Πρώτα καίγεται το “πούσι” στις Μυκήνες και μετά αποφασίζει η Μενδώνη για την πυρασφάλεια!

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, μία μέρα δηλαδή μετά την φωτιά που είχε ως αποτέλεσμα “να βλέπουν οι επισκέπτες λίγο μαύρο…”, υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού απόφαση για την λήψη μέτρων πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το πράγμα γίνεται περισσότερο δυσεξήγητο από το γεγονός ότι η επίμαχη απόφαση της Λίνας Μενδώνη αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργoλίδας (όπου και οι Μυκήνες δηλαδή) και μόνον, και καμία άλλη περιοχή της χώρας. Μια επιπλέον κρίσιμη παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων φαίνεται να ζητούσε τα μέτρα αποτελεσματικής πυροπροστασίας περίπου ένα μήνα πριν, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, δημιουργεί το έδαφος και για ποινική διάσταση.

Το έγγραφο που παρουσιάζεται, με θέμα: «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου ‘Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων’ απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας», φέρει την υπογραφή της Λ.Μενδώνη και ημερομηνία 31 Αυγούστου 2020, μία μέρα δηλαδή μετά την πυρκαγιά, και είναι αξιοσημείωτες δύο αναφορές:

  • Το σημείο 9 αποδεικνύει ότι οι πιστώσεις για έργα καθαρισμού και συντήρησης συστημάτων πυρασφάλειας, είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις στις 6 Ιουλίου 2020. Πηγές του libre.gr στο Υπουργείο Πολιτισμού σημείωναν ότι άλλες χρονιές το μέτρο αυτό αποφασιζόταν νωρίτερα, πριν μπουν δηλαδή το καλοκαίρι και η περίοδος των πυρκαγιών.
  • Στο σημείο 11 διαβάζουμε πως από 4 Αυγούστου 2020 υπάρχει έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Το πιθανότερο είναι ότι η τοπική Εφορεία εκπέμπει “SOS” και ζητά μέτρα προστασίας. Αργά μεν, αλλά πάντως ένα μήνα περίπου, πριν την πυρκαγιά στις Μυκήνες.

Και φθάνουμε στο «Αποφασίζουμε» της κυρίας Μενδώνη: «Εγκρίνουμε -αναφέρει- την εκτέλεση των εργασιών του έργου ‘Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ως ακολούθως:

“Το έργο που θα εκτελεστεί, αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης, ευπρεπισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και περιλαμβάνει ενδεικτικά: υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες, (…), εργασίες κοπής δένδρων και καθαρισμών από την άγρια βλάστηση, (…) εργασίες συντήρησης – επισκευής συστημάτων πυρασφάλειας (…) Καλύπτονται επίσης έξοδα αγοράς υλικών και μηχανημάτων, όπως (…) αγορά χαρτοκοπτικών μηχανημάτων (…)».
Για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος εγκρίνεται δαπάνη 20.000 ευρώ και το έργο έχει έναρξη από την υπογραφή της παρούσας και λήξη την 31/12/2020 (σ.σ. τουλάχιστον θα προλάβουμε την πυρκαγιά που θα αποτελειώσει τις Μυκήνες).

Τα ερωτήματα από την απόφαση Μενδώνη πολλά. Είναι χρήσιμο να διευκρινισθεί ότι από μια περιήγηση στη Διαύγεια δεν βρέθηκαν άλλες παρόμοιες αποφάσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών της χώρας. Επίσης, η απόφαση δεν έχει το χαρακτήρα αποκατάστασης του μνημείου -κάτι τέτοιο θα αναφερόταν ρητώς στο σκεπτικό του εγγράφου, αναφέρουν οι πηγές του libre.gr-, άλλωστε σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό ζημιές δεν υπήρξαν…

Το έγγραφο έρχεται να κουμπώσει και μια μαρτυρία που μας μεταφέρθηκε από την περιοχή, ότι δηλαδή κάποιοι φύλακες με δικά τους μέσα είχαν κάνει κάποια πρώτη αποψίλωση 2-3 μέρες πριν το περιστατικό, χωρίς πολλά μέσα πάντως και όχι σε όλα τα σημεία που θα έπρεπε, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος.

“Θα ζητήσουμε άμεσα την κατάθεση των εγγράφων στη Βουλή”
Σε δήλωσή του, ο  τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, αναφέρει σχετικά με την ολιγωρία του ΥΠΠΟΑ τα εξής:

«Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν σήμερα στην δημοσιότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας, ΜΕΤΑ τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Και μάλιστα μόνο στην περιοχή της Αργολίδας. Και μάλιστα πολύ αργότερα από το σχετικό αίτημα της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Το υπουργείο δεν κατάφερε να διασώσει την υπόληψή του, παρ’ όλο που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που έκρυβαν το μέγεθος της καταστροφής. Η αλήθεια λάμπει και συνεχώς έρχονται νέες αποδείξεις στο φως.

Για να μην χάσουμε λοιπόν εντελώς το μπούσουλα με τα fake news, θα ζητήσουμε άμεσα την κατάθεση των σχετικών Εγγράφων στην Βουλή».

Νίκος Παπαδημητρίου.