Πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής προς Μητσοτάκη: “Παρατηρείται πολύ επικοινωνία δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα” – Τελικά ήταν όπως νομίζαμε…

Επιστολή – κόλαφο προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, σε σχέση με την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη.

«Τι άλλο θέλετε να δείτε, για να αντιληφθείτε, ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εμφανίζει εμπράκτως αδυναμίες και αρρυθμίες στον τομέα της παροχής προς το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών πυροπροστασίας / δασοπροστασίας» αναρωτιέται στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και δικαστικός εμπειρογνώμονας, συμπληρώνοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν «αποδώσει τα επιδιωκόμενα».

Ο επί χρόνια αξιωματούχος της πυροσβεστικής και μέλος της ΝΔ, Ανδριανός Γκουρμπάτσης αναφέρει επίσης πως «παρατηρείται συχνά πυκνά πολύ επικοινωνία δίχως ουσιαστικό στην πράξη αποτέλεσμα».

Είναι σημαντικό πως ο πρώην υπάρχηγος της πυροσβεστικής τονίζει πως ο Μάιος του «τρέχοντος έτους (2021), είναι ο καταστροφικότερος εξ αιτίας πυρκαγιών αντίστοιχος μήνας όλων των ετών από το έτος 1998».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Ως γνωστόν, η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στην Κορινθία / Δυτική Αττική (Γεράνεια Όρη) προκάλεσε τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που σύμφωνα με το EFFIS της ΕΕ, υπολογίζεται σε (73.520) στρέμματα καμένης έκτασης, εκ των οποίων τα 5.000 στρ. ήταν σε προστατευόμενη περιοχή (NATURA), καθώς επίσης και σε μεγάλο αριθμό καταστροφής κατοικιών (μόνιμων και εξοχικών) και άλλων δομών και υποδομών και με τον τρόπο αυτόν ήρθε κι ολοκλήρωσε την ολική καταστροφή των Γερανείων Ορέων, που άρχισε το 2018 με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Κινέτα. 

Μπορεί να έχετε – και δεν το αμφισβητώ – τις καλύτερες των προθέσεων για μια πιο αποτελεσματική σε σχέση με προηγούμενες Κυβερνήσεις πολιτική στον τομέα της πυροπροστασίας / δασοπροστασίας, όμως από τ΄ ακόλουθα στοιχεία προκύπτει ότι οι πολιτικές Σας στο ως άνω τομέα έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο βούλησης ή, τουλάχιστον, δεν έχουν αποδώσει τα επιδιωκόμενα, αφού, ως φαίνεται, οι επιλογές Σας εμφανίζουν αδυναμία υλοποίησής τους σε επαρκή, ικανοποιητικό κι αποτελεσματικό βαθμό.

Αντιθέτως στον ίδιο ως άνω τομέα παρατηρείται συχνά πυκνά πολύ επικοινωνία δίχως ουσιαστικό στην πράξη αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα και επί της ουσίας, κατά το διάστημα της διετούς διακυβερνήσεως της χώρας από τη ΝΔ, έχουν καταγραφεί αρκετές αρνητικές (θλιβερές) πρωτιές στον τομέα πυροπροστασίας / δασοπροστασίας συγκριτικά με προηγούμενες Κυβερνήσεις, όπως:

  • Ο Μάιος τρέχοντος έτους (2021), είναι ο καταστροφικότερος εξ αιτίας πυρκαγιών αντίστοιχος μήνας όλων των ετών από το έτος 1998, όπου το ΠΣ ανέλαβε με τον Ν. 2612/1998 την καταστολή, εκτός των αστικών, και των δασικών πυρκαγιών.
  • Η ως άνω πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη με τα (73.520) καμένα στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, είναι η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην Αττική από το έτος 1984.
  • Ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών, κατά το 2021 και μέχρι σήμερα, είναι (5.421). Παρατηρείται δηλαδή αυξητική τάση, αφού σημειώνεται ποσοστό αύξησης 17,5%, σε σχέση με το 2020. 

Και όλα τα ανωτέρω τη στιγμή που η ΓΓΠΠ έχει μισθώσει (29) πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης (Ε/Π και Α/Φ), δηλαδή τον μεγαλύτερο στην ιστορία του ΠΣ αριθμό πτητικών μέσων για την αεροπυρόσβεση, επιβαρύνοντας τον φορολογούμενο πολίτη με τεράστια κόστη, χωρίς ωστόσο να τους παρέχεται ανάλογος βαθμός υπηρεσιών για την πυροπροστασία / δασοπροστασία του. Αυξητική επίσης τάση (ποσοστό 58,9%) εμφανίζουν κατά το έτος 2021 σε σχέση με το 2020 και οι αστικές πυρκαγιές.

  • Κατά το έτος 2020 και μέχρι σήμερα το 2021 έχει χάσει τη ζωή του από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες ένας πολύ μεγάλος αριθμός (105) ατόμων. Από τους θανάτους αυτούς κατά το έτος 2020, έχασαν τη ζωή τους (68) άτομα, ενώ κατά το 2021 και μέχρι σήμερα (37) άτομα. Δηλαδή πετύχατε άλλο ένα νέο μεγαλύτερο σε θανάτους Μάτι. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός θανάτων για το 2020 είναι ο μεγαλύτερος από το 2010.

Και σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί το γεγονός, ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που συστάθηκε με τον Ν. 4662/2020, βρίσκεται για δεύτερη αντιπυρική περίοδο σε απραξία, όταν τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας ήταν – και πιστεύω είναι – σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ.

κ. Πρωθυπουργέ,

Τι άλλο θέλετε να δείτε, για να αντιληφθείτε, ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εμφανίζει εμπράκτως αδυναμίες και αρρυθμίες στον τομέα της παροχής προς το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών πυροπροστασίας / δασοπροστασίας.-  Αθήνα, 23 Μαΐου 2021

Με σεβασμό

Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός
Εδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας
Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού


Αξίζει να θυμήσουμε πως ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης είχε ξαναστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, όταν και αιτιολογόντας την παραίτησή του, τον Μάρτιο του 2021, είχε δηλώσει πως «Αίρω την εμπιστοσύνη μου προς την κυβέρνησή σας, γιατί θεωρώ ότι με την παρούσα σύνθεση είναι ανίκανη στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις».

Στην προ μηνών επιστολή του, που είχε δημοσιεύσει το documento.gr ο πρώην πλέον υπαρχηγός της Πυροσβεστικής είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μία σειρά κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί. Όπως είχε αναφέρει τότε «στην κυβέρνηση «υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων από μέλη της κυβέρνησης» τα οποία είναι “αρεστά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον” αλλά όχι «άριστοι». Όπως είχε επίσης επισημάνει θεωρούσε την κυβέρνηση «ανίκανη στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις άνω κρίσεις για το καλό του τόπου και του κοινωνικού συνόλου».

Για τους λόγους αυτούς, αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και ζητά τη διαγραφή του από μέλος της παράταξης. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτου και επειδή δεν προτίθεμαι στις επόμενες εκλογές να ψηφίσω τη ΝΔ, ζητώ τη διαγραφή μου από μέλος της παράταξης, την οποία υπηρέτησα πιστά ενστερνιζόμενος τις αρχές και αξίες της και στηρίζοντάς την με την ψήφο μου αδιάλειπτα σε όλες τις εκλογές από τα 18 μου μέχρι και σήμερα».

Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως μέλος της ΝΔ αλλά και ως πολίτης νιώθω απέραντο θυμό και πλήρη απογοήτευση για τις αποτυχημένες και ατελέσφορες πολιτικές στους χειρισμούς της κυβέρνησης στις σημαντικότερες κρίσεις λχ ελληνοτουρκική, υγειονομική, οικονομική, φυσικές καταστροφές, που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Θεωρώ λοιπόν, ότι υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικής διαχείρισης των ως άνω κρίσεων από μέλη της Κυβέρνησης που είναι «ΑΡΕΣΤΟΙ» σε εσάς προσωπικά και στο πρωθυπουργικό σας περιβάλλον και όχι οι «ΑΡΙΣΤΟΙ», οι οποίοι σήμερα, που η κοινωνία βιώνει ένα γενικότερο κλίμα κρίσης θεσμών και αξιών είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητοι.

Αίρω λοιπόν την εμπιστοσύνη μου προς την Κυβέρνησή σας, γιατί θεωρώ ότι με την παρούσα σύνθεση είναι ανίκανη στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις άνω κρίσεις για το καλό του τόπου και του κοινωνικού συνόλου, ενώ διαφωνώ κάθετα και με άλλες πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα.

Κατόπιν τούτου και επειδή δεν προτίθεμαι στις επόμενες εκλογές να ψηφίσω τη ΝΔ, ζητώ τη διαγραφή μου από μέλος της παράταξης, την οποία υπηρέτησα πιστά ενστερνιζόμενος τις αρχές και αξίες της και στηρίζοντάς την με την ψήφο μου αδιάλειπτα σε όλες τις εκλογές από τα 18 μου μέχρι και σήμερα.

Με σεβασμό
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α.

Υ.Γ. Διαβλέπω μια δυσκολία να αφουγκράζεστε τη φωνή μας, – επανειλημμένα σας έχω ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα δυσλειτουργίες και παθογένειες της Πολιτικής Προστασίας – γιατί δεν σας επιτρέπει το αισθητήριο των προσωπικών επιλογών σας, που τις στηρίζετε σθεναρά κι ας έχουν πολιτικό κόστος γιατί σας εκθέτουν. Οι ΑΡΕΣΤΟΙ αυτοί, με τις εσφαλμένες πολιτικές, την έπαρση και ανικανότητά τους θα σας στερήσει στις επόμενες εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μοιραία θα οδηγήσει την ΝΔ στην αντιπολίτευση. Βέβαια τότε θα ναι πολύ αργά για να επανορθώσετε τα τραγικά λάθη ως προς τις επιλογές σας.

 

Τελικά ήταν όπως νομίζαμε…

Όταν πριν από ένα μήνα ακριβώς ο οίκος Dior ανακοίνωνε μέσω της ιστοσελίδας του ότι η επόμενη παρουσίαση της κολεξιόν του θα ήταν στην Αθήνα,οργίαζαν οι φήμες πως λέγοντας Αθήνα, εννοεί Ακρόπολη. Τότε το  Υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν γνωρίζει τίποτα, πως ο οίκος Dior πηγαινοέρχεται στην Αθήνα και επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους για… κανέναν λόγο, πως κανένα αίτημα για παραχώρηση της Ακρόπολης στον οίκο δεν έχει κατατεθεί και εν τέλει πως δεν είναι αυτό που νομίζουμε (βλ.  https://www.imerodromos.gr/den-einai-ayto-poy-nomizete/)

Εν ολίγοις το Υπουργείο Πολιτισμού δεν γνώριζε τίποτε για το «φόνο». Ενα μήνα αργότερα μαθαίνουμε ότι μάλλον σχεδίαζε και να τον … «διαπράξει».

Τέσσερα χρόνια μετά το 2017, οπότε ο οίκος Cucci έλαβε αρνητική απάντηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση της Ακρόπoλης προκειμένου να κάνει κινηματογράφηση μόδας, ο οίκος Dior «σπάει το νήμα» και τερματίζει πρώτος στο Βράχο με τα μοντέλα του και με σκηνικό ντεκόρ τον Παρθενώνα, προκειμένου να αναβιώσει την ανάλογη φωτογράφιση που είχε κάνει το 1951. Και όχι μόνο στην Ακρόπολη… επίσης στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα για να καταλήξουν σε πανηγυρικό ντεφιλέ στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου (την Πέμπτη γνωμοδοτεί για το Καλλιμάρμαρο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).

Δηλαδή, όλα θα γίνουν περίπου όπως ο διάσημος οίκος μόδας προανήγγειλε στην ιστοσελίδα του ενώ το  Υπουργείο Πολιτισμού έλεγε πως δεν γνωρίζει τίποτα.

Οι αιτιάσεις ότι τα μνημεία θα διαφημιστούν αν δεν ήταν τραγικές και επικίνδυνες θα ήταν απλώς αστείες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και δυστυχώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εφαρμόζουν επί των μνημείων μια κυνικά αγοραία λογική πασπαλισμένη με μπόλικο νεοαποικιακό πνεύμα και αρκετό αρχοντοχωριατισμό.

Διότι, οι επιδείξεις και οι φωτογραφίσεις μόδας επί των μνημείων (και όχι με φόντο αυτά, όπως εμφατικά και με νόημα δήλωνε η υπουργός Πολιτισμού προ ημερών σε τηλεοπτική συνέντευξή της) είναι του ιδίου πνεύματος με τους χορούς και τα όργανα στα αεροδρόμια κατά την υποδοχή των τουριστών. Τίποτα λιγότερο, αλλά και πολλά περισσότερα.

Και τα περισσότερα είναι ο κατάφωρος υποβιβασμός των υλικών ιστορικών τεκμηρίων του ανθρώπινου πνεύματος με πρακτικές χυδαίου μάρκετινγκ που θα ταίριαζαν σε μία επιχείρηση που πουλάει οδοντόπαστες, αλλά όχι σε ένα κράτος που διαχειρίζεται μνημεία. Αν δεχθούμε ότι προκειμένου για την παραχώρηση της Ακρόπολης στον οίκο Cucci η πολιτεία είχε ένα «ισχυρό» επιχείρημα υπέρ του οίκου, δηλαδή τη χορηγία των 2 εκ. από πλευράς της εταιρείας, ωστόσο η απάντηση του ΚΑΣ ήταν αρνητική, τότε για την περίπτωση του οίκου Dior δεν υπάρχει ούτε καν αυτό.

Η παραχώρηση του μνημείου με το δέλεαρ της υψηλής χορηγίας θα ήταν εξίσου ηθικά μη αποδεκτή και βαθιά δουλική, ως ένας άλλος τρόπος εμπορευματοποίησης,  συγκεκαλυμμένος και γι’ αυτό ύπουλος,  ωστόσο θα ήταν σύμφωνη και συνεπής με αστικές κυβερνήσεις που υποκλίνονται στην ελεύθερη αγορά και στην αγοραία εκμετάλλευση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ωστόσο, η παραχώρηση χωρίς καν το υποτιθέμενο δέλεαρ της χορηγίας συνιστά πρωτοφανή λιγούρικο αρχοντοχωριατισμό, ο οποίος όμως συνάδει απολύτως με τις τσιμεντοστρώσεις στο Βράχο της Ακρόπολης. Προφανώς οι διαστρώσεις δεν  έγιναν για να ανέβουν τα μοντέλα του Dior, έγιναν όμως για να υποδεχθούν μαζικό τουρισμό, αυτόν κυρίως που ξεχύνεται για λίγες ώρες από τα κρουαζιερόπλοια, οπότε κατά εκατοντάδες πρέπει να προλάβουν να ανέβουν στην Ακρόπολη. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη αντιστροφή, όπου το μνημείο συμμορφώνεται στις τουριστικές ροές και όχι οι ροές στις αντοχές του μνημείου, όπου το μνημείο εργαλειοποιείται από τις διαφημιστικές ανάγκες των εταιρειών και ας ισχυρίζονται το ανάποδο.

Στην προκειμένη περίπτωση και αφού υπάρχει το προηγούμενο του οίκου Dior, άραγε με ποιό ακριβώς επιχείρημα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα αρνηθεί την παραχώρηση αυτών των μνημείων και βέβαια της Ακρόπολης ή και άλλων σε διάσημη εταιρεία αναψυκτικών, σε διάσημη εταιρεία οδοντόπαστας, σε διάσημη εταιρεία παπουτσιών, σε διάσημη εταιρεία ελαστικών για αυτοκίνητα; Το ίδιο το ούτως ή άλλως έωλο και ανυπόστατο επιχείρημα περί διαφήμισης των μνημείων καταλήγει να μετατρέπει τα μνημεία σε άθλιες διαφημιστικές ταπετσαρίες φιλόδοξων διαφημιστών και άπληστων εταιρειών.

Βέβαια γνωρίζουμε ότι τα ανεξάρτητα Συμβούλια, πλην όμως διορισμένα από τις πολιτικές ηγεσίες, μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά και οι προθέσεις κινούνται εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ένα αστικό σύστημα που παρακμάζει γίνεται πιο επιθετικό ή γίνεται επιθετικό ακριβώς επειδή παρακμάζει.

Όταν το 2005 η εταιρεία «Φίλιπς» έπαιρνε άδεια να χρησιμοποιήσει την Ακρόπολη για διαφημιστικούς σκοπούς επειδή πούλησε τους λαμπτήρες φωτισμού του Βράχου και των μνημείων επί του Βράχου σε καλύτερη τιμή και ταυτόχρονα παρατηρούσαμε το κεφάλαιο να μετατρέπεται σε χορηγικό και να εισβάλλει με διάφορους τρόπους στον πολιτισμό, γνωρίζαμε ότι η Ακρόπολη δεν θα τη γλίτωνε και όχι μόνο η Ακρόπολη. Και δεν τη γλίτωσε. Το ίδρυμα Ωνάση έβαλε το όνομα του στο μνημείο. Τώρα ο οίκος Dior θα βάλει τα μοντέλα του. Κι έπεται συνέχεια…