Πρώτη κατοικία: Σκληρό… παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών – Αδειάζουν το «μαξιλάρι» και το γεμίζουν με σανό – Κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση – Η παραγωγική πλημμυρίδα βουλιάζει την τιμή του αργού

Πρώτη κατοικία

“Ντέρμπι” αναμένεται στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να σημειώσουμε πως η όλη υπόθεση με την πρώτη κατοικία έχει εξελιχθεί σε μείζον σημείο τριβής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο στο insider.gr για «μαραθώνια σύσκεψη» εχθές, Τετάρτη, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τονίζοντας πάντως ότι «το μεγάλο ντέρμπι θα γίνει την Πέμπτη για την πρώτη κατοικία». Θυμίζεται ότι σε μία εβδομάδα, στις 30 Απριλίου, εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 4605/2019 που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν περίπου χρόνο και αυτό που ζητά η κυβέρνηση από τους Θεσμούς είναι παράταση της προστασίας εν μέσω της πανδημίας.

Πρώτη κατοικία: Παράταση ναι, αλλά για πόσους;

«Οι δανειστές ζητούν να παραταθεί η προστασία μόνο για όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, μειώνοντας δηλαδή τους 150.000 δικαιούχους της προστασίας στους μισούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Όπως εξηγούν, εάν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεχθεί η προστασία να παραταθεί μόνο για τους «κορονόπληκτους», θα ζητήσει να συμπεριληφθούν και όσοι πλήττονται σήμερα από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει προστασία μόνο σε όσους είχαν κόκκινο δάνειο στις 31/12/2018 -κάτι που πλέον μοιάζει εντελώς παρωχημένο.

Ένα άλλο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το ανώτατο όριο ακίνητης περιουσίας που σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο ορίζεται στα 130.000 ευρώ. «Είναι βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα ζητήσουν μείωση του ορίου προκειμένου να συζητήσουν παράταση του μέτρου», υπογραμμίζουν καλά πληροφορημένες πηγές. Το «παζάρι», εξηγούν, θα εκτυλιχθεί σε δύο άξονες: την περίμετρο και τη διάρκεια της προστασίας -δύο παραμέτρους που λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα.

Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είτε θα παραταθεί για μεγάλο διάστημα με πολύ λιγότερους δικαιούχους, είτε για μικρότερο διάστημα με περισσότερους «προστατευόμενους».

 

Αδειάζουν το «μαξιλάρι» και το γεμίζουν με σανό

Το οικονομικό επιτελείο αντλεί κεφάλαια από τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς να δίνει λογαριασμό πού τα διοχετεύει

Μια κυβέρνηση που αποκαλύπτει μέσω διαρροών «κύκλων του υπουργείου Οικονομικών» ότι άντλησε κονδύλια από τα ταμειακά διαθέσιμα και ειδικά όταν –ακόμη και την προηγούμενη ημέρα– ισχυριζόταν ψευδώς ότι τα κρατάει ως εφεδρεία έχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Από τη μια γιατί αποδεικνύεται ότι πολιτεύεται εν κρυπτώ, προφανώς για να αποκρύψει πού διοχετεύονται τα κονδύλια και με ποια κριτήρια, ώστε να μην υπάρξει έλεγχος και να μην υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις.

Και επειδή ποτέ δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, δεν είναι καθόλου αθώα η επιμονή της κυβέρνησης να μην απαντά στο στοιχειώδες αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να δοθούν εξηγήσεις για το πού και πώς διατέθηκαν αυτά τα δισεκατομμύρια.

Από την άλλη, όταν μια κυβέρνηση αποφεύγει την παροχή εξηγήσεων δεν το κάνει μόνο για να κρύψει τις προτιμήσεις και τις εξαρτήσεις της από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, όπως φαίνεται όταν λ.χ. θεωρούνται κλάδος που επλήγη από την κρίση λόγω πανδημίας οι… ταχυμεταφορές που έχουν πολλαπλασιάσει τον τζίρο τους και έχουν αυξήσει τις τιμές τους! Το κάνει επίσης για να κρύψει πίσω από τη συζήτηση για την πανδημία την πραγματική κατάσταση της οικονομίας προ κορονοϊού. Για να μη φανούν οι ανεπάρκειες της πολιτικής της και οι εγκληματικοί χειρισμοί του «επιτελικού κράτους». Αλλά το ψέμα, όπως και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, έχει κοντά ποδάρια.

Αρκεί λοιπόν μια ματιά στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Πέμπτη για να φανεί το –πραγματικά μεγάλο– πρόβλημα.

Έλλειμμα με το καλημέρα

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός κατέγραψε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση πρωτογενές έλλειμμα 840 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 326 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αρα ούτε «χρηστή» η… επιτελική διαχείριση ούτε με σχέδιο, καθώς το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3,469 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,172 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Και για να γίνει πιο σαφής αυτή η αρνητική εξέλιξη, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι παρά τη μικρή έστω ετήσια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 13,863 δισ. ευρώ από 1,669 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019.

Οπότε με αυτήν τη μεγάλη αύξηση δαπανών μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και με το μέλλον να προσδιορίζεται στην καλύτερη περίπτωση από την εκτίμηση του ΔΝΤ για ύφεση της τάξης του 10% στην Ελλάδα το 2020 αλλά και για αύξηση της ανεργίας στο 22,3%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλοντας να ενισχύσει της επιλεκτική, χωρίς κανόνες και διαφάνεια στήριξη των ημετέρων και να αποφύγει τη λογοδοσία, αποφάσισε να στραφεί στη άντληση ρευστότητας από το «μαξιλάρι» που διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης δηλαδή ομολογία της αποτυχίας της δικής της γραμμής, τόσο ως αντιπολίτευσης όσο και ως κυβέρνησης.

Μελανές περιγραφές της ΕΚΤ

Αυτή η αποτυχία μεγεθύνεται καθώς πέραν του ΔΝΤ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφει με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα, παρά την τεχνοκρατική ιδιόλεκτο: «Στην ευρωζώνη τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν πρωτοφανείς μειώσεις, που υποδηλώνουν μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στην ευρωζώνη καθώς και ταχεία επιδείνωση των αγορών εργασίας».

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ γίνονται προφανώς για την άσκηση πίεσης στο Βερολίνο, ώστε οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Τετάρτη να δίνουν ένα συνεκτικό μήνυμα με προοπτική για τα επόμενα δύσκολα βήματα της ΕΕ. Το δεδομένο είναι ότι μια κυβέρνηση η οποία αδειάζει υπογείως το «μαξιλάρι ασφαλείας» της χώρας και επιχειρεί να το γεμίσει με… σανό όταν η λαθροχειρία εντοπίζεται δεν είναι κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί έξοδο από την κρίση για όλους.

 

Κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση

Αθήνα, ακίνητα

Μετά το νέο όχι που εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση για την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, θα ζητήσει σήμερα από τους Θεσμούς την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων.

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς αναφορικά με την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Μετά το νέο ισχυρό όχι που εισέπραξε χθες το απόγευμα η ελληνική πλευρά από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαΐου, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα ζητήσει σήμερα από τους επικεφαλείς των Θεσμών να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση πλαισίου που θα αφορά στην κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr στην χθεσινή συνάντηση που έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι Θεσμοί επέμειναν στην αρνητική στάση τους για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαΐου. Στην προσπάθεια της η ελληνική κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις απώλειες από την στάση αυτή θα ζητήσει σήμερα από τους επικεφαλείς των Θεσμών να θέσει σε ισχύ ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά στην επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι αντίστοιχα της λογικής του προγράμματος που ήδη τρέχει για την κρατική επιδότηση των τόκων υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Οι Θεσμοί επιμένουν στην σκληρή στάση τους απέναντι στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου της πρώτης κατοικίας υποστηρίζοντας ότι με τέτοιου είδους πρακτικές πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μειώσεως των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα επιμένουν στη θέση, σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Προχωράει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο συζητήθηκε άρθρο άρθρο χθες το απόγευμα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών και η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα σε principal επίπεδο.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει αρκετά τη σύνταξη του νέου πτωχευτικού υπό την επίβλεψη των νομικών του Μεγάρου Μαξίμου, οι τράπεζες έκαναν τις παρατηρήσεις τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης – καθώς πολλές από τις διατάξεις του περνούν από αυτό – έχει ετοιμάσει το σχετικό υλικό και απομένει η συμφωνία επί των κειμένων με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες άξονας του νέου πτωχευτικού κώδικα θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό που αφορά στη ρευστοποίηση της περιουσίας, εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης και υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Η παραγωγική πλημμυρίδα βουλιάζει την τιμή του αργού

Νέα μείωση της παραγωγής προτείνουν οι ειδικοί, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την τρέχουσα ανισορροπία και την καθίζηση των τιμών • Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη βουτιά στις τιμές βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και εξετάζει τη διακοπή εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου που πλήττεται άγρια.

Zήτημα χρόνου δείχνει η επανάληψη ενός νέου κραχ στις πετρελαϊκές τιμές, όπως αυτό που σημειώθηκε προχθές με την ιστορική βουτιά του αμερικανικού αργού σε αρνητικά επίπεδα και με τους πωλητές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να πληρώνουν τους αγοραστές προκειμένου να απαλλαγούν από το… πολύτιμο υγρό. Η πεπερασμένη δυνατότητα αποθήκευσης του υπερπλεονάζοντος πετρελαίου -σε μια αγορά που εδώ και καιρό πλημμυρίζει- προκάλεσε και χθες πανικό, μαζικές πωλήσεις και ελεύθερη πτώση των τιμών.

Το συμβόλαιο αμερικανικού αργού παράδοσης Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού, υποχωρούσε χθες το βράδυ κάτω από τα 10 δολάρια ανά βαρέλι. Σε ελεύθερη πτώση, η τιμή του βούτηξε από επίπεδα μεγαλύτερα των 20 δολαρίων προχθές έως και 70% χαμηλότερα, στα 6,5 δολάρια ανά βαρέλι, πριν ανακάμψει.

Ανάλογη καθίζηση υπέστη και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, του οποίου το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου βυθίστηκε για πρώτη φορά στα τελευταία 18 χρόνια κάτω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίς το βράδυ το εν λόγω συμβόλαιο κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 30%, υποχωρώντας ώς τα 17,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Η… πέτρα του σκανδάλου, το συμβόλαιο αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Μαΐου την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του κατάφερε πάντως να ανακτήσει θετικό πρόσημο, ξεπερνώντας αργά το απόγευμα τα 8 δολάρια ανά βαρέλι. Μία ημέρα νωρίτερα είχε βουτήξει έως και… 306% χαμηλότερα, στα… -37,6 δολάρια ανά βαρέλι.

Η απίστευτη ιστορική πτώση προκλήθηκε καθώς οι traders πάλευαν να ξεφορτωθούν το εν λόγω συμβόλαιο προκειμένου να αποφύγουν τη φυσική παράδοση των βαρελιών. Εν μέσω έλλειψης πελατών και φόβων έλλειψης αποθηκευτικού χώρου ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποια στιγμή προχθές έως και 40 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να το πάρει κάποιος από τα χέρια τους.

Το γεγονός αυτό ανέδειξε την τεράστια ανισορροπία που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και τροφοδότησε τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες στα συμβόλαια του Ιουνίου. Η μεγάλη πτώση αμφότερων των συμβολαίων του αμερικανικού αργού και του μπρεντ που λήγουν τον Ιούνιο αντικατοπτρίζει τους φόβους της αγοράς για μια πιθανή επανάληψη του προχθεσινού φαινομένου τις επόμενες εβδομάδες.

Ας σημειωθεί ότι ένα μέρος της προχθεσινής βουτιάς οφείλεται και στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση των προθεσμιακών συμβολαίων αργού. Ενα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως το παραπάνω, παράδοσης Μαΐου, αφορά 1.000 βαρέλια αμερικανικού αργού, παραδοτέα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, όπου οι ενεργειακές εταιρείες έχουν δεξαμενές αποθήκευσης με δυναμικότητα περίπου 76 εκατ. βαρελιών.

Στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα

Οποιοσδήποτε κάτοχος θέσης αγοράς που δεν είχε κλείσει τη θέση του έως χθες που έληγε το εν λόγω συμβόλαιο θα ήταν υποχρεωμένος να παραλάβει το αργό μέσα στον Μάιο (είτε με μεταφορά σε καθορισμένη εγκατάσταση αγωγών ή αποθήκευσης ή με μεταφορά εντός δεξαμενής). Οι επενδυτές στο συμβόλαιο του Μαΐου αναγκάστηκαν έτσι να πουλήσουν αυτήν τη θέση όσο όσο προκειμένου να μην αναγκαστούν να βρουν χώρο αποθήκευσης στο Κάσινγκ και επιβαρυνθούν με κόστος αποθήκευσης.

Στο τέλος βρέθηκαν να πληρώνουν για να το ξεφορτωθούν. Ας σημειωθεί ότι ο βασικός κόμβος αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα -και σημείο διανομής του αμερικανικού αργού- προβλέπεται να έχει γεμίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές οι εκεί αποθηκευτικοί χώροι είχαν γεμίσει κατά 72% στις 10 Απριλίου.

Για τη συνέχεια, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει έλθει ακόμη το τέλος του κόσμου και ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας και της ζήτησης οι τιμές θα ενισχυθούν. Τα συμβόλαια παράδοσης μεταγενέστερων μηνών βλέπουν άλλωστε την τιμή του αργού σε υψηλότερα επίπεδα, πάνω από τα 30 δολάρια μετά το φθινόπωρο. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι για να υπάρξει απεμπλοκή από την τρέχουσα ανισορροπία και καθίζηση των τιμών απαιτείται νέα μείωση της παραγωγής.

Ο OPEC και οι σύμμαχες πετρελαϊκές χώρες ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγή τους κατά περίπου 10% πριν από λίγες ημέρες. Ομως η πανδημία και το φρένο της οικονομικής δραστηριότητας έχει βυθίσει τη ζήτηση κατά 30% καθιστώντας τις περικοπές ανεπαρκείς. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχες χώρες έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση τον Ιούνιο, όμως η Ρωσία διεμήνυσε χθες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συνομιλίες για επιπλέον περικοπές νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την καθίζηση των τιμών βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και διεμήνυσε χθες ότι εξετάζει τη διακοπή εισαγωγών αργού από τη Σαουδική Αραβία και ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου που πλήττεται άγρια.