Πόλεμος Ουκρανία: Έρχεται σχέδιο της ΕΕ για στήριξη του Κιέβου με 2 δισ. — Μπάιντεν καλεί Νετανιάχου σε «συμβιβασμό» για την μεταρρύθμιση του δικαστικού

Πόλεμος Ουκρανία: Έρχεται σχέδιο της ΕΕ για στήριξη του Κιέβου με 2 δισ.

Οριστικοποιείται εντός της εβδομάδας, το σχέδιο της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, με εκτιμώμενο κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, που η Ουκρανίαχρειάζεται για να αντιμετωπίσει την Ρωσία.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά στοκ χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

«Δεν έχουμε ακόμη λευκό καπνό», εκμυστηρεύτηκε χθες Κυριακή ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Κράτη μέλη, η Ολλανδία και η Ιταλία, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, αλλά δεν υπάρχει μπλοκάρισμα», πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας» σήμερα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία θα τεθεί κατόπιν προς έγκριση στους ηγέτες των 27 στη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ΕΕ αντιδρά με το σχέδιο αυτό στην επείγουσα έκκληση που έκανε την 9η Μαρτίου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του οποίου βλέπουν την ισχύ πυρός τους να περιορίζεται ελλείψει πυρομαχικών.

«Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 300.000 μαχητές για να εξαπολύσουν επίθεση και πρέπει να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επανεξοπλισμός της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης

Ο Ρώσος πρόεδρος ΒλαντίμιρΠούτιν οργάνωσε συνεδρίαση στον Ροστόφ στον Ντον (νότια Ρωσία), όχι μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, με κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού του, ιδίως τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν

«Ο χρόνος πιέζει: πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα πυρομαχικά για το πυροβολικό και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», επιμένει ο Τζουζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ζητεί από τα κράτη μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισεκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, διευκρίνισε. Για κάθε οβίδα δαπανώνται μέχρι σήμερα 4.000 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν.

«Οι Ουκρανοί θέλουν πυρομαχικά για το πυροβολικό τους και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνά τους και η ΕΕ θα τους τα παραδώσει», είπε αξιωματούχος κράτους-μέλους. Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις την 31η Μαΐου, διευκρίνισε.

Το επίπεδο των στοκ είναι στρατιωτικό μυστικό, αλλά «θεωρούμε πως απομένουν ακόμη πυρομαχικά και επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την παράδοσή τους» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό. Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.

Η τρίτη πτυχή του σχεδίου του κ. Μπορέλ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

Ο πόλεμος «θα διαρκέσει»

«Αυτός ο πόλεμος έχει ροπή να διαρκέσει και οι ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων είναι πολύ μεγάλες», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η ΕΕ πρέπει να επανεξοπλιστεί», επέμεινε.

«Ο στόχος να παραδοθούν στην Ουκρανία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Οι αφαιρέσεις από τα αποθέματα και οι παραδόσεις είναι διαρκείς», εξήγησε ο εκπρόσωπος κράτους μέλους. «Δεν γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν τα κράτη μέλη δεν μας ζητούν όλα (χρήματα για) να αναπληρωθούν τα στοκ τους», αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει φθάσει τα 12 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισεκ. μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που χρηματοδοτείται κατά το 63% με συμβολές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επίσης εκπαιδεύσει 15.000 ουκρανούς στρατιωτικούς ως «τα τέλη Απριλίου», σύμφωνα με αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό.

Θεωρείται δεδομένη η καταρχήν συμφωνία για νέα χρηματοδότηση με 3,5 δισεκ. ευρώ για να γεμίσουν τα ταμεία του Μηχανισμού και «η συζήτηση μπορεί να αρχίσει από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο. «Πάμε», υπερθεμάτισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

 

Μπάιντεν καλεί Νετανιάχου σε «συμβιβασμό» για την μεταρρύθμιση του δικαστικούΜπάιντεν καλεί Νετανιάχου σε «συμβιβασμό» για την μεταρρύθμιση του δικαστικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρόερος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, καλεί ανοιχτά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιλέξει τον «συμβιβασμό» σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ, η οποία έχει δημιουργήσει χάος στη χώρα του.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Μπάιντεν τόνισε —παίρνοντας για πρώτη φορά θέση για το ζήτημα— πως η μεταρρύθμιση πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Προσέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες εν εξελίξει να βρεθεί συμβιβασμός (…) σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες», προστίθεται στο κείμενο.

Οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Προσέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες εν εξελίξει να βρεθεί συμβιβασμός (…) σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες», προστίθεται στο κείμενο.

Η μεταρρύθμιση, που αναγγέλθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, συμπεριλαμβάνει άρθρο που επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ακυρώνει, με απλή πλειοψηφία, αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι «εξευτελιστικό» για τους πολέμιούς της.

Σκοπός είναι να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ κι ενδέχεται να επιτρέψει να ακυρωθεί ενδεχόμενη καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο δεξιός πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του λένε από την πλευρά τους ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί ισορροπία ισχύος ανάμεσα στα μέλη της Κνέσετ και το Ανώτατο Δικαστήριο, που κατ’ αυτούς είναι πολιτικοποιημένο. Διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη εγκριθεί από την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία σε πρώτη ανάγνωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους του Ισραήλ προχθές Σάββατο, για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καταγγείλουν το σχέδιο νόμου για το δικαστικό σύστημα που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ παρουσίασε προσχέδιο συμβιβασμού για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, που αποδέχθηκαν ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά απέρριψαν αμέσως οι παρατάξεις της κυβερνητικής συμμαχίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*