Πυροβόλησαν στο κεφάλι ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matters στο Λονδίνο – Σύνοδος Κορυφής: «Κόκκινο» στον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροπλάνα της Λευκορωσίας!

H Σάσα Τζόνσον, βρετανίδα ακτιβίστρια του Black Lives Matters νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση που δέχθηκε με πυροβολισμούς στο κεφάλι.  Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Σάουθγουορκ, περιοχή του νότιου Λονδίνου το πρωί της Κυριακής.

Η 27χρονη ακτιβίστρια δεχόταν, τον τελευταίο καιρό, απειλές κατά της ζωής της λόγω της δράσης της, όπως ενημέρωσε το κόμμα που ανήκει η άτυχη ακτιβίστρια, Taking the Initiative Party. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητα των δραστών αλλά είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένη επίθεση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Πρόκειται για μια ηγετική φυσιογνωμία στο κίνημα Black Lives Matters που δραστηριοποιείται και στη Βρετανία. Το κίνημα πήρε θέση και σε ανακοίνωση του τονίζει: «Το BLMUK (σ.σ. Black Lives Matter UK) εκφράζει το σοκ μας και την αλληλεγγύη για τον πυροβολισμό της Σάσα Τζόνσον. Μία νεαρή μητέρα και ατρόμητη πολιτική αγωνίστρια που ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών διαδηλώσεων του BLM το περασμένο καλοκαίρι».

Σύνοδος Κορυφής: «Κόκκινο» στον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροπλάνα της Λευκορωσίας!

Σύνοδος Κορυφής

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στο περιστατικό με την εκτροπή πτήσης της Ryanair.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Μπάρεντ Λιντς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.

Η Σύνοδος Κορυφής και η Λευκορωσία

Επίσης, καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων, καθώς επίσης και περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.

Ζητά από όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*