Πρώτη αποτίμηση για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινωνία – ΣΥΡΙΖΑ: “Θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες, με αίτημα στην Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης;”

 Η εικόνα δεξιά και αριστερά του Τσίπρα που προκάλεσε συζητήσεις

Ήταν όλοι εκεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το 8ωρο. Το στοίχημα που έβαλαν στο ΣΥΡΙΖΑ για τη «μητέρα των μαχών» φαίνεται να τους βγήκε. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά από το πανό και δίπλα του είχε όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής και όλων των αποχρώσεων.

Η κοινή συνισταμένη των εργασιακών θεμάτων έφερε κάτω απο τις ίδιες σημαίες του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Παππάς δίπλα δίπλα με τους ΠΑΣΟΚογενείς όπως είναι ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Θάνος Μωραΐτης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η σύνθεση αριστερά και δεξιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην οδό Σταδίου μαγνήτισε το φωτογραφικό φακό ωστόσο απέδειξε ότι υπάρχουν θέματα που φέρνουν κοντά τις τάσεις εκπέμποντας μια εικόνα συσπείρωσης μεταξύ των δυο και τριών κόσμων που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έφτιαξαν κόμμα

Το θεαματικότερο στοιχείο όμως ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να κινητοποιήσει πολλά στελέχη του. Εκατοντάδες στελέχη και απλός κόσμος ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα της Κουμουνδούρου συγκροτώντας ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ διαδηλωτών που έχει στηθεί μέχρι σήμερα.

  • «Φτιάξαμε κόμμα» παραδεχόταν έμπειρο κομματικό στέλεχος με  μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στους δρόμους και μάλιστα με τόσο δυναμική παρουσία να πιστώνεται στον νέο Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στα πλέον αξιοσημείωτα της επιστορφής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εικόνα πειθαρχίας και αυξημένης ετοιμότητας των μελών του κόμματος προκειμένου να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη και το οποίο μέσα και από τον μεγεθυντικό φακό των φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης θα έδινε λαβές στη ΝΔ για κακόπιστη κριτική που θα μπορούσε να ακυρώσει όλη την προσπάθεια και τους συμβολισμούς της απεργίας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας με τις μάσκες να μην κατεβαίνουν από τα πρόσωπα ούτε για μια στιγμή.

Η πρωτοφανής συμμετοχή απέδειξε ότι ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση ωστοσο σημαντικό ρόλο για την ετοιμότητά του έπαιξαν και οι Νομαρχιακές οργανώσεις οι οποίες κινήθηκαν και από τη ορμή των πρόσφατων εσωκομματικών αρχαιρεσιών.

Ήταν μόνο ο πρώτο γύρος

Η απεργιακή κινητοποίηση ήταν ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η επιτυχία της χθεσινής απεργίας είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα για τους επόμενους γύρους της αναμέτρησης εντός και εκτός Βουλής. Χαρακτηριστική της αμηχανίας που προκλήθηκε στην κυβέρνηση ήταν και η σπουδή του Υπουργείου Εργασίας να απαντήσει στο μήνυμα των διαδηλώσεων με ένα αναλυτικό σημείωμα στοχεύοντας αποκλειστικά το ΣΥΡΙΖΑ και απαριθμώντας μια σειρά από fake news για τη δήθεν όπως σημείωνε κατάργηση του 8ωρου.  

Το γεγονός πάντως ότι οι διαφορετικές τάσεις που βρέθηκαν στο δρόμο έδειξαν διάθεση συνεννόησης είναι το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και όλα θα κριθούν από το κατά πόσο θα αποφευχθεί ένας νέος γύρος εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης με τα στελέχη να εξαντλούν μέχρι σήμερα κάθε περιθώριο εσωκομματικής κριτικής γύρω από τις συμπεριφορές προσώπων και κομματικών επιλογών.

Βρήκαν και την πατέντα

Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια φαίνεται ότι «επιβραβεύτηκε» και από το αναπάντεχο νέο της αμερικανικής πρότασης – έκπληξη για άρση της πατέντας των εμβολίων.

  • Το κυβερνητικό φιάσκο με τις πατέντες, όπως το χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου, μετέτρεψε μια απλή ρελάνς στο θέμα των εμβολίων σε θρίαμβο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αμηχανία του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε έκδηλη από την πρώτη στιγμή. Αρχικά με το βίντεο από τη Βουλή όταν ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιανουάριο χλεύαζε την πρόταση του κ. Τσίπρα για την άρση της πατέντας ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για όλους τους λαούς.

  • Στην συνέχεια όμως η κυβερνητική αμηχανία μετατράπηκε σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου σε βέρτιγκο και πανικό.

Μετά τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν από το μανίκι τον άσσο από την πρόσφατη ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όταν σύσσωμη η ευρωομάδα της ΝΔ αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστέρας, η οποία όμως έτυχε ευρείας αποδοχής και υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο η εμμονή της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την απλήρωτη εργασία όσο και η στάση της να υιοθετήσει όψιμα τη θέση για την άρση της πατέντας είναι απτό δείγμα της αναντιστοιχίας του επιτελικού κράτους με την κοινωνία πρώτιστα αλλά και με τις αλλαγές που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μένουν απλοί παρατηρητές των επερχόμενων εξελίξεων και στο θέμα των εμβολίων διεθνώς.

 

ΣΥΡΙΖΑ: “Θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες, με αίτημα στην Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης;”ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ | tempo24.news

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσει το φιάσκο του, όπως το χαρακτηρίζει, στο ζήτημα των πατεντών του εμβολίου για τον κορονοϊό.

«Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε πηγές της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι “πηγές του” επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για “εμβολιόδεντρα” στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του, που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν». Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες». «Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αντίθετα:

1. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

2. Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου.

3. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

4. Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Κ. Αρβανίτης, κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν».