Πρώτα γευματίζει και μετά… συντονίζει ο Μητσοτάκης — Πύρινος εφιάλτης: Το δύσκολο καλοκαίρι της κυβέρνησης, τα δυσεπίλυτα προβλήματα

Μπορεί όλη η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να παραμένουν χαμένοι και κρυμμένοι πίσω από το 112 και την ασυλία των τηλεοπτικών καναλιών, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το πρόγραμμά του σαν να μην τρέχει τίποτα, με το Μέγαρο Μαξίμου να «διαρρέει» και φωτογραφίες από το γεύμα του με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και τον Αμερικανό πρέσβη Τσούνη, πριν ο πρωθυπουργός επισκεφτεί το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

«Γεύμα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, που βρίσκεται στην Αθήνα, παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει η «άτυπη ενημέρωση» που μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, με επισυναπτόμενη μάλιστα και σχετική φωτογραφία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ενημέρωση για το γεύμα του Κυρ. Μητσοτάκη προηγήθηκε της επίσημης ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου πως το απόγευμα της Τρίτης «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα».

Λίγες μόλις ώρες μετά την «Διάσκεψη των Αθηνών» που τελικά κεντρικό θέμα στην ατζέντα της δεν είχε απλώς τη ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, αλλά ένα πολεμοχαρές μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας και της περιοχής στον πόλεμο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει το χτίσιμο του διεθνούς προφίλ του.

Προφανώς, μετά τη χθεσινή φιέστα στήριξης της Ουκρανίας κατ’ επιταγήν των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης να ενημερώσει τους Αμερικανούς για την πορεία των επαφών ως… βαλκανιάρχης. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως κατά την σχετική «άτυπη» ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν καθόταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά η υφυπουργός και στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

«Στο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει η σχετική ενημέρωση του Μαξίμου.

Λογικά, οι συναντήσεις του αυτές είναι και η αιτία που ακόμα δεν έχει αφήσει τα γένια του να μακρύνουν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά φρεσκοξυρισμένος…

 

Πύρινος εφιάλτης σε πολλαπλά μέτωπα: Το δύσκολο καλοκαίρι της κυβέρνησης και τα δυσεπίλυτα προβλήματα

Δύο μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει κληθεί να αντιμετωπίσει διαδοχικά προβλήματα, με κυριότερο αυτό των πυρκαγιών. Μετά τον δύσκολο Ιούλιο – με την μεγάλη φωτιά στη Ρόδο αλλά και τα μικρότερης έκτασης μέτωπα σε άλλες περιοχές – ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε.

Στον Έβρο η μάχη με τις φλόγες δίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες και αποκαλύφθηκε χθες η τραγική είδηση με τους δεκαοχτώ νεκρούς – ανάμεσα τους και δύο παιδιά – από την πυρκαγιά στη Δαδιά. Μάχη με τις φλόγες δίνεται σε πολλά ακόμα μέτωπα και μεταξύ άλλων υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να μην ξεφύγει η φωτιά στην Πάρνηθα.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα αλλά και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν προκύψει για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα. «Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε πολιτικό επίπεδο θα δοθεί «ραντεβού» στη Βουλή, καθώς όπως ανακοινώθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Δεδομένο πάντως είναι πως το πολιτικό θερμόμετρο σταδιακά ανεβαίνει, με την αντιπολίτευση να μιλά για αποτυχία του «επιτελικού κράτους» και να ζητά απαντήσεις.

Στις πρόσφατες εκλογές στην κυβέρνηση πήραν καθαρή εντολή, ωστόσο αναγνωρίζουν πως αυτό δεν συνεπάγεται «λευκή εντολή». Επομένως, μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Άλλωστε μπροστά είναι δύο κρίσιμες αναμετρήσεις  – οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024- και «γαλάζιος» στόχος είναι να αποφευχθεί μια ψήφος διαμαρτυρίας ή και μια χαλαρή ψήφος.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν άμεσα. Με δεδομένο άλλωστε πως η κυβέρνηση είναι στην δεύτερη τετραετία θα πρέπει να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο πειστικό και άμεσα υλοποιήσιμο, καθώς δεν μπορεί να ζητήσει μεγάλη πίστωση χρόνου.

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αναγνωρίζει πως το πρόβλημα  των πυρκαγιών αναμένεται να βαίνει επιδεινούμενο. Ωστόσο, αυτό που περιμένουν από την κυβέρνηση είναι να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό σε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό των επιπτώσεων του μείζονος αυτού προβλήματος.

Οι πρώτες… αρρυθμίες

Ο Ιούλιος δεν ήταν ένας ανέφελος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς υπήρξε η πρώτη αλλαγή φρουράς σε υπουργείο. Ο  Νότης Μηταράκης πριν συμπληρώσει  ένα μήνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οδηγήθηκε στην έξοδο, μετά την είδηση πως  απουσίαζε εκτός Αθηνών την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι μάχες με τις φλόγες.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Πατούλης αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα  και πλέον ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια Αττικής. Είχαν προηγηθεί τα πλάνα που έδειχναν τον Γιώργο Πατούλη να χορεύει σε εκδήλωση, ενώ συνεχιζόταν η προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν τις φωτιές τον Ιούλιο.

Στην … ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάθησε ο Γιάννης Οικονόμου, ωστόσο πριν συμπληρώσει δυο εβδομάδες στα νέα του καθήκοντα υπήρξε η αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η είδηση πως Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την χώρα ανενόχλητοι προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και στην κυβέρνηση αναγνώρισαν πως υπήρξαν πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και δεν αξιοποιήθηκαν πληροφορίες.

Σε αυτή την συγκυρία η μητέρα των μαχών δίνεται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν από το Σεπτέμβριο να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τα δύσκολα μέτωπα του καλοκαιριού. Με έμφαση να δίνεται σε  θέματα καθημερινότητας αλλά και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών, κάτι βέβαια που όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη