Πόλεμος Μαρινάκη-Σαββίδη και στη μέση Μητσοτάκης και κυβέρνηση

ΠΑΟΚ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου, που είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που προβλέπει: Αντί της ποινής αποβολής των ομάδων, που εισηγήθηκε η ΕΕΑ (ΠΑΟΚ και Ξάνθη), την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Ετσι ο ΠΑΟΚ οδεύει προς τα πλέι οφ με μειονέκτημα, η Ξάνθη απειλείται ακόμα και με υποβιβασμό και ο η σκληρή αντιπαράθεση Μαρινάκη και Ολυμπιακού με Σαββίδη και ΠΑΟΚ παίρνει χαρακτήρα ¨πολέμου¨ με ασύμμετρες πολιτικές προεκτάσεις.

Στη μέση του ¨πολέμου¨ βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που δέχονται καταιγιστικά πυρά και από τις δύο πλευρές. Και να μην ξεχνάμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεσπάσει μία πολύ σκληρή διαμάχη ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, των οποίων τα φιλικά μέσα ενημέρωσης πυροβολούν ανηλεώς τον αντίπαλο σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο..

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι αδέξιες κυβερνητικές «πρωτοβουλίες» υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη, αφού κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παραβλέψει πως μια τέτοια ακραία απόφαση δεν θα έφερνε αντιδράσεις.

Και ως αντιδράσεις δεν εννοούνται η αποπομπή του Θοδωρή Ζαγοράκη και η διαφωνία του Κώστα Καραγκούνη. Το πλέον κρίσιμο είναι πως στο πολιτικό πλέον γήπεδο κατέβηκαν και οι δύο ομάδες με τους οργανωμένους τους οπαδούς.

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Πάλι κάποιοι θέλουν τίτλο στα χαρτιά

Από τη μία η Θύρα 7 του Ολυμπιακού – απηχώντας προφανώς τις απόψεις του ιδιοκτήτη της ομάδας Βαγγέλη Μαρινάκη ζητά από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις του ΠΑΟΚ, χτυπώντας παράλληλα τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τον «Ρώσο με τα τσιράκια του»

«Μετρήστε καλά τις επόμενες κινήσεις αλλιώς θα έχετε να κάνετε με ένα τσουνάμι που όμοιο του δεν θα έχετε ξαναδεί…», προειδοποιούν απειλητικά.

Από την άλλη η θύρα 4 του ΠΑΟΚ  δηλώνει πως βρίσκεται «σε πόλεμο» και υποδεικνύει ως υπέυθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Υπεύθυνος δεν είναι ούτε ο Ολυμπιακός γιατί πάντα εξέφραζε ό,τι πιο άθλιο στον αθλητισμό Ελλάδας και Κολομβίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύρθηκε σε νομοθετική παρέμβαση για να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, εξοργίζοντας τους ανθρώπους και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Ολυμπιακού. Παράλληλα το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι δηλώνει πως στηρίζει τον ίδιο τον Αυγενάκη που έφερε το… χάος!

Και έφερε το χάος όταν δύο ημέρες πριν εξεταστεί η καταγγελία του Ολυμπιακού για τη σχέση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη, ο Αυγενάκης αντικατέστησε δύο μέλη της ΕΕΑ καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η κίνηση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο  ερμηνεύτηκε ως απόφαση να υποβιβαστούν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη για πολυιδιοκτησία.

Την τροπολογία υποστηρίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ στη Βουλή δεν βρίσκεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Αναλυτικά η εισηγητική έκθεση και η τροπολογία:

«Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο».

«Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»
Η παρ. 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όπoιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.».

Τα πρώτα πέντε εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 77Α αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, κάθε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. οφείλει να προσκομίσει στην οικεία διοργανώτρια αρχή, πιστοποιητικό της Επιτροπής περί τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της, δεν χορηγεί το ανωτέρω πιστοποιητικό σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών ή καθ` υποτροπήν παραβάσεων του νόμου, για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον. Στο δημόσιο συμφέρον εμπίπτουν ιδίως οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η συνδρομή όρου που πλήττει το δημόσιο συμφέρον μνημονεύεται ειδικά στην απόφαση της Επιτροπής.

Σε περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., καθώς και άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή, εφαρμόζεται αποκλειστικά η διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 69 του παρόντος.».

Η παρ. 5 του άρθρου 77Α αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων της η Επιτροπή, πέραν των όσων προβλέπονται ρητά στον παρόντα νόμο, δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει οποιοδήποτε κατά την κρίση της άλλο στοιχείο, πληροφορία ή διευκρίνιση. Δικαιούται επίσης, σε περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών, συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παροχής δανείων και εν γένει χρηματικών καταβολών οποιουδήποτε είδους, να διερευνά την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση δε που δεν δικαιολογείται επαρκώς η προέλευσή τους, να επιβάλει ως κύρωση την απαγόρευση άσκησης όλων των δικαιωμάτων μετόχων, καθώς και των διευθυντικών ή διοικητικών εξουσιών οργάνων Α.Α.Ε., ανεξάρτητα από την επέλευση άλλων συνεπειών σύμφωνα με το νόμο».

Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την 1η Ιουλίου 2019.