ικανότητα” των Ρώσων… Αυτό άλλαξε εντελώς την πορεία του πολέμου» σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Yπενθυμίζεται ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες» επισήμανε τη νύχτα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας ότι ξεκίνησε η εκκένωση των Ουκρανών υπερασπιστών της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση τραυματισμένων ουκρανικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο χάλυβα και άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για το σκοπό αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε εκεχειρία στη γύρω περιοχή του εργοστασίου και άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να παρέχει έξοδο στους τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες που θα μεταφερθούν σε ιατρική μονάδα στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι 53 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στις 16 Μαΐου από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στο Ντονέτσκ, ενώ 211 ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στην πόλη Γελενόβκα (επίσης στο Ντονέτσκ).

 

 

 

Σε δίκη προτίθεται να οδηγήσει τους μαχητές του Αζοφστάλ η ΡωσίαΟυκρανοί μαχητές που απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την πλήρη παράδοση των μαχητών στη χαλυβουργία Αζοφστάλ. Οι εναπομείναντες υπερασπιστές του, πολλοί εκ των οποίων μαχητές του Τάγματος Αζόφ, έχουν περιέλθει στα χέρια του ρωσικού στρατού και έχει ήδη τεθεί το ζήτημα για το ποια θα είναι η τύχη τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν έφυγαν από το χαλυβουργείο και βρίσκονται πλέον σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερες ότι μεταξύ αυτών ήταν και στρατιώτες που δεν είχαν τραυματιστεί.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, η ρωσική πλευρά το αρνείται ισχυριζόμενη ότι δεν θα επιτρέψει στους μαχητές του Αζόφ να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Μάλιστα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν νόμους που θα αποτρέψουν την ανταλλαγή τους. Άλλωστε η Μόσχα στη δράση του Τάγματος Αζόφ έχει στηρίξει και το επιχείρημά της περί «ειδικής επιχείρησης» για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, είπε ότι τα μέλη του Τάγματος Αζόφ είναι «ναζί εγκληματίες πολέμου» και «πρέπει και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήδη οι επιτροπές Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας προετοιμάζουν σχετικό νομοθέτημα.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, «στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει υπόθεση αναγνώρισης του ουκρανικού τάγματος Αζόφ ως τρομοκρατικής οργάνωσης και απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία», έπειτα από αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

Το ΔΠΔ στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία όμως θα διερευνήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στην εμπόλεμη χώρα ομάδα 42 ερευνητών και ειδικών, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε σχετικά:

«Επιβεβαιώνω πως σήμερα το γραφείο μου έστειλε μια ομάδα που αποτελείται από 42 ερευνητές, ειδικούς στη μεθοδολογία εγκληματολογικής έρευνας και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει αναπτυχθεί ποτέ επί τόπου σε μία και μόνη φορά».

«Χάρη στην ανάπτυξη μιας ομάδας ερευνητών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες για στρατιωτικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα που αναφέρονται στο Καταστατικό της Ρώμης», που είναι η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, είπε ο Χαν που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου έρευνα για αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τα περίπου 40 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου.

Το Απρίλιο επισκέφθηκε τα προάστια του Κιέβου, κυρίως την Μπούτσα, όπου τουλάχιστον 20 πτώματα ανακαλύφθηκαν στις 2 Απριλίου.

Ο Χαν ευχαρίστησε την ολλανδική κυβέρνηση για τη συνεργασία της, με την ανάπτυξη «ενός σημαντικού αριθμού ειδικών» για την υποστήριξη της αποστολής του ΔΠΔ. «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της έρευνας και της μεθοδολογίας εγκληματολογικής έρευνας θα κερδίσουν σε αποτελεσματικότητα χάρη στη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

 

Σήμερα το αίτημα Σουηδίας-Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ – “Αγκάθι” η στάση της ΤουρκίαςΟ Γερμανός καγκελάριος με τις δύο πρωθυπουργούςΟ Γερμανός καγκελάριος με τις δύο πρωθυπουργούς 

Σουηδία και Φινλανδία καταθέσουν μαζί τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και καλούν τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν γρήγορα ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία. Πώς μπορεί να αλλάξει η θέση του Ερντογάν.

Τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταθέτουν σήμερα, Τετάρτη Σουηδία και Φινλανδία, μετά τις χθεσινές καθοριστικές εξελίξεις και την οριστικοποίησή της απόφασής τους να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία.

“Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ο Φινλανδός πρόεδρος είπε πως μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.

«Εάν έχετε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία», τόνισε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Σουηδή πρωθυπουργό.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν καθώς και με τον Πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία ‘Αξελ Βέρνχοφ.

Συνάντηση με Μπάιντεν την Πέμπτη

Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να… ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

Αγωνία για τις αντιδράσεις της Τουρκίας – Τι μπορεί να αλλάξει τη στάση της

Οι ανησυχίες της Άγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν σήμερα και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του ‘Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.